Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
29.5.2019

Autonasennuksesta SM-pronssia

Henri_Hakola_440x480.jpg

Ilmajoen Koskenkorvalta kotoisin oleva Henri Hakola voitti viime viikolla pronssia ammattitaidon SM-kilpailuissa Taitajissa. Kolmipäiväinen finaali kilpailtiin tänä vuonna Joensuussa. Hakola jatkoi Sedun autonasennuksen Taitaja-mitaliputkea – tämä oli Sedulle viides perättäinen mitali lajissa.

- Olisi se voinut mennä paremminkin, toteaa Hakola vaatimattomasti. Mitalisti oli alun perin yllättynyt päästessään finaaliin. – Ajattelin lopulta, että tehdään nyt mitä osataan, hän kuvailee finaaliin lähtötunnelmiaan.


Harjoittelemaan ei ehditty

Hakolan valmentajana Taitaja-kisoissa toimi Sedun autonasennuksen opettaja Jani Mikkilä. – Aikaa oli molemmin puolin sen verran vähän, että emme tehneet paljoakaan käytännön harjoittelua kisoihin, Mikkilä kertoo. – Lähinnä kävimme läpi tehtäviä puheen tasolla.

Taitaja-kisojen tehtävät tiedetään ennakkoon, yksityiskohdat tosin selviää vasta kisapaikalla. – Kävimme läpi mitä voi tulla vastaan ja mitä pitää osata. Itse tekeminen ei ole meillä tässä lajissa ongelma, vaan prosessi – pitää osata tehdä oikeat asiat oikeassa kohdassa, Mikkilä kertoo.


Laajoja tehtäviä – asentajan perushommia yllätysmomenteilla

- Kisoissa oli kolme viiden tunnin tehtävää, Hakola kertoo. – Ensimmäisenä oli simulaattoritehtävä, jossa harjoiteltiin anturien mittausta. Heti perään tehtiin viiden tunnin iso Toyota-huolto. Auton vikavalo paloi, ja vikaa piti lähteä selvittämään. – Kyseessä on oikeastaan jokapäiväinen tilanne autokorjaamolla, Mikkilä toteaa.

Asiakaspalvelu kuuluu myös yhtenä osana lajiin. Ensimmäisen päivän tehtävän asiakas oli ruotsinkielinen, millä testattiin kilpailijan reagointia yllättävään tilanteeseen. Hakola ratkaisi tilanteen helposti.– Kysyin häneltä, että ”do you speak English?” ja puhuihan hän. Jossain vaiheessa asiakkaan puhelin kuitenkin soi, ja hän vastasi puhelimeen suomeksi. Sanoin hänelle, että taitaa tämä näköjään sujua suomeksikin, Hakola kertoo hymyillen.

Toisena päivänä oli vuorossa sähköistä vianetsintää ja auton katsastustarkastus. – Käteen annettiin monta senttiä paksu pinkka paperia, josta piti etsiä kaaviot. Siinä meinasi mennä hermot, Hakola kertoo.

Viimeisenä kisapäivänä tehtiin uuteen A-sarjan Mercedesiin lämmityslaitteen asennus ja haaroitus. – Edellisenä päivänä oli pitänyt jo tilata tarvittavat työkalut tehtävää varten pelkkien auton tietojen pohjalta, Mikkilä selvittää. - Tämä on myös hyvin tyypillinen tilanne asentajan arjessa.


Syytä juhlaan

Taitaja-tehtävät ovat laajoja ja helpolla mitali ei irtoa. – Kyllä siinä hiki tuli, Mikkilä toteaa. – Varsinkin ensimmäisenä päivänä sai kyllä mennä suoraan sänkyyn illalla, Hakola vahvistaa.

Mitalikahvit on juotu, ja tänään Henri Hakola valmistuu ajoneuvoasentajaksi. – Nollista lähdettiin, koulutus on tuonut paljon lisää osaamiseen, Hakola kertoo. Asentajan työt jatkuvat kesätöiden merkeissä Autohuolto Seitoy Oy:llä ja heinäkuussa odottavat armeijan harmaat Niinisalon varuskunnassa.

Henri_Hakola_taitaja_uutiskuva_1780x660.jpg

ONNITTELUT KAIKILLE TAITAJILLE MAHTAVASTA SUORITUKSESTA JA VALMISTUNEILLE UPEASTA UURASTUKSESTA – NAUTTIKAA SAAVUTUKSISTANNE!