Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
30.9.2018

Autot on mun elämä

EuroSkills_Autonasennus_ArttuKivenmäki Arttu Kivenmäki uppoutuu autotekniikkaan!

Arttu Kivenmäki, 20, edusti Suomea 26.–28.9.2018 EuroSkills-tapahtumassa Budapestissa. Suomen maajoukkueessa kilpaili 25 nuorta oman ammattinsa huippuosaajaa. Suomen edustajat saavuttivat yhteensä viisi mitalia ja kuusi Medallion for Excellence -tunnustusta lajin keskiarvoa paremmasta suorituksesta. Suomen joukkueen pistekeskiarvo oli 689,41 ja joukkue sijoittui mitalipisteissä sijalle 7 yhteensä 28 maan joukossa.

Autonasennuksessa Kivenmäki kilpaili 15 muun nuoren (alle 25-vuotiaat) ammattiosaajan kanssa EM-mitaleista. Kortesjärveläinen Kivenmäki valmistui Sedusta autonasentajaksi keväällä 2017 ja voitti lajissaan SM-kultaa Taitaja-kisoissa. Arttu Kivenmäki oli yksi Medallion for Excellence -tunnustuksen saavuttaneista.

Reipas vuosi oli aikaa valmentautua EM-kisoihin. Arttu Kivenmäki suoritti asevelvollisuutensa ja ehti olla töissä autoliikkeessä joitakin kuukausia.

-    Kunnianhimo vetää kilpailemaan mutta kilpailu myös opettaa. EuroSkills on varmasti huikea kokemus, Arttu Kivenmäki painotti viimeistelyharjoituksensa lomassa.

-    Oletettavaa on, että nuorilla on jo muutaman vuoden työkokemus, kun ikäraja on 25 vuotta. Ja autonasennuksessa kokemus kasvattaa osaamista, opettaja ja valmentaja Jani Mikkilä pohti kilpailun tasoa.


Autonasentaja kohtaa asiakkaan

Autonasennuksen Taitaja-tehtävissä arvioidaan itse työn lisäksi asiakaspalvelua. Euroopan mestaruus ratkottiin autonasennuksessa neljällä eri tehtävällä, joihin jokaiseen oli käytettävissä neljä ja puoli tuntia. Ruuvattavat autot olivat Audi ja Mersu. Parasta treeniä oli tehdä töitä, ja Arttu kävi merkkikorjaamossa käyttämässä testeriä.

-    Kun vika voi olla sähkötekninen tai mekaaninen, mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. Esim. ilmastoinnin vika ja vaihteiston öljynvaihto voi olla yksi tehtävä, Kivenmäki arvioi ennen kisaa.

Taitaja-tehtävissä arvioidaan koko prosessia asiakaspalvelusta vian korjaamiseen. Siihenkin on valmistauduttu; Unkarissa keskustelu käydään englanniksi eikä ammattikieli tuota Artulle ongelmia.
-    Sedussa tein yhden työssäoppimisen Espanjassa, ja pääsin BMW:n merkkiliikkeeseen ruuvaamaan suosikkiautoani. Kilpailussa pitää selittää, mitä tekee, Arttu kertoi.

 

Opettaja antaa haasteita

-    Autot on mun harrastus, ja olen rakentanut autoja pienestä pitäen. Mulla on oma verstas Kortesjärvellä. Sedussa tehdään oikeita asioita, ja opettajat ovat osaavia. He antoivat aina lisää haasteita, kun olin ratkaissut edellisen, Arttu Kivenmäki painotti.

Jani Mikkilän mukaan Kivenmäen tallilla tehdään isoja, vaativia asioita. Onneksi Artulla on samaa alaa opiskeleva kaveri, jonka kanssa ongelmat selätetään.

-    Kyllä autojen kanssa pitää myös ymmärtää riskit. Sähkötyöturvallisuuskortti on todella tarpeen, niin paljon sähkötekniikkaa autoissa on, Mikkilä korosti.

Arttu Kivenmäki opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa auto- ja työkonetekniikan insinööriksi.

-    Tätä työtä ei istumalla opi mutta istua ja lukeakin pitää. Aika raivostuttavaa, miten nopeasti tekniikka muuttuu koko ajan, Arttu Kivenmäki summasi.