Tekstiili- ja muotialan perustutkinto sisustustekstiilien valmistaja

Ammattinimike
Sisustustekstiilien valmistaja
Aloituspäivä
01.08.2023
Toimipiste
Seinäjoki
Sisustustekstiilien valmistajana suunnittelet, valmistat ja kaavoitat sisustus- ja käyttötekstiilejä koteihin, yrityksiin ja julkisiin tiloihin. Sisustustekstiilien valmistajana sinulla on materiaalituntemusta ja hallitset oikeat työmenetelmät. Tunnet muotoilun ja sisustuksen tyylejä ja trendejä sekä toimit asiakaslähtöisesti yhteistyössä muiden alan ammattilaisten kanssa.
Perustutkinto on tarjolla kevään 2023 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.
Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutukseen Sedun jatkuvan haun kautta: www.sedu.fi/koulutushaku
Valmistut Sedussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnosta joko mittatilausompelijaksi tai sisustustekstiilien valmistajaksi. Mittatilausompelija valmistaa vaatteita mittatilaustyönä ja sisustustekstiilien valmistaja valmistaa sisustustekstiilejä ja -tuotteita.
Mittatilausompelijana työpaikkasi voi löytyä esimerkiksi teatterista, omasta yrityksestä, tilaustöiden valmistajana, tiimin jäsenenä projektissa tai asiakaspalvelijana alan erikoisliikkeessä.
Sisustustekstiilien valmistajana suunnittelet, valmistat ja kaavoitat sisustus- ja käyttötekstiilejä koteihin, yrityksiin ja julkisiin tiloihin. Omaat materiaalituntemusta, tunnet muotoilun ja sisustuksen tyylejä ja trendejä sekä toimit asiakaslähtöisesti yhteistyössä muiden alan ammattilaisten kanssa.
Sisustustekstiilien valmistajan koulutuksessa opit suunnittelemaan ja tekemään asiakkaan tilaan suunniteltuja tekstiilejä, kuten verhoja, sisustustyynyjä, kattaus-, vuode- tai saunatekstiilejä. Opit valitsemaan tuotteisiin tarkoituksenmukaiset materiaalit ja lisätarvikkeet, esim. ripustusmekanismit, laatimaan tuotteille hoito-ohjeet sekä laskemaan materiaalien kulutuksen ja työn kustannukset.
Työskentely erilaisissa asiakastyöprojekteissa on Sedussa arkipäivää. Teemme monipuolista yhteistyötä eri yritysten ja kulttuurialan toimijoiden kanssa erilaisten yhteistyöprojektien kautta. Yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi alueella toimivat alan yritykset ja myymälät, taitokeskukset ja alueen teatterit sekä erilaiset kulttuurialan toimijat.
Katso video, jossa Sedusta tekstiili- ja muotialalta valmistunut Kaisa kertoo ajatuksistaan ja urapolustaan: https://www.youtube.com/watch?v=YrQdygLH1es
Meillä opiskeleva Eetu haluaa vaikuttaa muodin parissa – lue tarkemmin: https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Eetu---Mittatilausompelija .
Opintoja on mahdollista suorittaa yrittäjäpainotteisesti esimerkiksi 4H-, NY- tai Osuuskuntayrittämisen kautta. Lue mittatilausompelija ja yrittäjä Tiina Ahosen kokemuksia ja ajatuksia yrittäjyydestä alalla https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Mittatilausompelija-ja-yrittaja .
Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. 
Tutustu tutkinnon osiin ja opintojen rakenteeseen ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/amops/513738/tiedot
Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: https://issuu.com/sedufi/docs/sedu_kaksoistutkintolaisen_opas_2021_web
Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: https://www.sedu.fi/fi/Opiskelijalle/Vaylaopinnot---silta-ammattikorkeakouluun
Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Keskustele oppisopimusmahdollisuudesta työnantajan kanssa, ja ota sen jälkeen yhteyttä Sedun oppisopimuspalveluihin: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0631.
Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit.
Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.
Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa. Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.  
Sedusta lähtee vuosittain noin 200 opiskelijaa ulkomaanjaksoille. Sedun yli 30 maan ja yli 80 partnerin verkostosta löytyy varmasti sopiva kohde eri alojen opiskelijoille.  
Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus painottaa kansainvälisyyttä opinnoissaan myös kotimaassa, esimerkiksi verkko-opintojen tai kv-projektien kautta. Kansainvälisyysopinnoilla täydennät osaamistasi työtehtäviin, joissa kansainvälisyys ja eri kulttuurien tuntemus ovat hyödyksi. 
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa sitä, että voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa.
Ammatillista osaamista voit syventää alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla vaikkapa työn ohessa opiskellen.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Perustutkinto on tarjolla kevään 2023 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.
Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutukseen Sedun jatkuvan haun kautta: www.sedu.fi/koulutushaku

Lisätietoja

Sedu Törnäväntie opinto-ohjaaja Timo Järvinen, puh. 040 868 0746, email: timo.jarvinen(at)sedu.fi
Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275 tai 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi