Takaisin

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto mittatilausompelija

Tekstiili- ja muotiala

01.08.2023
Seinäjoki, Törnäväntie 24
Yhteishaku
Hakuaika:

21.02.2023 - 21.03.2023

Tutkinto
Lähiopiskelu
180 osp

Kenelle?

Yhteishaku: Perustutkinto on tarjolla kevään 2023 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Hae Opintopolun kautta: https://opintopolku.fi/konfo/fi/oppilaitos/1.2.246.562.10.87603128528

Kevään 2023 yhteishaun tulokset julkaistaan hakijoille aikaistaan to 15.6.2023.
Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään to 29.6.2023.

Valmistut Sedussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnosta joko mittatilausompelijaksi tai sisustustekstiilien valmistajaksi. Mittatilausompelija valmistaa vaatteita mittatilaustyönä ja sisustustekstiilien valmistaja valmistaa sisustustekstiilejä ja -tuotteita.

Mittatilausompelijana työpaikkasi voi löytyä esimerkiksi teatterista, omasta yrityksestä, tilaustöiden valmistajana, tiimin jäsenenä projektissa tai asiakaspalvelijana alan erikoisliikkeessä.

Sisustustekstiilien valmistajana suunnittelet, valmistat ja kaavoitat sisustus- ja käyttötekstiilejä koteihin, yrityksiin ja julkisiin tiloihin. Omaat materiaalituntemusta, tunnet muotoilun ja sisustuksen tyylejä ja trendejä sekä toimit asiakaslähtöisesti yhteistyössä muiden alan ammattilaisten kanssa.

Pääset mittatilausompelijan opinnoissa perehtymään tekstiili- ja muotialan tuotteiden suunnitteluun, kaavoitukseen ja valmistukseen käyttäen alan asianmukaisia materiaaleja, työmenetelmiä ja laitteita. Opit myös valintasi mukaisesti vaatteen valmistamista mittatilaustyönä, sarjatuotannossa toimimista, muodin alalla toimimista, sisustustekstiilien valmistamista.

Työskentely erilaisissa asiakastyöprojekteissa on Sedussa arkipäivää. Teemme monipuolista yhteistyötä eri yritysten ja kulttuurialan toimijoiden kanssa erilaisten yhteistyöprojektien kautta. Yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi alueella toimivat alan yritykset ja myymälät, taitokeskukset ja alueen teatterit sekä erilaiset kulttuurialan toimijat.

Katso video, jossa Sedusta tekstiili- ja muotialalta valmistunut Kaisa kertoo ajatuksistaan ja urapolustaan: https://www.youtube.com/watch?v=YrQdygLH1es

Meillä opiskeleva Eetu haluaa vaikuttaa muodin parissa – lue tarkemmin: https://www.sedu.fi/haluan-vaikuttaa-muodin-parissa/

Opintoja on mahdollista suorittaa yrittäjäpainotteisesti esimerkiksi 4H-, NY- tai Osuuskuntayrittämisen kautta https://www.sedu.fi/opiskelu-sedussa/yrittajyys-opiskeluaikana/.

Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. 

Tutustu tutkinnon osiin ja opintojen rakenteeseen ePerusteissa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/ammatillinen/7861751

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: https://issuu.com/sedufi/docs/sedu_kaksoistutkintolaisen_opas_2021_web

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: https://www.sedu.fi/fi/Opiskelijalle/Vaylaopinnot---silta-ammattikorkeakouluun

Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Keskustele oppisopimusmahdollisuudesta työnantajan kanssa, ja ota sen jälkeen yhteyttä Sedun oppisopimuspalveluihin: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0631.

Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit.

Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.

Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa. Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.  

Sedusta lähtee vuosittain noin 200 opiskelijaa ulkomaanjaksoille. Sedun yli 30 maan ja yli 80 partnerin verkostosta löytyy varmasti sopiva kohde eri alojen opiskelijoille.  

Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus painottaa kansainvälisyyttä opinnoissaan myös kotimaassa, esimerkiksi verkko-opintojen tai kv-projektien kautta. Kansainvälisyysopinnoilla täydennät osaamistasi työtehtäviin, joissa kansainvälisyys ja eri kulttuurien tuntemus ovat hyödyksi. 

Lisätietoja

Sedu Törnäväntie opinto-ohjaaja Satu Ristimäki
puh. 040 868 0643, satu.ristimaki(at)sedu.fi

Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: