Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
17.7.2020

Elijas innostui opiskelusta: kaksi tutkintoa ja sitten yliopistoon

Elijas Jokela valmistui toukokuussa ylioppilaaksi ja heinäkuussa sähköasentajaksi. Ammattiin liittyvän viimeisen työpaikalla oppimisen hän teki Caverion Oy:ssä M-talon työmaalla Seinäjoella. Elijas Jokela valmistui toukokuussa ylioppilaaksi ja heinäkuussa sähköasentajaksi. Ammattiin liittyvän viimeisen työpaikalla oppimisen hän teki Caverion Oy:ssä M-talon työmaalla Seinäjoella - ja työt jatkuvat.

Elijas Jokela (18) sopii haastattelun M-talon työmaalle. Tauolla ehtii tiiviisti kerrata, miten opiskelut sähköasentajaksi Sedussa ja ylioppilaaksi Seinäjoen lukiossa menivätkään. Sähkö- ja automaatioalan perustutkintotodistuksen hän saa heinäkuussa (17.7.), ylioppilaaksi hän valmistui jo toukokuussa. Tammikuussa armeija kutsuu Niinisaloon.

-    Peruskoulussa en tehnyt mitään mutta todistus pysyi 8:n tasolla, ja matematiikasta ja fysiikasta sain parempia arvosanoja. Siskot sanoi, että lukio on kova, joten ajattelin kokeilla kaksoistutkintoa, Elijas Jokela kertoo.

Kun yksi kaveri ja isä kannustivat, opiskelut käynnistyivät ihan mukavasti.

Kesäkuussa Jokela tekee sähköasentajan opintoihin kuluvaa viimeistä jaksoa työpaikalla. Caverion Oy:ssä Elijas Jokela jatkaa sitten töissä armeijaan saakka ja kerää rahaa, sillä suunnitelmissa on päästä opiskelemaan Helsinkiin Aalto yliopistoon. Lappeenrantakin oli harkinnassa mutta kun tyttöystävä aloittaa opinnot Helsingissä, Aaltoon on päästävä.

Kaksoistutkinto parantaa valmiuksia jatko-opintoihin

Elijas Jokela kirjoitti syksyn ylioppilaskirjoituksissa pitkän saksan (saksa on Elijaksen toinen äidinkieli) ja keväällä pitkän matematiikan, fysiikan, äidinkielen mutta hän tavoittelee vieläkin parempia arvosanoja ja aikoo korottaa syksyllä.

-    Pitkää matematiikkaa on jaksossa yksi kurssi. Ekana vuonna en koskenutkaan lukion aineisiin mutta lukuinto syttyi toisena vuonna. Aloin tehdä läksyjä, koska numerot olivat jo laskeneet, ja kolmantena vuonna piti kirjoituksia varten lukea ja laskea fysiikkaa ja matikkaa. Mutta ajattelin, etten lopeta sähkö- ja automaatioalan opintoja. Voihan niistä olla hyötyäkin.


Matikka on mukavaa

-    Haluan opiskella Aalto yliopistossa diplomi-insinööriksi. En halua nähdä liikaa vaivaa, mutta matikka on mukavaa. En tavoittele tutkijan uraa vaan haluan yritysmaailmaan, Elijas Jokela suunnittelee.

Jotta opiskelupaikka korkeakoulussa aukenisi, Jokela on laskelmoinut, että laudatur äidinkielestä, pitkästä matematiikasta ja fysiikasta takaisivat opiskelupaikan. Englannista on vaikea saada hyvää arvosanaa, joten sen hän pudotti kirjoitettavien aineiden joukosta pois.

-    Kun 80% otetaan suoraan todistusten perusteella, pääsykokeiden varaan ei kannata laskea, Elijas Jokela puntaroi.

Nuori mies suhtautuu kriittisesti omiin taitoihinsa ja opiskelee kesälläkin syksyn korotukset mielessään.

-    Olen innostunut tekemään ja samalla treenaan alan opintoihin, Jokela kuittaa.


Työ tuottaa tulosta


-    Jos sä haluat hyvät numerot, sun pitää olla valmis tekemään töitä, Jokela tiivistää.

M-talon työmaan työpäivän (klo 7 – 15.30) jälkeen Jokela lukee kirjoituksiin.

-    Tuon ajan (kirjoituksiin) kestää kyllä. Se on sittenkin lyhyt aika, Jokela tuumaa.
-    Motivaatio on se tärkein. Haluan panostaa näihin aineisiin, muista pitää vain suoriutua.

Matematiikkaa Jokela pitää niin laaja-alaisena, ettei se sulje yhtään teitä mutta sähköalalta on myös hyvä saada kentältä käytännön taitoja.


Apua tarjolla


-    En olisi pärjännyt näin hyvin ilman lukion opettajien hyvää opetusta ja ammattikoulun opettajien joustavuutta, Elijas Jokela toteaa.

Alussa on vähän infoa mutta pitää ottaa itse selvää.

-    Opot auttaa pääsemään kursseista läpi, loput sun on itse tehtävä. Tarjottimelta oppii valitsemaan kursseja, Elijas Jokela kannustaa.

Elijas Jokela katsoo kelloa; tauko on käytetty, on aika palata hommiin. Työhön kuuluu paljon roudaamista ja siivoamista mutta myös sähköpiuhojen vetämistä, kotelointia ja putkitusta. Ja parasta on, että työt jatkuvat.