Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
19.8.2021

Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus: Suomi ei pärjää pelkillä maistereilla

OlliIso-oja tyossa_440x480.jpg

Käytännönläheistä, monipuolista, hyödyllistä, joustavaa, rentoa – tällaista on ammatillinen koulutus opiskelijoiden mielestä. Työpaikalla oppiminen valmistaa hyvin ammattiin, ja odotukset opiskelulle ovat pääsääntöisesti täyttyneet.

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla nuorilla on myönteisimmät mielikuvat ammatillisesta koulutuksesta. Heidän tuloksissaan korostuu väittämä ”Työ on kiinnostavampaa kuin opiskelu”. Kaikkein kiinnostavimpana ja mukavimpana nykyisiä opintojaan pitivät aikuisopiskelijat.

Työnantajat arvostavat ammatillista koulutusta, ja sitä tarvitaan Suomessa tulevaisuudessakin. Haastavaksi nähdään erilaisten opiskelijoiden opiskelumotivaatiosta huolehtiminen, ja vielä yksilöllisemmän ohjauksen ja tuen tarpeen uskotaan kasvavan.

Ammatillista koulutusta pidetään sopivana erityisesti niille, jotka ovat löytäneet oman alan ja ammatin, ja joille konkreettista tekemistä sisältävä opiskelu on mieluisinta. Parannettavaa nähtiin opiskelijoiden, opettajien ja työnantajien välisessä yhteistyössä. Ammatillisen koulutuksen resurssien riittävyys ja koulutuksen laatu huolestuttavat jonkin verran kaikissa tutkimuksen kohderyhmissä.

Ammatillisen koulutuksen mielikuva 2020


Työnantajien mielestä ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien osaamisessa on huolestuttavia eroja. Osa työnantajista kokee, että työpaikoilla on liian suuri vastuu ja työ kouluttaa opiskelijoita tai vastavalmistuneita sille tasolle, jota työ oikeasti vaatii. Työnantajat haluaisivat lisää lyhyitä täsmä-/muuntokoulutuksia jo ammatissa oleville ja nopeampaa reagointia yritysten muuttuviin tarpeisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Skills Finland teettävät kahden vuoden välein ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksen. Tutkimuksen kohderyhmät olivat peruskoulun 9.-luokkalaiset nuoret (N=300) ja heidän vanhempansa (N=100), peruskoulun oppilaanohjaajat (N=100), ammatillisessa koulutuksessa ja lukiossa toista vuotta opiskelevat nuoret (N=600), ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat aikuiset (N=100) ja henkilöstöasioiden päättäjät yli viiden hengen yrityksissä (N=100). Tutkimuksen toteutti IROResearch Oy syys-joulukuussa 2020.

Kiinnostuitko? Lue lisää täältä