Rakennusalan perustutkinto Talonrakentaja

Ammattiala
Puu ja rakentaminen
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Aloituspäivä
Alkaa 26.08.2019
Koulutuspaikka
Seinäjoki
Koulutuksen kesto
180 osp

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut talonrakennusalasta tai sinulle, joka haluat vaihtaa alaa ja sinulla on jo ammatillinen tutkinto sekä kenties työkokemustakin.

Mitä saat?

Tavoitteena on kehittää vahvaa perusosaamista talonrakennusalan työtehtävissä ja suorittaa alan perustutkinto tai haluamansa tutkinnon osat. Talonrakentaja voi erikoistua kirvesmiestöihin, muuraukseen, betonointiin, teräsrakentamiseen, korjausrakentamiseen, kivirakentamiseen, hirsirakentamiseen, mittaustöihin tai rakennusalan moniosaajaksi.
Rakennusalan perustutkinnon, talonrakennusalan osaa laajuus on 180 osaamispistettä. Laajuuden määrittää opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Talonrakennuksen osaamisalassa pakolliset tutkinnon osat ovat:
- Perustustyöt, 25 osp
- Runkovaiheen työt, 50 osp
Valinnaisiksi valitaan vähintään neljä tutkinnon osaa, yhteensä 70 osp:
- Sisävalmistusvaiheen työt, 15 osp
- Ulkoverhous- ja kattotyöt, 15 osp
- Muuraus, 15 osp
- Laatoitus, 15 osp
- Raudoitus ja betonointi, 15 osp
- Muottityöt, 15 osp
- Teräsrakentaminen, 15 osp
- Korjausrakentaminen, 15 osp
- Telinerakentaminen, 15 osp
- Ikkunatyöt, 15 osp
Tutkinnon sisällöt tarkemmin eperusteista.
Koulutus soveltuu sekä nuorille että aikuisille.
Henkilökohtaisessa osaamisen kehittämisen suunnitelmassa (HOKS) opiskelijan osaaminen, tutkinnon perusteet sekä työpaikan työtehtävät on sovitettu yhteen. HOKS:sta riippuen opintojen pituus on 1,5v- 3v.
Koulutus on työelämälähtöistä ja siitä syystä suuri osa tutkintoon tähtäävästä koulutuksesta toteutetaan alan yrityksissä. Tutkinnossa vaadittavat näytöt suoritetaan myös alan yrityksissä.
Oma taloudellinen toimeentulo opintojen aikana kannattaa miettiä ennen koulutukseen hakeutumista. Koulutukseen voi hakea Kelan opintotukea, mikäli opinnot ovat päätoimisia. Katso myös: www.tyollisyysrahasto.fi.
Jos olet yli 25 vuotias työtön työnhakija, selvitä ennen koulutuksen alkua TE-toimistosta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. Voit silloin hakea työhallinnon omaehtoisen kouluttautumisen tukea. (TE-toimisto arvioi sitten yksilöllisesti, voidaanko opiskelu katsoa työnhakijan tilannetta edistäväksi. Lue lisää täältä: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/index.html.
Sedun opiskelijana on monipuolinen mahdollisuus kansainvälistymiseen. Voit esim. tehdä osan työssäoppimisjaksoistasi ulkomailla. Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelijalla tulee olla soveltuva alan työpaikka ja työnantaja, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus.
Oppisopimusasioissa ota yhteyttä:
Sedu, oppisopimuspalvelut, p. 020 124 4706 tai oman alueesi oppisopimusviranomaiseen.
Mikäli osallistut koulutukseen oppisopimuksella, muista kertoa hakemuksessa minkä oppisopimustoimiston kanssa sopimuksesi on tehty.
Voit hakea koulutukseen hakulomakkeen kautta (jatkuva haku).
Koulutukset alkavat seuraavasti:
Syksyllä 2019:
1. Koulutus alkaa: 26.8. Haku päättyy: 11.8.2019
2. Koulutus alkaa: 21.10. Haku päättyy: 29.9.2019

Lisätietoja

opettaja Janne Mäkelä, puh. 040 680 7599
opettaja Jorma Mänty, p. 040 868 0825
s-posti etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Sedu hakijapalvelut p. 040 830 2275, p. 0800 122 122, hakijapalvelut(at)sedu.fi