Ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokki tai tarjoilija

Aloituspäivä
Alkaa 05.08.2019
Koulutuspaikka
Seinäjoki
Koulutuksen kesto
180 osp
Hae koulutukseen Ilmoittautuminen yrityksille Kumpaa hakeutumislomaketta käytän?
Kenelle?
Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet. Alan työkokemus katsotaan eduksi.
Koulutus on tarkoitettu myös sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa. Opiskelet päiväkoulutuksessa.
Sisältö
Kokin koulutus antaa sinulle laaja-alaiset tiedot ja perustaidot ruoka- ja palveluammattiin. Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla. Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Se lisää opiskelun tarpeellisuutta, osaamisen laajentamista ja syventämistä.
Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas aidoissa asiakastilanteissa, opiskelijat osallistuvat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa. Tapahtumia on myös iltaisin ja viikonloppuisin, mikä on ammattialalle tyypillistä.
Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, tietotekniikka-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen. Itsenäinen työ ja oma-aloitteisuus ja toisaalta ryhmässä toimiminen sekä vuorovaikutus ja vastuullisuus korostuvat kokin opinnoissa ja työssä.
Opiskelet isoja kokonaisuuksia ja osoitat osaamisesi pääsääntöisesti työpaikalla tapahtuvan oppimisen yhteydessä näytöillä. Uudet tutkinnon perusteet mahdollistavat joustavan opintojen aloittamisen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tarkennetaan tutkintotavoitteesi, koulutuksen sisältö ja opiskeluaikasi. HOKS:ssa huomioidaan aikaisemmin hankkimasi osaaminen ja sitä päivitetään koko opiskelu ajan.
Kts. tutkinnon rakenne: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221360/reformi/tiedot
Miksi Sedu?
Sedussa opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja toteutetaan yhteistyössä työelämän kanssa.
Ruoka puhuu kaikkia kieliä! Sedussa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kansainväliseen vaihtoon. Opintojen aikana hankit kieliopintojen, ruokakulttuurien ja -teemojen kautta kansainvälisyysosaamista.
Asiakkaat, työkaverit, ammatissa kehittyminen ja pakkausmerkintöjen tulkinta edellyttävät kielitaitoa sekä kulttuurien ja ruokavaatimusten tuntemusta.
Vastuullisuutta ja sitoutuvaa ammatillista kasvua kehitämme opintojen aikana tilaisuuksilla ja erilaisissa työelämän tilanteissa. Niissä täydennät, laajennat oppimista ja kehität ammattitaitoasi.
Hygieniaosaaminen osoitetaan Eviran hygieniaosaamistestissä ja anniskelupassi suoritetaan Valviran anniskelutestillä. Lisäksi opintojen aikana on mahdollisuus hankkia hätä(EA)taidot sekä asiakaspalvelun ja myynnin osaamista mm. maksuvälineiden käsittelyn kautta.
Kokin koulutuksen hankittuasi voit jatkaa ammattitutkintoihin, erikoisammattitutkintoihin ja korkeakouluihin (esim. AMK) ja edetä asiantuntijaksi ja/tai omalla aktiivisuudella vähitellen huippuosaajaksi.
Mitä saat?
Ravintola- ja cateringalalla opit toimimaan myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti. Perustutkinnossa voit erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin. Hyvä ruoka ja ystävällinen asiakaspalvelu rakentavat ravintolan mainetta.
Osaamisala valitaan 1. vuoden kuluessa. Seinäjoella voit valita - asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija - ruokapalvelun osaamisala, kokki
Tutkinnon suorittanut kokki osaa toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä. Kokki osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot sekä laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa toimia asiakaspalvelijan tehtävissä ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa. Tarjoilija kunnostaa asiakastiloja, laittaa esille myytäviä tuotteita, esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia.
Alalla edellytetään, että olet kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta. Tulet toimeen ja pystyt työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa. Olet ripeä, järjestelmällinen, joustava, luova ja taloudellinen ja osaat soveltaa yrittäjyyttä omaan toimintaasi.
Mitä on hyvä tietää?
Opiskelu on käytännönläheistä oppimista todellisissa työ- ja asiakaspalvelutilanteissa. Opiskelijat hankkivat oppikirjat, työvaatteet ja -jalkineet sekä muun opiskelumateriaalin.
Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa. Sedussa on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla.
Jos suoritat tutkinnon ja olet ollut työssä yhteensä vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä, sinulla on mahdollisuus hakea koulutusrahastosta ammattitutkintostipendiä. Lue lisää: www.tyollisyysrahasto.fi
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Voit hakea jatkuvassa haussa, koulutus alkaa elokuussa 2019 päiväkoulutuksena.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut alasta tai sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa.
Opiskelijavalinta tehdään viimeistään kesäkuussa.
Lisätietoja
Sedu hakijapalvelut p. 040 830 2275, p. 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi