Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
28.4.2021

Englannin kielellä lähihoitajaksi

Practical nurse -opiskelijat opiskelevat englanniksi - suomea he osaavat jo koulutuksen alkaessa ja opiskelevat sitä lisää. Kielitaito karttuu myös työpaikoilla. Practical nurse -opiskelijat opiskelevat englanniksi - suomea he osaavat jo koulutuksen alkaessa ja opiskelevat sitä lisää. Kielitaito karttuu myös työpaikoilla.

Kielitaito kaataa rajoja; Sedussa Seinäjoella alkaa kahden vuoden välein lähihoitajakoulutus englannin kielellä. Suomalaiselle opiskelijalle se tarjoaa mahdollisuuden kotikansainvälistymiseen monikulttuurisessa opiskelijaryhmässä. Ja maailma on avoin jatko-opinnoille myös ulkomailla.

-    Vahva kielitaito ja kulttuurinen joustavuus antavat itsevarmuutta ja auttavat työllistymisessä. Kansainvälistyminen näkyy sairaaloissa, ja henkilökunnalta vaaditaan ammattitaidon lisäksi kielitaitoa, myös muun kuin englannin taitoa, kiteyttää Practical Nurse -ryhmän ohjaava opettaja Mervi Ropponen.

Monikulttuurinen ryhmä myös haastaa opettajan; maahanmuuttajien turvaverkko on ohut, ja opettajan apua kysytään arkisiin asioihin. Toisaalta oppimistilanteissa syntyy oivalluksia, jotka jättävät lähtemättömiä jälkiä.

Practical Nurse -ryhmän opiskelijoiden tausta on kulttuurista ilotulitusta mutta harva heistä on tältä alueelta. Usealla on kotimaassa suoritettu tutkinto taustalla, joillakin myös korkeakoulututkinto. Kun opiskelijalla ei ole KELAn tukia, opiskelumotivaatio on korkealla.
-    Englannin taito ei ole muodostunut esteeksi, ja jo opintojen alussa edellytetään tyydyttävää (B2) suomen kielen taitoa. Koulutus on pääsääntöisesti englanniksi mutta käytäntöä esim. laboraatiotunnit pidetään suomeksi. Koulutukseen kuuluu viisi suomen kielen kurssia. Nyt suomen kielen kurssit ovat olleet ihan täsmäopetusta, kun opettajalla on kokemusta sosiaali- ja terveysalalta, Ropponen kertoo.

Työpaikoilla suomi riittää

Vastuuohjaaja Mervi Ropponen huolehtii, että opiskelija pääsee oppimaan työpaikalle, joka vastaa hänen kykyjään.
-    Pääsääntöisesti meillä on vain erinomaisia kokemuksia. Opiskelijat ovat yksilöitä, ja meillä on aivan mahtavia työssäoppimispaikkoja, joissa työpaikkaohjaajat varmistavat, että asiat tulevat ymmärretyiksi oikein. Työpaikoilla puhutaan suomea, ja opiskelijan osaamista arvioidaan tekemisen eikä kielitaidon perusteella.

Nykyisen Practical Nurse -ryhmän osaamisala on ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen, ja opiskelijat pääsevät osaamisalaopintoihin ensi syksynä suomalaisten opiskelijoiden kanssa.


Kansainväliseen vaihtoon

Kansainvälinen vaihto on edelleen pysähdyksissä ainakin heinäkuun loppuun saakka. Practical Nurse -koulutuksessa on kannustettu laajentamaan ammatillista osaamista kansainvälisellä kuuden viikon työssäoppimisella. Hoitoalan opiskelijoiden mahdollisuudet osallistua potilastyöhön ovat eri maissa hyvin erilaiset, joten vaihtokohde neuvotellaan aina niin, että osaaminen kasvaa.
-    Sedu on mahdollistanut vaihdot mutta edellytyksenä on aina, että opiskelija on edennyt opinnoissaan vastuullisesti. Kansainvälinen vaihto avaa maailmaa, ja kokemus on osoittanut, että vaihtojakso omassa kotimaassa ei ole paras vaihtoehto, Mervi Ropponen kertoo kokemuksesta.

Maahanmuuttajataustaisia suomea ja englantia osaavia lähihoitajia tarvitaan. Valmiista lähihoitajista valtaosa jää Suomeen töihin – heitä on niin Seinäjoen kotihoidossa kuin pääkaupunkiseudulla töissä. Muutamat jatkavat sairaanhoitajakoulutukseen ja tekevät opintojen ohessa hoitoalan keikkoja. Seuraava Practical Nurse -ryhmä aloittanee syksyllä 2022.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedulla on järjestämisluvan mukaan oikeus järjestää englanninkielistä koulutusta Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, Liiketoiminnan perustutkintoon ja Sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon. Englanninkielinen koulutus automaatioasentajaksi alkaa lokakuussa Seinäjoella.