Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
8.4.2021

Ammatillinen koulutus kiinnostaa entistä enemmän - suosituimmat alat: perustason ensihoito, hius- ja kauneudenhoitoala sekä sähkö- ja automaatioala

Hyppy_440x480.jpg Iloa oppia tekijäksi!

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa oli yhteishaussa tänä keväänä haettavana yhteensä 1366 opiskelijapaikkaa, josta yo-pohjaisia oli 137. Ensisijaisia hakijoita Sedun perustutkintoihin oli 1337, ja ensisijaisten hakijoiden määrä nousi 14,6 % viime vuoteen verrattuna. Kaikkiin Sedun hakukohteisiin tehtiin yhteensä lähes 4500 hakua. Oppivelvollisuuden laajentamiseen kytkeytyvä hakuvelvoite tuli voimaan vuodenvaihteessa; kaikkien perusopetuksen tänä keväänä päättävien on haettava toisen asteen koulutukseen.

Hakija voi merkitä enintään viisi hakukohdetta mieluisuusjärjestykseen. Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on valinnut ykköstoiveekseen.

Ensimmäisen kerran Valma-koulutukseen, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen, haettiin yhtaikaa yhteishaun kanssa. Sedussa Valma-koulutusta järjestetään Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä. Haussa oli yhteensä 120 paikkaa, ja niihin tuli 130 hakemusta. Oletettavasti moni Valma-hakemuksen jättänyt on hakenut myös ammatilliseen perustutkintoon.

Perustason ensihoitaja Sedun suosituin

Sosiaali- ja terveysala on Sedun suurin, ja perustason ensihoitaja on Seduun hakeneiden suurin ammattitoive – yhtä opiskelupaikkaa tavoittelee yli kolme hakijaa (paikkoja 24, ensisijaisia hakijoita 80). Sedun lähihoitajakoulutukseen hakeneiden määrä kohosi viimevuotisesta; 237 paikkaa haki ensisijaisena hakukohteena 219 henkilöä. Alalla koulutustarvekin on suuri ja työvoimapula arkea. Lähihoitajakoulutusta Sedussa on eri paikkakunnilla myös jatkuvassa haussa ja myös työvoimakoulutuksena.

Hius- ja kauneudenhoitoalan ensisijaisten hakijoiden määrä oli tänä vuonna 71. Koulutuspaikkoja on 32.

Tekniikan aloista sähkö- ja automaatioala on Sedussa tasaisen suosittu niin Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella kuin Ähtärissäkin. Sähkö- tai automaatioasentajaksi pääsee opiskelemaan todistusarvosanojen perusteella.

Logistiikan suosio kestää, ja alalle hakeutuvien motivaatiota mitataan vielä soveltuvuuskokeissa. Kasvava ala tarjoaa monenlaisia työpaikkoja, eikä kysyntä ole tyrehtynyt, vaikka alalle koulutetaan uusia tekijöitä myös jatkuvan haun ja työvoimakoulutusten kautta.


Kaikki soveltuvuuskokeet etänä

Sedussa järjestetään soveltuvuuskokeet seuraavilla aloilla:
- hius- ja kauneudenhoitoala
- media-ala ja kuvallinen ilmaisu
- metsäala
- logistiikka
- sosiaali- ja terveysala
- turvallisuusala
- välinehuoltoala

-    Soveltuvuuskokeet järjestettiin viime keväänäkin etäyhteyksin, ja niissä onnistuttiin hyvin. Hakijoita on laajalta alueelta ja katsoimme, että hakijoiden matkustaminen on riski, jota emme tässä koronatilanteessa halua ottaa, kertoo vararehtori Hellevi Lassila.

Joillakin aloilla edellytetään ennakkotehtävien tekemistä. Aikataulu on tiivis, sillä yhteishakuaikaa jatkettiin kaksi viikkoa mutta soveltuvuuskokeiden päivämäärät pysyivät ennallaan.
-    Hakijoiden tulee seurata sähköpostiaan. Jos tutkinnossa on ennakkotehtävä, soveltuvuuskokeeseen kutsutaan vain ne hakijat, jotka ovat palauttaneet ennakkotehtävän ajoissa, muistuttaa Lassila.

Maatalousala hyvässä nousussa – talotekniikka yllätti

-    Ilmajoen maatalousalalle hakijoita on tänäkin vuonna ilahduttavasti. Uskon, että ratkaisu yhteistyöstä maatalousyhtymän kanssa vaikuttaa positiivisesti. Alan koulutusarki on niin aitoa kuin olla voi, tulkitsee vs. kuntayhtymän johtaja, rehtori Pasi Artikainen.

Alueella jo nyt työvoimapulasta kärsivä kone- ja tuotantotekniikka ei houkuttele hakijoita. Hakijamäärät ovat alhaalla, vaikka muuten kiinnostavaa robotiikkaa sisältyy koneistajien koulutukseen koko ajan enemmän.

Ikävä yllätys Sedulle oli talotekniikan pienet hakijamäärät. Putkiasentajan koulutus ei jostain syystä ole tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, vaikka työtilaisuuksia alalla on runsaasti.
-    Talotekniikan perustutkinto, niin kuin kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokin, avataan jatkuvaan hakuun. Myös työvoimakoulutuksia näille aloille järjestetään, sillä työvoimatarve Etelä-Pohjanmaalla on suuri, Artikainen jatkaa.

Hakijoiden määrä rakennusalalle nousi viimevuotisesta. Opiskelijapaikat Kurikassa ja Lapualla ovat aivan täynnä, sen sijaan talonrakentajaksi haluavilla on edelleen mahdollisuus saada opiskelupaikka Seinäjoella tai Ähtärissä.

Mihin korona vaikutti?

- Ravintola- ja catering-alan vetovoima on huolestuttavan alhainen. Korona on kurittanut ravintola-alaa samoin kuin matkailualaa, mikä on saattanut vaikuttaa myös nuorten ammattihaaveisiin. Ilahduttavaa oli elintarvikealan kasvanut hakijamäärä, toteaa vararehtori Hellevi Lassila.

Liiketoiminnan vetovoima Seinäjoella ja Lapualla on vakiintunut melko hyvälle tasolle, samoin kuin media-ala Kurikassa ja tekstiili- ja muotiala Seinäjoella.

Taideteollisuusalalla Kurikassa opiskelee sisustus- ja restaurointialan artesaaneja iso määrä jatkuvan haun ansiosta. Joustava opintojen aloittaminen on kasvattanut opiskelijamäärää, vaikka ala ei yhteishaussa kuulu suosituimpien joukkoon.

Faktat

Haettavana oli yhteensä reilut 80 350 aloituspaikkaa. Yhteishaussa haki 74 490 hakijaa, joista perusopetuksen päättäviä oli 57 920. Hakijoista 53 % haki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen ja 47 % lukioon. Ammatillisen koulutuksen hakijamäärät ovat nousseet yhteishaussa, kun taas lukiokoulutukseen hakevien määrä on hieman laskenut OPH:n mukaan.
Ks. OPH:n tiedote

Yhteishaun lopulliset tulokset julkaistaan 17.6.2021, ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 1.7.2021.

Vielä(kin) on mahdollisuus hakea perustutkintoihin! Opinnot alkuun elokuussa tai aiemminkin. Katso!