Ravintola- ja catering-alan perustutkinto odottaa hyviä vuorovaikutustaitoja, kyky ja halu toimia erilaisten ihmisten kanssa sekä positiivista asennetta erilaisiin työtehtäviin. Kädentaidot, luovuus, ripeys ja järjestelmällisyys ovat hyviä ominaisuuksia, joita pääset kehittämään opiskelun aikana. Yrittäjämäinen asenne vie pitkälle.
Jos olet hyvä tyyppi; ripeä, järjestelmällinen, joustava ja kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta, kokin työ voi olla sinun juttusi. Kokkina voit toimia erilaisilla liikeideoilla toimivissa erikokoisissa ammattikeittiöissä esim. koulut ja palvelukeskukset, ravintolat, sairaalat, ravintokeskukset, pikaruokapaikat, liikenneasemat, kahvilat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset.
Ravintola- ja catering-alan opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja kestävät n. 3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla. Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Se lisää opiskelun tarpeellisuutta, osaamisen laajentamista ja syventämistä.
Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas aidoissa asiakastilanteissa, opiskelijat osallistuvat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa. Tapahtumia on myös iltaisin ja viikonloppuisin, mikä on ammattialalle tyypillistä.
Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, tietotekniikka-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen. Itsenäinen työ ja oma-aloitteisuus ja toisaalta ryhmässä toimiminen sekä vuorovaikutus ja vastuullisuus korostuvat kokin opinnoissa ja työssä.
Lue miten Sedusta valmistuneet kokit Ville, Eero ja Arttu miettivät opiskeluajastaan: https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Kokit_Ville_Eero_Arttu
Tutkinto muodostuu tutkinnon osista.
Ammatillisia opintoja tehdään yhteensä 145 osp:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp (pakollinen tutkinnon osa)
Ruokapalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat 65 osp:
- Lounasruokien valmistus 40 osp
- Annosruokien valmistus 25 osp
Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia mm. Á la carte -ruoanvalmistus, Suurkeittiön ruokatuotanto, Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, yritystoiminnan suunnittelu
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Asiakaspalvelun osaamisalalle, tarjoilijakoulutukseen on kaikkien Sedun toimipisteiden opiskelijoilla mahdollisuus hakeutua. Asiakaspalvelun opetus toteutetaan Seinäjoella Törnäväntiellä.
Tutustu tarkemmin: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221360/reformi/rakenne