Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
4.12.2019

Hoiva-avustaja tekee monipuolista työtä

Nuoremman ihmisen käsi vanhemman ihmisen käsivarrella, joka pitelee palloa.

Sedu järjestää mysö Kauhajoella koulutuksen hoiva-avustajan työtehtäviin. Työvoimakoulutus järjestetään, koska osaajia tarvitaan. Noin 9 kuukauden mittainen koulutus sisältää yhden tutkinnon osan Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta ja yhden tutkinnon osan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen perustutkinnosta. TE-palvelut haastattelee hakijat ja valitsee koulutukseen pääsevät.

- Jos tunnet, että toimit vastuullisesti, sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot ja riittävä suomen kielen taito, sinun kannattaa hakea koulutukseen – oletpa sitten vaihtamassa alaa tai hankkimassa ensimmäistä koulutusta, kannustaa Kuusiolinna Terveys Oy:n palveluvastaava Anu Paalanen.

Millaista työtä hoiva-avustaja tekee?

Hoiva-avustajia tarvitaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien työpariksi mm. tehostettuun palveluasumiseen, yksityiskoteihin ja muihin asiointiympäristöihin. Hoiva-avustaja ei ole koskaan yksin vuorossa vaan työpari on lähellä, ja apua saa tarvittaessa. Hoiva-avustaja auttaa peseytymisessä, ruokailussa, liikkumisessa, viriketoiminnassa.

Ainakin Kuusiolinnassa hoiva-avustaja tekisi pääsääntöisesti 2-vuorotyötä, mutta olisi hyvä, jos hänellä olisi valmius myös 3-vuorotyöhön.

- Kuusiolinna Terveys Oy:ssä pyykkihuolto toimii pesulapalvelun kautta, mutta pyykkien lajittelua ja osa pyykistä pestään yksiköissä. Suurin tarve on ikäihmisten hoivassa nyt ja tulevaisuudessa sekä kotihoidossa ja vammaisten hoidossa, kertoo Paalanen.

Työpaikalla oppiminen iso osa koulutusta

Kun koulutus Seinäjoella ja Ähtärissä alkaa, Kuusiolinna ottaa mielellään työpaikalle oppimaan.
- Meillä pääsee tekemään käytännön töitä. Työpaikalla oppii ymmärtämään, mitä asiakkaan arki on ja oppii arvioimaan asukkaan voinnin muutoksia ja näkemään tarpeita. Kun pääsee tekemään alan töitä, huomaa myös tiimin merkityksen. Niin perushoidossa kuin kaikessa muussakin saa ohjausta ja tukea omaan toimintaan, Anu Paalanen kannustaa.

Kaikkia sosiaali- ja terveysalalla toimivia yhdistävät tietosuojavelvollisuudet ja vastuu hygieniasta.

Asiakkaiden hyvä hoito

- Perustyö kuuluu jokaiselle hoitajalle, sillä meillä kaikilla on yhteinen tavoite hoitaa asiakkaat mahdollisimman hyvin. Moniammatillisessa hoitotyössä jokainen tekee työtään erityisosaamisen mukaan, esim. osa töistä vaatii sairaanhoitajan koulutuksen. Meillä jokainen on osa tiimiä. Aina kun alalle tulee opintojen kautta uusia ihmisiä, heillä on myös uusia näkemyksiä. Jokaisen näkemykset hoitotyön kehittämiseksi ovat arvokkaita. Toivon, että opiskelijat olisivat avoimia ja toisivat omia näkemyksiään rohkeasti esiin, palveluvastaava Anu Paalanen kuvaa.

Kouluttaudu Kauhajoella - hae hoiva-avustajaksi (haku päättyy 2.2.2020)