Takaisin

Elintarvikealan perustutkinto leipuri-kondiittori

Elintarvikeala

01.08.2023
Seinäjoki, Törnäväntie 24
Yhteishaku
Hakuaika:

21.02.2023 - 21.03.2023

Tutkinto
Lähiopiskelu
180 osp

Kenelle?

Yhteishaku: Perustutkinto on tarjolla kevään 2023 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Hae Opintopolun kautta: https://opintopolku.fi/konfo/fi/oppilaitos/1.2.246.562.10.87603128528

Kevään 2023 yhteishaun tulokset julkaistaan hakijoille aikaistaan to 15.6.2023.
Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään to 29.6.2023.

Elintarvike-ala sopii sinulle, joka  
• hyvä tyyppi, asenne ja oppimishalu kunnossa 
• tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja kykenet työskentelemään ryhmässä 
• olet kiinnostunut ruuanvalmistuksesta tai leipomisesta ja konditoriatuotteiden valmistamisesta
• olet vastuullinen ja osaat noudattaa aikatauluja 
• olet huolellinen ja oma-aloitteinen, kenties myös näppärä käsistäsi 
• olet hyvässä fyysisessä kunnossa 
Huomaa, että ala ei sovellu allergisille ja astmaatikoille. 

Haet suorittamaan Elintarvikealan perustutkintoa. Ensimmäisen tutkinnon osan loppupuolella (ennen joulua) valitset osaamisalan:
- elintarviketeknologian osaamisala ja valmistut elintarvikkeiden valmistajaksi tai
- leipomoalan osaamisala ja valmistut leipuri-kondiittoriksi

Elintarvikealan perustutkinto-opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja kestävät n. 3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Koulutuksen aikana tutustut erilaisiin raaka-aineisiin ja työvälineisiin sekä perehdyt työskentely- ja raaka-ainehygieniaan teoriassa ja käytännössä. Leivot ruokaleipiä, kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita oppilaitoksen opetusleipomossa.  Yrittäjyyttä ja työtaitoja opit myös työelämässä erilaisissa leipomoissa, kuten teollisuusleipomoissa, pienleipomoissa, myymäläleipomoissa ja kahvila-konditorioissa. 

Leipuri-kondiittorina voit työskennellä leipomoalan yrityksissä mm. taikinantekijänä, ylöslyöjänä, linjanhoitajana, leipurina, paistajana, pakkaajana, kondiittorina, paistopisteen hoitajana tai kahvilatyöntekijänä. Leipomo-kondiittorina opit valmistamaan mm. leipiä, kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita. Työpaikkasi voi olla suuri, keskikokoinen tai pieni leipomo, myymälä tai kahvila-konditoria. 

Elintarvikealan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (135 osaamispistettä), yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä) ja vapaasti valittavista tutkinnon osista (10 osaamispistettä).

Pakolliset tutkinnon osat 105 osp:
- Elintarviketuotannossa toimiminen 30 osp
- Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tarkemmin: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/ammatillinen/7823347

Huomaa, että ala ei sovellu allergisille ja astmaatikoille. 

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: https://issuu.com/sedufi/docs/sedu_kaksoistutkintolaisen_opas_2021_web     

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin https://www.sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/

Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Keskustele oppisopimusmahdollisuudesta työnantajan kanssa, ja ota sen jälkeen yhteyttä Sedun oppisopimuspalveluihin: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0631. 

Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit.

Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.

Sedussa on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla. Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaanjakson kesto on yleensä 6 viikkoa ja sen rahoitus tulee oppilaitoksen koordinoimista kansainvälisistä hankkeista. Sedusta lähtee vuosittain yli 300 opiskelijaa eripituisille ulkomaanjaksoille. Sedun yli 30 maan ja yli 80 partnerin verkostosta löytyy varmasti sopiva kohde myös sinulle. 
Sinulla on mahdollisuus painottaa kansainvälisyyttä opinnoissasi myös kotimaassa. Voit valita opintoja, joilla voit täydentää osaamistasi suunnataksesi työtehtäviin, joissa kansainvälisyys ja eri kulttuurien tuntemus ovat hyödyksi.  

Lisätietoja

Sedu Törnäväntie opinto-ohjaaja Timo Järvinen
puh. 040 868 0746, timo.jarvinen(at)sedu.fi

Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: