Talotekniikan perustutkinto Rakennuspeltiseppä

Ammattiala
Puu ja rakentaminen
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Aloituspäivä
Alkaa 23.09.2019
Koulutuspaikka
Seinäjoki
Koulutuksen kesto
180 osp

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut talotekniikka alasta tai sinulle, joka haluat vaihtaa alaa ja sinulla on jo ammatillinen tutkinto sekä kenties työkokemustakin.

Mitä saat?

Talotekniikan osuus kiinteistöissä kasvaa jatkuvasti kehittyvien lämpö-, vesi-, ilmastointi-, sähkö- ja telejärjestelmien myötä. Talotekniikka alan työllistymisnäkymät ovat erinomaiset ja se tarjoaa monipuolisen ja vaihtelevan työn, ammattilaiset toimivat usein myös itsenäisinä yrittäjinä.
Talotekniikan perustutkinnon suoritettuasi osaat lukea sekä talonrakentamiseen että LVI-järjestelmien rakentamiseen liittyviä piirustuksia. Osaat huomioida työn turvallisuuden sekä työkyvyn edistämisen. Opit tuntemaan materiaalien ominaisuuksia ja tekemään energiataloudellisia ratkaisuja.
Eristyksen ja rakennuspeltiasennuksen osaamisalan suorittanut osaa tehdä mm.:
Rakennuspeltiseppä osaa tehdä rakennusten ulkovaippaan liittyviä ohutlevytöitä piirustusten ja asennusohjeiden mukaisesti sekä asentaa rakennukseen liittyvät julkisivujen ohutlevyosat sekä tehdä kattojen huopa-, tiili- ja profiilielementtien asennukset sekä saumakaton peltityöt. Hän osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät materiaalit kohteen mukaan.
Talotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Laajuuden määrittää opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Eristyksen ja rakennuspeltiasennuksen osaamisala, 145 osp muodostuu esim.:
Pakolliset tutkinnon osat, 75 osp:
Ohutlevytöissä toimiminen, 10 osp
Huopa-, tiili- ja profiilikattojen peltitöissä toimiminen, 20 osp
Saumakattojen peltitöissä toimiminen, 30 osp
Julkisivuverhousten asentaminen, 15 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 70 osp
Vesikaton alusrakennetöissä toimiminen, 15 osp
Tukirakenteiden hitsaus, 15 osp
Ilmanvaihtojärjestelmien asentaminen, 30 osp
Kanavaosien valmistus, 15 osp
Ilmanvaihtojärjestelmien mittaukset ja tasapainotus, 20 osp
LVI-korjausrakentaminen, 15 osp
IV-koneiden huoltaminen, 15 osp
LVI-suunnittelu, 15 osp
Ilmanvaihtojärjestelmien puhdistaminen, 15 osp
Tutkinnon osa Rakennusalan perustutkinnosta, Telinerakentaminen, 15 osp
Perustutkinnossa voi erikoistua putki-, ilmastointi-, lämmityslaite- tai kylmäasennukseen, tekniseen eristämiseen tai rakennuspeltiasennukseen ja voit valita näistä tutkinnon osista myös. Katso valinnaisten tutkinnon osien tarkemmat sisällöt eperusteet
Koulutus soveltuu sekä nuorille että aikuisille.
Henkilökohtaisessa osaamisen kehittämisen suunnitelmassa (HOKS) opiskelijan osaaminen, tutkinnon perusteet sekä työpaikan työtehtävät on sovitettu yhteen. HOKS:sta riippuen opintojen pituus on 1,5v- 3v.
Koulutus on työelämälähtöistä ja siitä syystä suuri osa tutkintoon tähtäävästä koulutuksesta toteutetaan alan yrityksissä. Tutkinnossa vaadittavat näytöt suoritetaan myös alan yrityksissä.
Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelijalla tulee olla soveltuva alan työpaikka ja työnantaja, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus.
Oppisopimusasioissa ota yhteyttä:
Sedu, oppisopimuspalvelut, p. 020 124 4706 tai oman alueesi oppisopimusviranomaiseen.
Mikäli osallistut koulutukseen oppisopimuksella, muista kertoa hakemuksessa minkä oppisopimustoimiston kanssa sopimuksesi on tehty.
Oma taloudellinen toimeentulo opintojen aikana kannattaa miettiä ennen koulutukseen hakeutumista. Koulutukseen voi hakea Kelan opintotukea, mikäli opinnot ovat päätoimisia. Katso myös: www.tyollisyysrahasto.fi.
Jos olet yli 25 vuotias työtön työnhakija, selvitä ennen koulutuksen alkua TE-toimistosta mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. Voit silloin hakea työhallinnon omaehtoisen kouluttautumisen tukea. (TE-toimisto arvioi sitten yksilöllisesti, voidaanko opiskelu katsoa työnhakijan tilannetta edistäväksi. Lue lisää täältä: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/index.html.
Sedun opiskelijana on monipuolinen mahdollisuus kansainvälistymiseen. Voit esim. tehdä osan työssäoppimisjaksoistasi ulkomailla. Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakea koulutukseen hakulomakkeen kautta (jatkuva haku).
Koulutukset alkavat seuraavasti:
Syksyllä 2019:
1. Koulutus alkaa: 23.9. Haku päättyy: 2.9.2019
2. Koulutus alkaa: 18.11. Haku päättyy: 3.11.2019
Hae koulutukseen Ilmoittautuminen yrityksille
Kumpaa hakeutumislomaketta käytän?

Lisätietoja

Sedu hakijapalvelut p. 040 830 2275, p. 0800 122 122, hakijapalvelut(at)sedu.fi
opettaja Milla Peltola puh. 040 868 0129, s-posti etunimi.sukunimi(at)sedu.fi