Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
23.3.2020

Etäopetus ja -oppiminen ammattialoilla – kuinka se tehdään?

Pintakäsittelyalan opettaja Jouko Peltokangas pitää etäyhteyttä opiskelijoihin - hyvillä välineillä pystyy seuraamaan jokaisen opiskelijan etenemistä. Pintakäsittelyalan opettaja Jouko Peltokangas pitää etäyhteyttä opiskelijoihin - hyvillä välineillä pystyy seuraamaan jokaisen opiskelijan etenemistä, ohjaamaan ja opettamaan.

Sedun opiskelijat toimivat työpaikoilla kyseisen työpaikan ohjausten mukaisesti. Työpaikoilla oppimista ja ammatillisen koulutuksen näyttöjä jatketaan, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä ja työpaikan edustaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle.

-    Rakennusliike ilmoitti, että ohjaava opettaja saa ohjata puhelimitse ja etäyhteyksin. Työmailla halutaan välttää ylimääräisiä kontakteja, kertoo koulutusvastaava Jarkko Rajala Sedun rakennusalalta.

Viestit ja WhatAppit ovat opettajien kokemusten mukaan näppäriä oppimisen seurantaan työpaikoilla, ohjaukseen ja dokumentointiin.

-    Meillä on teoria jäänyt vähän ontumaan, ja nyt näitä osuuksia paikataan. Opiskelijat tekevät tehtäviä Formsia käyttäen, Kurikassa on käytössä Teams, Rajala jatkaa.

Tehtäväpankki karttuu kaikkien opettajien yhteistyöllä, ja esimerkiksi mittausharjoituksia opiskelija pystyy tekemään missä ikinä onkin: pinta-ala, tilavuus, ulkomitat.

-    Opiskelijat ovat tehneet ihan aikataulussa, ja sitten otetaan yhteyttä, jos ei ole tehty. Itsekuriahan etäopiskelu vaatii opiskelijalta, pohtii Jarkko Rajala ja toteaa tyytyväisenä, että ainakin osalle valmistuvista on töitä tiedossa.

Ammattiosaamisen näyttöjä pitää mahdollisesti suunnitella koululla järjestettäväksi, mikäli niitä ei voida työpaikalla toteuttaa. Tärkeintä on, että opiskelijat valmistuvat suunnitellusti.

 

Pintakäsittelyalan komentokeskus

Jouko Peltokangas istuu kolmen näytön ääressä: tutkinnon perusteet (ePerusteet) yhdellä, Sopro online ja KotoPro toisella ja WhatsApp kolmannella. Työvälineet ovat käden ulottuvilla.

-    Ajattelin, että teen etänä mutta vain työpaikalla on mahdollisuus tähän komentokeskukseen, pintakäsittelyalan opettaja Jouko Peltokangas kertoo ja painottaa, että välillä pitää tehdä opiskelijoiden avuksi video ja ladata se ”piilokanavalle” YouTubeen vaikka koristemaalaamisesta tai laatia lasikuitutapetin asennusohjeita.

Pintakäsittelyalalla oppimispäiväkirjaa on jo pitkään käytetty pedagoginen menetelmänä, oman oppimisen ja kehittymisen välineenä. SoProssa opiskelija pitää päiväkirjaa, johon tämä kuvaa tekemisensä ja käy keskustelua opettajan kanssa.

-    WhatsAppia käytän herättelyyn, ja kyllähän se laulaa kaiken aikaa, Peltokangas kertoo tyytyväisenä ensimmäisen vuoden opiskelijoiden aktiivisuuteen.
-    Puhelimessa pystyn neuvomaan yksityiskohtaisemmin, kun keskustelussa tulee aina ilmi jotain uutta mutta muutoin vuorovaikutus tapahtuu Sopron kautta. Soprossa kun viestit eivät huku viestitulvaan.
-    Kaikki opiskelijat etenevät omalla nopeudella omien valintojen mukaa, ja näillä välineillä pystyn seuraamaan opiskelijoiden edistymistä tutkinnon osittain.

Opettaja ei käy työpaikoilla vaan opiskelijat ovat nyt etäohjauksessa. Opettaja on tuunannut työnsä niin, että opiskelijoiden osaaminen karttuu tavoitteiden mukaisesti.
-    Onhan meillä puhelin! Soitan, jos opiskelija ei ole aamulla langoilla. Voi olla netti poikki tai muuta ongelmaa, Peltokangas kertoo.
-    Melkein livenä tekee, toteaa Jouko Peltokangas hyppysissään kaksi opiskelijaryhmää.


Sedun henkilöstö etätöissä

Riskiryhmään kuuluvien opettajien ja muun henkilöstön kohdalla Sedussa suositellaan siirtymistä etäopetukseen. Etäyhteys on mahdollistettu koko Sedun henkilöstölle, IT-henkilöstö ja verkkopedagogiikan asiantuntijat antavat tukea koko ajan.

Työterveyslaitoksen ohjeen mukaisesti Seinäjoen koulutuskuntayhtymään on asetettu valmiusryhmä koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden seurantaa ja koordinointia varten, jotta Sedussa pystytään vastaamaan muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Valmiusryhmän puheenjohtajana toimii Reija Lepola. Koko ajan muuttuvasta tilanteesta ja Sedun ohjeistuksista tiedotetaan henkilöstöintran ja opiskelijaintran, Wilma-tiedotteiden ja Sedun verkkosivuston kautta.