Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
24.8.2020

Autoalan koulutus Sedussa alkaa painottaa diagnostiikkaa

Seinäjoen Sedun autoalan opiskelija Konsta Eskeli sai opiskelukavereidensa kanssa OBD-vikakoodinlukulaitteen. Diagnostiikkalaitteella Rengastien Autotarvike Oy haluaa innostaa opiskelijoita sähkötekniikkaan. Seinäjoen Sedun autoalan opiskelija Konsta Eskeli sai opiskelukavereidensa kanssa OBD-vikakoodinlukulaitteen. Diagnostiikkalaitteella Rengastien Autotarvike Oy haluaa innostaa opiskelijoita sähkötekniikkaan.

Törnäväntiellä Sedun uudet autoalan opiskelijat saivat käteensä älypuhelimen kokoisen diagnostiikkalaitteen (OBD-vikakoodinlukulaitteen).

-    Perinteisesti autoalalla aloitetaan mekaanisesta korjaamisesta, öljynvaihdosta ja renkaanvaihdosta mutta todellisuus autokorjaamoissa on toisenlainen. Autokorjaamoista saadun palautteen perusteella olemme muuttaneet koulutusta niin, että sähkötekniikkaan ja diagnostiikkaan perehdytään heti opintojen alusta lähtien, kertoo autoalan opettaja Jarmo Korkiamäki.
 
Diagnostiikkalaitteen käyttöjärjestelmä on suomenkielinen ja autoalan opettajat kannustavat Sedun opiskelijoita käyttämään laitetta kotonakin.
-    Laite on diagnostiikan yleismalli, joka tunnistaa vikakoodit kaikista Euroopassa, Aasiassa tai Yhdysvalloissa vuoden 1996 jälkeen valmistetuista autoista, selvittää Markku Perkiö Rengastien Autotarvike Oy:stä ja toivoo diagnostiikkalaitteen lisäävän motivaatiota alan opiskeluun.

Lisää motivaatiota autosähkötekniikkaan – osaavalle asentajalle töitä riittää

Rengastien Autotarvike Oy lahjoitti diagnostiikkalaitteen jokaiselle Seinäjoen Sedun autoalan uudelle opiskelijalle, jotta opiskelijoiden motivaatio nimenomaan diagnostiikkaan ja autosähkötekniikkaan kasvaisi. Puhelimen kokoisen laitteen arvo on n. 50 €.
-    Varmaan kymmenen asentajaa saisi tällä alueella paikan mutta osaavia tekijöitä ei ole, Markku Perkiö sanoo.
 
Yhtenäinen OBD-protokolla on otettu käyttöön EU-lainsäädännön myötä käyttöön vianetsinnässä. Samanlaista vikakoodinlukulaitetta käytetään esim. katsastuksissa – nyt Sedun autonasentajaopiskelijat voivat lukea vikakoodit kotipihalla. Henkilökohtaisten OBD-vikakoodienlukulaitteen avulla opiskelu siirtyy oppilaitoksesta myös kotiin ja harrastusten pariin ja sitä kautta opiskelu tehostuu.

Auto ei kuitenkaan tule sillä kuntoon, että tiedetään, missä vika on.
-    Jos diagnostiikkalaite ilmoittaa esimerkiksi vikakoodin: imusarjan paineentunnistimen signaali virheellinen, siitä alkaa autonasentajan diagnoosityö ja varsinaisen vian aiheuttajan etsiminen, Korkiamäki kuvaa.

Autoalan opettaja Jarmo Korkiamäki esitteli autoalan uusille opiskelijoille diagnostiikkalaitetta. Rengastien Autotarvike Oy haluaa innostaa opiskelijoita opiskeluun. Osaavia asentajia tarvitaan, kuvaa edustaja Rengastien Autotarvike Oy:n edustaja Markku Perkiö.
Autoalan opettaja Jarmo Korkiamäki esitteli autoalan uusille opiskelijoille diagnostiikkalaitetta. Rengastien Autotarvike Oy haluaa innostaa opiskelijoita opiskeluun. Osaavia asentajia tarvitaan, kuvaa edustaja Rengastien Autotarvike Oy:n edustaja Markku Perkiö.


Mitä diagnostiikka ja sähkötekniikka autoalalla tarkoittavat?

Autoalan yritykset kaipaavat asentajia, joilla on autosähkötekniikka sekä diagnostiikka mahdollisimman hyvin hallussa. Autosähköosaajia on vähän, minkä takia sen oppiminen työelämän kautta on haastavaa. Olisi hyvä, että sähkötekniikkaa pystyttäisiin opettamaan mahdollisimman paljon oppilaitoksessa. Mekaanisen ruuvauksen työelämä pystyy paremmin opettamaan kuin sähkötekniikkaa ja diagnostiikkaa.
 
Vianetsinnässä ja todentamisessa hyödynnetään erilaisia sähkökaavioita ja tarkastetaan eri signaaleja. Sähkötekniikkaa tulee osata, jotta viat löytyvät. Nykyautoissa sähkötekniikka on todella paljon ja siksi sen hallitseminen on jokaisen asentajan perustaito.
 
-    Parissa päivässä on harjaannuttu diagnostiikkalaitteen käyttöön, vakuuttaa opettaja Erno Hanhikoski.
 
Pari viikkoa sitten autoalan opinnot aloittanut Konsta Eskeli testaa koulun autoa ja kertoo, miten netistä löytää lisätietoa vikakoodista.
-    Vika voi olla jossain muualla, mitä anturi ei näytä mutta ohjeilla sen syyn voi löytää, Eskeli selvittää.
-    Tämä on erittäin hyvä työkalu. Autoalalla opinnot ovat just sitä mitä odotin. Nyt on vaihdettu renkaita ja vanteita ja käsitelty nostureita, kertovat Eemil Palo ja Mikael Pyylampi.

Rengastien Autotarvike Oy lahjoitti Seinäjoen autoalan uusille opiskelijoille OBD-vikakoodinlukulaitteet.

Rengastien Autotarvike Oy lahjoitti Seinäjoen autoalan uusille opiskelijoille OBD-vikakoodinlukulaitteet.

 

Autoala tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa

Ajoneuvoasentajaksi Sedussa opiskelee yhteensä noin 240 opiskelijaa (Seinäjoella noin 160 ja Lapualla 46 ja Ähtärissä 33).
 
Sedun autoala rakentaa täydennyskoulutustarjontaa yritysyhteistyön tuoman palautteen pohjalta.
-    Nyt meillä on koulutustarjottimella lyhytkoulutusta ja esim. teknisenä asiantuntijana toimiminen. Se on Autoalan erikoisammattitutkinnon tutkinnon osa, josta voi jatkaa katsastuskokeeseen ja edetä katsastajaksi, Jarmo Korkiamäki selvittää.

Katso autoalan lyhyet täydennyskoulutukset tästä

Kurkkaa kaikki autolan koulutukset