Tekstiili- ja muotialan perustutkinto sisustustekstiilien valmistaja

Ammattinimike
Sisustustekstiilien valmistaja
Aloituspäivä
02.08.2022
Toimipiste
Seinäjoki
Sisustustekstiilien valmistajana suunnittelet, valmistat ja kaavoitat sisustus- ja käyttötekstiilejä koteihin, yrityksiin ja julkisiin tiloihin. Sisustustekstiilien valmistajana sinulla on materiaalituntemusta ja hallitset oikeat työmenetelmät. Tunnet muotoilun ja sisustuksen tyylejä ja trendejä sekä toimit asiakaslähtöisesti yhteistyössä muiden alan ammattilaisten kanssa.
Yhteishaku: Perustutkinto on tarjolla kevään 2022 yhteishaussa.
Opit koulutuksen aikana suunnittelemaan ommeltavia sisustustekstiilejä ja valmistamaan niitä ammattialalle tyypillisessä työympäristössä. Koulutuksen käytyäsi osaat käyttää valmistuksessa alan materiaaleja, työmenetelmiä, koneita ja laitteita.
Opiskelet asiakkaan tilaan suunniteltujen tekstiilien, kuten verhojen, sisustustyynyjen, kattaus-, vuode- tai saunatekstiilien tekemistä. Opit valitsemaan tuotteisiin tarkoituksenmukaiset materiaalit ja lisätarvikkeet, esim. ripustusmekanismit, sekä laatimaan tuotteille hoito-ohjeet. Opit myös laskemaan materiaalien kulutuksen ja työn kustannukset.
Oppiminen tapahtuu pitkälti käytännön tekemisen kautta, ja työskentely erilaisissa asiakasprojekteissa on Sedussa arkipäivää. Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi.
Voisiko yrittäjyys olla sun juttu? Tätä pääset halutessasi kokeilemaan jo opiskeluaikana, sillä opintoja on mahdollista suorittaa yrittäjäpainotteisesti esimerkiksi 4H-, NY- tai Osuuskuntayrittämisen kautta.
Teemme monipuolista yhteistyötä eri yritysten ja kulttuurialan toimijoiden kanssa erilaisten yhteistyöprojektien kautta, ja järjestämme yritysvierailuita ja työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi alueella toimivat alan yritykset ja myymälät, taitokeskukset ja alueen teatterit sekä erilaiset kulttuurialan toimijat.
• Ks. tutkinnon perusteet https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221362/reformi/tiedot
Kaksoistutkintona voit opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Sinulla on mahdollisuus opiskella myös SeAMK:ssa ammattikorkeakouluopintoja ammatillisten opintojen yhteydessä ns. väyläopintoina. Voit valita väyläopinnoiksi sen alan opintoja, joita opiskelet Sedussa.
Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit.
Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.
Sedussa on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla. Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaanjakson kesto on yleensä 6 viikkoa ja sen rahoitus tulee oppilaitoksen koordinoimista kansainvälisistä hankkeista. Sedusta lähtee vuosittain yli 300 opiskelijaa eripituisille ulkomaanjaksoille. Sedun yli 30 maan ja yli 80 partnerin verkostosta löytyy varmasti sopiva kohde myös sinulle.  
Sinulla on mahdollisuus painottaa kansainvälisyyttä opinnoissasi myös kotimaassa. Voit valita opintoja, joilla voit täydentää osaamistasi suunnataksesi työtehtäviin, joissa kansainvälisyys ja eri kulttuurien tuntemus ovat hyödyksi.  
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa sitä, että voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa.
Ammatillista osaamista voit syventää alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla vaikkapa työn ohessa opiskellen.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Tähän perustutkintoon voit hakea kevään 2022 yhteishaussa.

Lisätietoja

Sedu Törnäväntie opinto-ohjaaja Timo Järvinen, puh. 040 868 0746, email: timo.jarvinen(at)sedu.fi
Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275 tai 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi