Ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokki

Ammattiala
Ruoka ja matkailu
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Opiskelutapa
Lähiopiskelu
Aloituspäivä
Alkaa 01.10.2019
Koulutuspaikka
Lapua
Koulutuksen kesto
180 osp

Kenelle?

Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet. Alan työkokemus katsotaan eduksi.
Koulutus on tarkoitettu myös sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa. Opiskelet päiväkoulutuksessa.

Mitä saat?

Ravintola- ja cateringalalla opit toimimaan myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti. Perustutkinnossa voit erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin. Hyvä ruoka ja ystävällinen asiakaspalvelu rakentavat ravintolan mainetta.
Osaamisala
Osaamisala valitaan 1. vuoden kuluessa.
* Lapualla järjestetään ruokapalvelun osaamisala, kokki
* Sedussa Seinäjoella järjestetään myös asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
Ruokapalvelun osaamisala, kokki
Kokin koulutus antaa sinulle laaja-alaiset tiedot ja perustaidot ruoka- ja palveluammattiin. Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla. Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Se lisää opiskelun tarpeellisuutta, osaamisen laajentamista ja syventämistä.
Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas aidoissa asiakastilanteissa, opiskelijat osallistuvat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa. Tapahtumia on myös iltaisin ja viikonloppuisin, mikä on ammattialalle tyypillistä.
Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, tietotekniikka-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen. Itsenäinen työ ja oma-aloitteisuus ja toisaalta ryhmässä toimiminen sekä vuorovaikutus ja vastuullisuus korostuvat kokin opinnoissa ja työssä.
Opiskelet isoja kokonaisuuksia ja osoitat osaamisesi pääsääntöisesti työpaikalla tapahtuvan oppimisen yhteydessä näytöillä.
Ks. tutkinnon osat https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/4221360
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tarkennetaan tutkintotavoite, koulutuksen sisältö ja opiskelun kesto. Siinä tarkastellaan myös aikaisemmin hankittu osaaminen. HOKSia päivitetään koko koulutuksen ajan.
Ruoka puhuu kaikkia kieliä! Sedussa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kansainväliseen vaihtoon. Opintojen aikana hankit kieliopintojen, ruokakulttuurien ja -teemojen kautta kansainvälisyysosaamista.
Asiakkaat, työkaverit, ammatissa kehittyminen ja pakkausmerkintöjen tulkinta edellyttävät kielitaitoa sekä kulttuurien ja ruokavaatimusten tuntemusta.
Vastuullisuutta ja sitoutuvaa ammatillista kasvua kehitämme opintojen aikana tilaisuuksilla ja erilaisissa työelämän tilanteissa. Niissä täydennät, laajennat oppimista ja kehität ammattitaitoasi.
Hygieniaosaaminen osoitetaan Eviran hygieniaosaamistestissä ja anniskelupassi suoritetaan Valviran anniskelutestillä. Lisäksi opintojen aikana on mahdollisuus hankkia hätä(EA)taidot sekä asiakaspalvelun ja myynnin osaamista mm. maksuvälineiden käsittelyn kautta.
Kokin koulutuksen hankittuasi voit jatkaa ammattitutkintoihin, erikoisammattitutkintoihin ja korkeakouluihin (esim. AMK) ja edetä asiantuntijaksi ja/tai omalla aktiivisuudella vähitellen huippuosaajaksi.
Opiskelijat hankkivat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit.
Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa. Sedussa on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla.
Jos suoritat tutkinnon ja olet ollut työssä yhteensä vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä, sinulla on mahdollisuus hakea koulutusrahastosta ammattitutkintostipendiä. Lue lisää: www.tyollisyysrahasto.fi

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakea jatkuvassa haussa, koulutus alkaa sopimuksen mukaan päiväkoulutuksena.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut alasta tai sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa.
Hae koulutukseen Ilmoittautuminen yrityksille
Kumpaa hakeutumislomaketta käytän?

Lisätietoja

Sedu hakijapalvelut p. 040 830 2275, p. 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi