Ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokki

Ammattinimike
Kokki
Aloituspäivä
01.08.2022
Toimipiste
Kurikka
Kokkina voit toimia erilaisilla liikeideoilla toimivissa erikokoisissa ammattikeittiöissä esim. ravintolat, ammattikeittiöt, sairaalat, ravintokeskukset, pikaruokapaikat, liikenneasemat, kahvilat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset.

Ravintola- ja catering-alalla opit toimimaan myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Tähän perustutkintoon voit hakea, jos olet suorittanut peruskoulun, lukion oppimäärän tai jonkin ammatillisen tutkinnon.
Opinnot ovat päiväopintoja. Opintoihin sisältyy työpaikalla oppimista.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto odottaa hyviä vuorovaikutustaitoja, kyky ja halu toimia erilaisten ihmisten kanssa sekä positiivista asennetta erilaisiin työtehtäviin. Kädentaidot, luovuus, ripeys ja järjestelmällisyys ovat hyviä ominaisuuksia, joita pääset kehittämään opiskelun aikana. Yrittäjämäinen asenne vie pitkälle.
Jos olet hyvä tyyppi; ripeä, järjestelmällinen, joustava ja kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta, kokin työ voi olla sinun juttusi. Kokkina voit toimia erilaisilla liikeideoilla toimivissa erikokoisissa ammattikeittiöissä esim. koulut ja palvelukeskukset, ravintolat, sairaalat, ravintokeskukset, pikaruokapaikat, liikenneasemat, kahvilat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset. 
Ravintola- ja catering-alan opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla. Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Se lisää opiskelun tarpeellisuutta, osaamisen laajentamista ja syventämistä.  
Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas aidoissa asiakastilanteissa, opiskelijat osallistuvat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa. Tapahtumia on myös iltaisin ja viikonloppuisin, mikä on ammattialalle tyypillistä.  
Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, tietotekniikka-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen. Itsenäinen työ ja oma-aloitteisuus ja toisaalta ryhmässä toimiminen sekä vuorovaikutus ja vastuullisuus korostuvat kokin opinnoissa ja työssä. 
Lue miten Sedusta valmistuneet kokit Ville, Eero ja Arttu miettivät opiskeluajastaan: https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Kokit_Ville_Eero_Arttu
Tutkinto muodostuu tutkinnon osista.
Ammatillisia opintoja tehdään yhteensä 145 osp:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp (pakollinen tutkinnon osa)
Ruokapalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat 65 osp:
- Lounasruokien valmistus 40 osp
- Annosruokien valmistus 25 osp
Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia mm. Á la carte -ruoanvalmistus, Suurkeittiön ruokatuotanto, Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, yritystoiminnan suunnittelu 
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Asiakaspalvelun osaamisalalle, tarjoilijakoulutukseen on kaikkien Sedun toimipisteiden opiskelijoilla mahdollisuus hakeutua. Asiakaspalvelun opetus toteutetaan Seinäjoella Törnäväntiellä. 
Tutustu tarkemmin: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221360/reformi/rakenne  
Opintojen aikana hankit kieliopintojen, ruokakulttuurien ja -teemojen kautta kansainvälisyysosaamista.
Asiakkaat, työkaverit, ammatissa kehittyminen ja pakkausmerkintöjen tulkinta edellyttävät kielitaitoa sekä kulttuurien ja ruokavaatimusten tuntemusta.
Kaksoistutkintona voit opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon.
Opiskelijat tarvitsevat alan työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit. 
Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.
Sedussa sinulla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla.
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa sitä, että voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa.
Kokin koulutuksen hankittuasi voit jatkaa ammattitutkintoihin, erikoisammattitutkintoihin ja edetä asiantuntijaksi ja/tai omalla aktiivisuudella vähitellen huippuosaajaksi.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Hakijaan otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä ja kutsutaan tarvittaessa haastatteluun.

Lisätietoja

Sedu Kurikka opinto-ohjaaja Timo Vainionpää. puh. 040 868 0168
Sedu Hakijapalvelut, puh. 040 830 2275 tai 0800122 122, email: hakijapalvelut(at)sedu.fi
Sedun opinto-ohjaajat: https://www.sedu.fi/fi/Yhteystiedot/Opinto-ohjaajat-ja-koulutusvalmentajat
Ammattiosaaja: http://www.ammattiosaaja.fi/tutkinnot-ja-ammatit/ammatinvalinta
TE-palvelujen ammatinvalintaohjelma: https://asiointi.mol.fi/avo/responsive/self-evaluation.xhtml