Makkara-akatemia

Aloituspäivä
17.01.2022
Toimipiste
Seinäjoki
Koulutus on tarkoitettu makkaran valmistuksesta kiinnostuneille tai lihatuotteiden valmistuksen työntekijöille. Voit olla aloittelija tai kokeneempi mestari. Vaikka olisit työskennellyt jonkin aikaa lihatuotteiden valmistuksen parissa, voit silti tulla mukaan ja koulutus suunnitellaan osaamisesi pohjalta
Mitä sinne makkaraan oikein laitetaan ja miksi?
Koulutuksessa suoritetaan kaksi tutkinnon osaa, elintarvikealan perustutkinnosta liha-alan osaamisalalta (Lihatuotteiden valmistus, 20 osp ja Lihateollisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp). Koulutukseen sisältyy näyttö, jossa koulutuksessa hankittu osaaminen näytetään yhden lihatuotteen valmistuksessa. Näytössä arvioidaan molemmat tutkinnon osat samalla kertaa.
Ohjelma luonnos 2022:
Koulutuksen kesto 4 kk, sisältäen 10 lähipäivää ja erikseen sovittava näyttöpäivä. Koulutuksen sisältö ja tavoitteet kartoitetaan henkilökohtaisesti osaamisesi / työelämän mahdollisuuksien tai tarpeen mukaan. (HOKS) Joka tehdään ennen varsinaisen koulutuksen alkua.
Teoriaa käydään käytännön päivien sisällä teon yhteydessä sekä mahdollisesti verkossa.
17.1. 1. lähipäivä; Aloitus, omavalvonta, vastuukouluttaja Ilkka Pellinen, luokka teoria 9-14,
• Koulutuksen yleiset asiat ja tavoitteet
• Liha-alan tuntemus
• Laitoksen omavalvonta ja hygienia
31.1. 2. lähipäivä; Työturvallisuus, Ilkka Pellinen, luokka ja työsali, teoria ja käytäntö 8-16,
• Teoriaa ja käytäntöä
• Työturvallisuus
• Tilat, koneet ja laitteet
• Lihamylly, kutteri, kolloidimylly, ruisku, keittokaappi ja pakkauskone
14.2. 3. lähipäivä; Tuotteen valmistus, Ilkka Pellinen, työsali, käytäntö 8-16, 3. lähipäivä
• Käytännössä grillimakkaran ja/tai nakin ja/tai lenkin valmistus. Jauhaminen, annostelu, kutterointi, ruiskutus ja kepitys sekä kypsennys
15.2. 4. lähipäivä; Tuotteen valmistus, Ilkka Pellinen, työsali, käytäntö 8-16,
• Tankomakkarat
 sileät massa ja karkeat massat
• Pakkaus
28.2. 5. lähipäivä; Makkaran valmistusprosessi, Ilkka Pellinen, luokka /Teams, teoria 9-14,
• Valmistusprosessi, raaka-aineet ja niiden valinta sekä lisäaineet.
 liha raaka-aine ja muut raaka-aineet ja lisäaineet, mausteet, suola, fosfaatti, askorbiinihappo ja nitriitti
14.3. 6. lähipäivä; Kokolihatuotteet, Ilkka Pellinen,l uokka / Teams, teoria 9-14
• Kokoliha tuotteiden valmistusprosessi;
 suolaus, krossaus / jauhaminen, hierto, täyttö / verkotus sekä kypsennys ja jäähdytys
28.3. 7. lähipäivä; Kokolihatuotteen valmistus 1, Ilkka Pellinen, työsali käytäntö 8-16
• Kokolihatuotteen valmistus
 Savustetut / palvatut tuotteet
 valmistus käytännössä jatkuu
29.3. 8. lähipäivä; Kokolihatuotteen valmistus 2, Ilkka Pellinen, työsali käytäntö 8-16
• Kokolihatuotteiden valmistus jatkuu
 Keittokinkku / vastaava
 Pakkaus
5.4. 9. lähipäivä; Kestomakkaran valmistus, Ilkka Pellinen, luokka / Teams, teoria 9-14
• Valmistusprosessi, raaka-aineet, temperointi,
• Erikoistuotteiden ideointi
18.4. 10. lähipäivä; Erikoismakkarat / tuotekokeilut, Ilkka Pellinen, työsali, käytäntö 8-16
• Erikoistuotteet ja tuotekokeilut
• Näytön suunnitelma ja ohjaus
Koulutus sisältää mahdollisen vierailun teollisessa tuotannossa. Lisäksi koulutuksen lopussa näyttö sovittuna ajankohtana ja koulutuksen päätös.
Koulutusaika: 17.01.2022 - 27.05.2022.
Paikka: Sedu, Törnäväntie 24, Seinäjoki
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jolloin sinulla tulee olla lihatuotteiden valmistukseen liittyvä työpaikka, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus. Myös alan yrittäjälle voidaan solmia yrittäjän oppisopimus. Oppisopimusasioissa ota yhteyttä: Sedu, oppisopimuspalvelut, puh. 040 868 0627 tai oman alueesi oppisopimusviranomaiseen.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Haku päättyy 19.12.2021. Hakijaan otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä ja kutsutaan tarvittaessa haastatteluun.

Lisätietoja

Ilkka Pellinen puh. 040 680 7210
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)sedu.fi