Uutiset
22.3.2022

Ammatillisen koulutuksen kiinnostus muuttuu – nyt kone- ja tuotantotekniikka sekä talotekniikka ilahduttivat

Kaksi lähihoitajaopiskelijaa sinivihreissä työasuissaan osoittaa sinua sormella. Nuoret naiset hymyilevät silmillään maskit kasvoillaan. Taustalla näkyy hoitoluokan sängyt. Yhteishaku on ohi - jatkuva haku päällä.

Toisen asteen yhteishaku päättyi 22.3.2022. Yhteishaussa hakemuksen tekivät peruskoulunsa päättävät oppivelvolliset, joilla on velvollisuus hakea toisen asteen koulutukseen. Yhteishaussa voivat hakea myös kaikki ne, joilla ei vielä ole ammatillista perustutkintoa tai ylioppilastutkintoa. Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa oli yhteishaussa tänä keväänä haettavana yhteensä 1460 opiskelijapaikkaa, uutena tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA.


-    Yhteishaussa Seduun on tulossa sama määrä ensisijaisia hakijoita (yli 1300) kuin viime vuonna. Täsmälliset luvut tarkentuvat lähipäivinä, tiivistää vararehtori Hellevi Lassila.

Hakija sai tänä vuonna valita enintään seitsemän hakukohdetta mieluisuusjärjestykseen. Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on valinnut ykköstoiveekseen. Kaikkiin Sedun hakukohteisiin tehtiin yhteensä lähes 4700 hakua.

Kone- ja tuotantotekniikkaa voi opiskella Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä. Yhteishaussa aloituspaikkoja oli 80; ensisijaisia hakijoita on viime vuoteen verrattuna kaksinkertainen määrä!  

Talotekniikka notkahti viime vuonna mutta tänä vuonna putkiasentajan koulutus kiinnosti selvästi enemmän. Pintakäsittelyalalla ensisijaisten hakijoiden määrä on viimevuotisesta vain kasvanut; yhtä aloituspaikkaa tavoittelee kaksi hakijaa.

Uuteen TUVA-koulutukseen haettiin yhteishaussa mutta TUVA on rakennettu nimenomaan niin, että opintoihin voi tulla joustavasti lukuvuoden aikana. Sedussa TUVA-koulutusta järjestetään Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä.
-    On tärkeää, että oppivelvolliset hakeutuvat ammattialoille. Jos alan opinnot eivät lähde sujumaan, TUVAan pystyy siirtymään lukuvuoden aikana ja sieltä siirtymään joustavasti uudelle alalle, Lassila kertoo.

Sedun suosikkialat ennallaan: perustason ensihoito, hius- ja kauneudenhoitoala sekä sähkö- ja automaatioala

-    Sosiaali- ja terveysala on Sedun suurin, ja perustason ensihoitaja on Seduun hakeneiden suurin ammattitoive – yhtä opiskelupaikkaa tavoittelee viisi hakijaa (paikkoja 16, ensisijaisia hakijoita 80), vararehtori Hellevi Lassila kertoo.

Ensisijaisten hakijoiden määrä Sedun lähihoitajakoulutukseen laski jonkin verran viimevuotisesta. Alalle järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet, ja jatkuvan haun kautta ryhmiä täydennetään.

-    Sosiaali- ja terveysalalla on huutava työvoimatarve, ja Sedu järjestää lähihoitajakoulutusta eri paikkakunnilla Kauhavalta Kristiinankaupunkiin. Koulutuksiin haetaan jatkuvassa haussa. Alan koulutusta on tarjolla myös työvoimakoulutuksena, Lassila sanoo.

Hius- ja kauneudenhoitoalan ensisijaisten hakijoiden määrä oli tänä vuonna 66. Koulutuspaikkoja on 22, ja alalle järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet ennakkotehtävineen.

Tekniikan aloista sähkö- ja automaatioala on Sedussa tasaisen suosittu niin Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella kuin Ähtärissäkin: aloituspaikkoja 116, joihin on 166 ensisijaista hakijaa.  Sähkö- tai automaatioasentajaksi pääsee opiskelemaan todistusarvosanojen perusteella.

Logistiikan suosio kestää, ja alalle hakeutuvien motivaatiota mitataan vielä soveltuvuuskokeissa. Kasvava ala tarjoaa monenlaisia työpaikkoja, ja alalle koulutetaan uusia tekijöitä myös jatkuvan haun ja työvoimakoulutusten kautta.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet mittaavat

Sedussa järjestetään soveltuvuuskokeet seuraavilla aloilla:
-    hius- ja kauneudenhoitoala
-    media-ala ja kuvallinen ilmaisu
-    metsäala
-    logistiikka
-    sosiaali- ja terveysala
-    turvallisuusala

Joillakin aloilla edellytetään ennakkotehtävien tekemistä.
-    Hakijoiden tulee seurata sähköpostiaan. Jos tutkinnossa on ennakkotehtävä, soveltuvuuskokeeseen kutsutaan vain ne hakijat, jotka ovat palauttaneet ennakkotehtävän ajoissa, muistuttaa vararehtori Hellevi Lassila.

Kahden alan suosio notkahti

-    Tieto- ja viestintätekniikassa ollaan uusimman ja nopeimmin uusiutuvan tekniikan ääressä. Koulutuspaikkoja jää yhteishaun jälkeen avoimeksi Kurikassa, Lapualla ja Seinäjoella IT-tukihenkilön koulutukseen, Lassila kertoo.

Ikävä yllätys Sedulle oli rakennusalan pienentyneet hakijamäärät Kurikassa ja Seinäjoella. Talonrakentajan koulutus ei jostain syystä ole tuntunut näillä paikkakunnilla hyvältä vaihtoehdolta.
-    Rakennusalan perustutkinto, samoin kuin tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto avataan jatkuvaan hakuun. Nyt esim. alanvaihtajille avautuu mahdollisuus uuteen, Lassila lupaa.

Koronan kurittamat

-    Ravintola- ja catering-alan vetovoima on huolestuttavan alhainen. Korona on kurittanut ravintola-alaa, mikä on saattanut vaikuttaa myös nuorten ammattihaaveisiin. Turvallisuusalan osaajia tarvitaan kaikissa tapahtumissa. Kurikassa monipuolinen ala vetää yhteishaussa hyvin, ja hakijamäärä on kasvanut viime vuodesta, toteaa vararehtori Hellevi Lassila.

Liiketoiminnan vetovoima Seinäjoella on vakiintunut melko hyvälle tasolle, samoin kuin media-ala Kurikassa ja tekstiili- ja muotiala Seinäjoella. Taideteollisuusalalla Kurikassa opiskelee sisustus- ja restaurointialan artesaaneja iso määrä jatkuvan haun ansiosta. Tänä vuonna hakijamäärä myös yhteishaussa kasvoi mukavasti.

Ammattiosaajia tarvitaan

Sedu on mitoittanut ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikat alueen työvoimatarpeeseen. Monelle alalle on jatkuva haku.
-    Kun ylioppilaat eivät enää tänä vuonna voineet hakea yhteishaussa, jatkuva haku on mm. heitä varten. Opintojen alussa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, ja opiskeluaika on yksilöllinen aikaisempien opintojen perusteella. Ammattikoulutus on hyvä väylä työelämään ja jatko-opintoihin, kannustaa Lassila.

Faktat

Yhteishaun lopulliset tulokset julkaistaan 16.6.2022, ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 30.6.2022. Opinnot aloitetaan Sedussa elokuun alussa.

Lisätietoja:
vararehtori Hellevi Lassila, p. 040 830 4255

Katso OPH:n tiedotteesta valtakunnalliset tulokset