Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
3.10.2018

Erilainen oppija opettaa kaikkia

RoosaTörmä_9692_440x480.jpg Roosa Törmä (vas.), Maria Takamaa ja Päivi Puupponen - yhteistyö toimii.

”Me ollaan jo opittu”, ”Nyt pärjätään hienosti”, ”Puhun rauhallisesti”, ”Onneksi on hyvät tulkit mukana”.

Roosa Törmä, 21, on kokki ja nyt hän opiskelee leipuri-kondiittoriksi Sedussa. Lokakuussa hän aloitti työpaikalla tapahtuvan oppimisen Vaasassa Andreas Knips Hembakerissa. Leipomo on kaksikielinen eikä Roosa stressaa kielestä. Hänen äidinkielensä on viittomakieli ja toinen kieli on suomi. Hän on kuuro, ja hänellä on oikeus tulkkiin opiskeluajaksi.
 

Opettaja vastaa hyvinvoinnista

-    Toiset opiskelijat ovat ottaneet Roosan hienosti mukaan. Meillä on hyvä ryhmä, ja porukalla mennään eteenpäin, kuvaa opettaja Päivi Puupponen ja kertoo, miten opettajat ja opiskelijat ovat oppineet myös tulkin työstä. Roosa tuntee olevansa esillä, koska tulkin paikka eri tilaisuuksissa on aina suorassa yhteydessä häneen.

-    Meillä on tosi mukava porukka, josta olen saanut kavereita, Roosa Törmä kertoo.
 

Opiskelija oppii myös ohjaamaan

Elokuussa aloittaneet elintarvikealan opiskelijat ovat tänään leipomossa. Jo pidemmälle ehtineet opiskelijat ohjaavat heitä leipomaan pullaa, korvapuusteja, pullaviinereitä ja juustosämpylöitä. Roosa Törmä ohjaa Milla-Riia Toivolaa ja Sarita Virtasta tekemään solmuviinereitä.
 
-    Työnohjaajan pitää ohjata tosi tarkasti eri työvaiheet. Samalla toisen vuoden opiskelijat huomaavat, miten paljon he jo osaavat. Yrityksissä työpaikkaohjaajienkin pitää tottua siihen, että opiskelijat tulevat työpaikalle todellakin oppimaan. Heillä on koulusta perustaidot, ja heitä pitää ohjata ja heidän kanssa kerrata uudet asiat useampaankin kertaan, Päivi Puupponen muistuttaa.
 
-    Ei tässä ole mitään ongelmaa, vähän ujoja ja arkoja nämä uudet opiskelijat ovat. Pullataikina on hyvä materiaali, ja nyt tästä kaulataan 45 cm leveä ja 2,5 mm paksu levy, Roosa Törmä opastaa.
 
Pullataikina kaulitaan ja pinnalle sivellään vaniljakreemi. Kaulaus taitellaan kolmeen kerrokseen, josta sitten leikataan kaitaleita, jotka kierretään ja taivutetaan solmuiksi ja lopuksi asetetaan pellille.

Roosa Törmä kertoo, että omassa porukassa kaverit koputtaa olkapäälle, kun uuni hälyttää. Tulkki tulkkaa myös äänimaailmaan. Leipomossa tapahtuu koko ajan, työt etenevät eri tahdissa ja tarvitaan oma-aloitteisuutta, että kaikki työt tehdään tehtyä. Sedussa Törnäväntiellä ketju raaka-aineista tuotteiksi ja asiakkaille on todella nopea.


Leipuri-kondiittori saa kokeilla uutta

-    Osalla työpaikoista on ennakkoluuloja mutta työssäoppimiseen tulkki tulee aina mukaan, koska se on oppimistilanne. Kun olen tutussa porukassa töissä, käytän myös jonkin verran omaa ääntä, Roosa kertoo.
 
Viittomakielen tulkit Maria Takamaa ja Hanne Kallio tulkkaavat Roosa Törmälle vuoroviikoin. Koko opiskeluajaksi Roosalle on luvattu samat tulkit. Kun tulkin työaika päättyy klo 14, Roosa jatkaa yksinään.

-    Auttaa tosi paljon, kun opettaja näyttää, miten tuotteet tehdään. Osaan lukea huulilta ja välillä kirjoitetaan paperille, Roosa Törmä kuvaa arkea.
 
Leipomossa kondiittori pääsee tekemään käsillä.
-    Tykkään testata, kokeilla kaikenlaista, ja kakkujen tekemisestä pidän erityisesti. Kreemikakut ovat mielenkiintoisia, niitä on helppo käsitellä paletilla, Roosa Törmä selvittää.
 
Työssäoppiminen Andreas Knips Hembakerissa kestää 7 viikkoa mutta välissä on viikon syysloma:
-    Kun oli eka työpäivä, haasteena oli herätä aamuyöllä puoli kolmen aikaan. Unirytmi on nyt alkuun sekaisin. Viihdyn niin hyvin, ihmiset ovat erittäin mukavia ja helposti lähestyviä. Tykkäsin/tykkään paljon, sain tehdä ekana työpäivänä jo paljon kaikkia erilaista leipomuksia, Roosa kertoo innoissaan.

Roosa Törmä uskoo, että ennakkoluulot ovat häviämässä. Viime vuosina työllistyminen on kohentunut. Pitää uskoa, että ammattiosaamisella pärjää.