Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
12.2.2020

”Maailma muuttuu, näin jäät henkiin”

KEVA10-Terhi-ja-Riku-Rantala.jpg Riku Rantalaa ja KEVA-verkoston koordinaattori Terhi Haapalaa hymyilytti hyvin onnistuneen seminaarin jälkeen.

Mies seisoo talon katolla ja kerää rohkeutta hypätä.
- Voi *****! En halua tehdä tätä. Väität, että jonkun on pakko. Pelottaa.
Yli 80 seminaariosallistujaa vetää henkeä, kun mies hyppää Pietarissa sijaitsevan talon katolta, liki 90 metrin korkeudesta.
- Siistiä! Tää on mahtavaa. Vapaus!

Mies on Madventures-matkailuohjelmasta tuttu Riku Rantala, joka puhuu seminaariosallistujille omien rajojen rikkomisesta vuosien kokemuksella.
Henkilökohtaisesta kiinnostuksesta ja harrastuksesta virinnyt unelma on tänään Rantalan ja hänen työparinsa Tuomas Milonofin elinkeino sekä kansainvälinen bisnes.

 

”Älä luule, vaan kohtaa. Ole valmis oppimaan uutta.”

Rantalan mukaan avoimuus, rohkeus sekä kiipeäminen epämukavuusalueelle kannattaa.
- Älä yleistä tai luule, vaan kohtaa. Monesti omat aivomme rakentavat meille pahimman vankilan. Olisi ollut ihan järjetön tappio jättää hyppäämättä vain siksi, että ennakkoluulot jyrää. Olisi jäänyt elämys kokematta ja omat rajat ylittämättä.

- Kasvua tapahtuu vain epämukavuusalueella. Kun on valmis laittamaan itsensä likoon, oppii uutta läpi elämän.

Rantala ei kuitenkaan usko organisaatioon, joka pelkää virheitä.
- Virheiden välttely ei ole onnistumista. Rima pitää uskaltaa asettaa niinkin korkealle, että tavoitetta ei välttämättä saavuta.

 

”Kulje yhdessä toisten kanssa”

Monissa harvinaisissakin paikoissa vieraillut Rantala muistutti ihmisten yhdenvertaisuudesta ja yhdessä tekemisestä toisten kanssa.
- Kehonkieli ja ”broken english” ovat käytetyimmät kielet maailmalla. Kukaan ei pärjää yksin, vaan joukkoon kuuluminen on yksi ihmisen perustarpeista.  Uskalla siis puhua, vaikka tuntuu ettet osaa.

- Vaikka kulttuureissa on eroja, me ihmiset olemme loppu viimeksi aika samanlaisia. Kansainvälisyys luo meille mahtavat mahdollisuudet selvitä tulevaisuuden haasteista.

 

”Uskaltaudu maailmankansalaiseksi”

- Kun on valmis oppimaan muilta ja muista, tulee tehneeksi arvokkaimman investointinsa koskaan. Ihmisten ja kulttuurien välisissä kohtaamisissa tapahtuu monenmoista – se ei kuitenkaan ole niin vakavaa.

Riku Rantala puhui Keva-verkoston 10v – juhlaseminaarissa Seinäjoella.
Sedu koordinoi Keva-verkostoa, joka tekee työtä ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyden hyväksi mm. Ugandassa, Nepalissa, Tansaniassa ja Namibiassa. Verkoston toiminnan painopisteitä ovat kehitysyhteistyö, vapaaehtoistyö ja globaalikasvatus. Opetushallitus rahoittaa toimintaa.

Sedun kansainvälisen hanketyön ansiosta Sedun opiskelijat voivat suorittaa osan opinnoistaan maailmalla.

Opetushallitus-Hanna-Autere.jpg
Opetusneuvos Hanna Autere Opetushallituksesta kertoi tulevaisuuden osaamisesta

KEVA10v-seminaari-osallistujia.jpg
KEVA-verkoston Go Global -juhlaseminaari keräsi ammatillisen koulutuksen kehittäjiä meiltä ja maailmalta saman pöydän ääreen.