Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

”Hyvä koulu, hyvä opettaja, hyvä työ” 4.12.2018


Alajärvellä NordAutomationilla tuotanto sujuu. Hallissa kootaan kuljetinta, jonka kokonaismitta on 125 m. Purua ja haketta kuljettava hihna kootaan paloina. István Hubai ja Attila Balázs kokoavat kuljetinta. Työpaikka NordAutomationilla on unkarilaisten mielestä tosi hyvä juttu.

-    Hitsareille on jatkuvasti tarvetta, kertoo tuotannonsuunnittelija Mika Hautakangas.

Hitsaamisessa edellytetään kappaleen hallintaa. Muoto pitää säilyttää, vaikka lämpölaajeneminen vaikuttaa. Hitsausjärjestys ja saumojen koot vaikuttavat lopputulokseen. Tavoitteena on kuvan mukainen tuote, jossa on kauniit saumat.

Käden taito ratkaisee – ei kielitaito


István Hubai ja Attila Balázs tulivat koulutuksen aikana työssäoppimaan NordAutomationille.

-    Suomen kielen taito riittää tähän työhön. He aloittivat hitsaamossa. Molemmat ovat taitavia hitsaajia, joita ei tarvinnut opettaa. Nyt kokoonpanossa on suurempi kiire, kertaa Hautakangas.

-    Tämä on normaali, hyvä työ. Työ alkaa kello 7, Hubai ja Balázs kertovat.

Lapualta kestää ajaa 45 minuuttia. Molemmat miehet lähtivät Unkarista Atrialle leikkaamaan lihaa. Kuusi vuotta kului lihanleikkaajana, kunnes japanilainen robotti korvasi miehet.

Lapualla asuu noin parinkymmenen unkarilaisen yhteisö, joten suomen kieltä ei tarvita paljon. Alajärven työporukassa sen sijaan puhutaan vain suomea.

-    Metallialan koulutus alkoi huhtikuussa 2017. Sitä ennen opiskeltiin kolme kuukautta suomea, miehet kertovat.

-    Ensin Sedussa opiskellaan sorvi, CNC-sorvi ja hitsi, pneumatiikkaa ja sähkön perustyöt, Attila Balázs luettelee vauhdilla.

Alan termistö on hallussa. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintotodistukset miehille ojennettiin marraskuussa 2018. Työt he aloittivat Alajärvellä jo marraskuun alussa.

Opettaja Hannu Luomanpää pitää maahanmuuttajien opettamisesta.

-    Kone- ja metallialan töitä on paljon, ja opiskelijat ovat motivoituneita, Luomanpää kertoo työstään Sedussa Lapualla ja Seinäjoella.

Sedussa alkaa seuraava koulutus maahanmuuttajille (työvoimakoulutus) 7.1.2019. Opiskelija valmistuu hitsaajaksi tai koneistajaksi. Hakuaika on nyt Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon.


Hyvä elämä, rauhallinen


Uimahalli ja kuntosali ovat tulleet tutuiksi.

-    Joskus kesällä kalastan, István Hubai toteaa.

Sen sijaan Attila Balázs kuvaa vapaa-aikaansa sanalla sohvaperuna. Muita sanoja ei tarvita.


Tuotteet räätälöidään asiakkaalle


Mitä raskaammasta tuotteesta on kysymys, sen paremmin se sopii NordAutomationin tuotantoon. Terästä tarvitaan pari miljoonaa kiloa vuodessa.

-    Työntekijä vastaa laadusta, ja kokoonpanotiimin vetäjä tarkkailee laatua tarkistuspisteiden avulla, Hautakangas kuvaa.

NordAutomation on Pohjoismaiden suurin tukinkäsittelylaitteiden valmistaja. Yli 50% tuotannosta suuntaa lahden yli Ruotsiin. Kilpailijat ovat Itävallassa ja Kanadassa. Alajärven tehtaalla työskentelee 60, Kristiinankaupungissa 30 henkilöä. Alajärvellä koneistamo ja pintakäsittely toimivat uudessa hallissa. Tilauskanta ulottuu syksyyn 2019.

Lue lisää yrityksestä NordAutomation

NordAutomation_0059_440x480.jpg

Kuljetinlinjan yksi pala. Hake ja puru kuljetetaan valmiissa 125 metriä pitkässä kuljettimessa.