Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
19.12.2021

Amiksen aikuiset opiskelijan puolella

kaksi-naista-nauraa-poydan-aaressa.jpg Yhteinen työura on tehnyt Riitta Ankkurista (vas.) ja Lea Niemistöstä ystäviä niin töissä kuin vapaalla.

Amiksen kahviot ja ruokalat ovat kohtaamispaikkoja, joissa voi vaihtaa kuulumiset, nauttia maittavan lounaan, hörpätä kahvit tai hengata muuten vaan. Vastassa on aina aikuinen, jonka voi kohdata montakin kertaa päivän aikana.

Ravitsemistyönohjaajat Riitta Ankkuri ja Lea Niemistö sekä ravitsemispalveluvastaava Sirpa Martikainen ovat eläneet amisarkea yhdessä opiskelijoiden kanssa neljän vuosikymmenen ajan.

- Tämä on vain niin mukavaa työtä vuosienkin jälkeen, Martikainen kertoo.
- Opiskelijat antavat virtaa. He käyvät monta kertaa päivässä ja puhelevat omiaan. Se pitää nuorena, Ankkuri ja Niemistö täydentävät.

Ympäristö muuttuu, aikuiset pysyy

Kokeneet ravitsemisalan ammattilaiset ovat todellisia Sedu-konkareita. He ovat työskennelleet koko uransa saman työnantajan palveluksessa.
- Työnantajan nimi, toimipisteet ja opiskelijat vaihtuvat, mutta täällä me pysymme niin kuin toteemipaalut, eikä lähdetä minnekään, naiskolmikko purskahtaa raikuvaan nauruun.

He iloitsevat iloisista ihmisistä, joille ruoka maistuu. Ja jälleennäkemisistä vuosienkin jälkeen.
- Kun porukkaa valmistuu, tunnen ilon lisäksi haikeutta. Lähes kolmen vuoden aikana on ehditty jutella monet jutut, Cafe Sedua Suupohjantiellä luotsaava Ankkuri kertoo.
- Tuntuukin aina yhtä mukavalta, kun opiskelija palaa opiskelemaan uutta ja kysyy, että muistatko vielä minut.

Niemistön mukaan välillä tullaan moikkaamaan ja kertomaan niin hyvät kuin huonot uutiset pitkienkin aikojen jälkeen.

Läsnäoloa ja mahdollisuuksia tehdä

Konkarikolmikko toimii myös työpaikkaohjaajina tarpeen mukaan.
- Monelle riittää, kun on läsnä ja saa mahdollisuuksia tehdä. Ja me muut työyhteisön jäsenet elämme mukana tsemppaamalla koko ajan. Onhan se aina yhtä mahtavaa nähdä, kun ammattimainen tekeminen lähtee viimein lentoon, Martikainen miettii työelämässä oppimisen ohjaamisen iloja.

- Oppimisen haasteet voivat olla monenlaisia. Toisinaan pelkästään työskentely-ympäristön vaihdos saa lukot aukeamaan, Ankkuri ja Niemistö nyökyttelevät vieressä.

Yhteinen työura, yhteisiä muistoja

Ravitsemisala saa 1970- ja 1980-lukujen taitteessa työuransa aloittaneet tekijät edelleen innostumaan.
- Voi, tämä on mielenkiintoinen ala! Aina tulee dieettejä, joista pitäisi tietää lisää. Pitää tutkia tuoteselosteet tosi tarkkaan ja tietää, miten huomioit esim. keliaakikot, allergiat, kasvissyöjät ja vegaanit.
- Asiakkaat osaavat kysyä ja dieetit myös muuttuvat vuosien varrella, naiset kertovat ja innostuvat muistelemaan aikaa, jolloin diabeetikoille puolitettiin perunat ja leivästä poistettiin pala.

Yhteisiin vuosiin sisältyy paljon yhteisiä muistoja työkavereiden kanssa. Muun muassa yhteiset retket Toverilla ja Kaverilla (linja-autoja) sekä itsenäisyyspäivät kynttilävahtina.

- Siihen aikaan poltettiin oikeita kynttilöitä Kirkkokadun kampuksen jokaisella ikkunalla. Lapset tykkäsivät juoksennella pimeän rakennuksen käytävillä. Leivoimme tortut ja keittelimme kahvit porukalla. Siitä alkoi joulu, Niemistö päättää.

naiset-poydan-aaressa-katsovat-kameraan.jpg
Riitta Ankkuri (vas.), Lea Niemistö ja Sirpa Martikainen ovat eläneet
amisarkea yhdessä opiskelijoiden kanssa neljän vuosikymmenen ajan.
- Täällä olemme kuin toteemipaalut, emmekä lähdössä minnekään, naiskolmikko nauraa.