Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
5.11.2018

Hoksaako opiskelijat hyödyntää oppisopimusta?

Taru_Marianne_9746_440x480.jpg Jari Mäki Oy:ssä myyntiartikkeleita riittää. Taru Yli-Venna sai oikeasti tehdä töitä Marianne Koivusen ohjauksessa.

Liiketoiminnan lehtori Terhi Varpuluoma tapaa merkonomiopiskelija Taru Yli-Vennan ja työpaikkaohjaaja Marianne Koivusen Jari Mäki Oy:ssä Koskenkorvalla. Yli-Venna on oppinut viiden viikon ajan työpaikalla oppisopimuksella. Todellakin, osan opinnoista voi suorittaa oppisopimuksella ja oppisopimuksen voi solmia määräajaksi.

-    Totta kai tarkistin ensin työtilanteen. Apukäsiä tarvittiin koko ajaksi, ja voin luvata töitä vähintään 25 tuntia/viikko. Tarusta on tosi paljon apua mutta en olisi ottanut oppisopimusopiskelijaa, jos en olisi tuntenut häntä ennestään. Palkka pitää kuitenkin ansaita, tiivistää Marianne Koivunen Jari Mäki Oy:stä.

Taru Yli-Venna on huolehtinut verkkokaupasta: syöttänyt tuotekuvia ja -tietoja, lisännyt uusia tuotteita, rikastanut sisältöä, palvellut asiakkaita. Tehnyt sitä, mikä on kuvattu tutkinnon perusteissa Sähköisen kaupankäynnin ammattitaitovaatimuksissa.

-    Meillä on tuhansia tuotteita; ja jos tuotetta ei ole verkkokaupassa, asiakas ei osaa sitä myöskään kysyä, ja moni kauppa menee sivu suun, painottaa Koivunen.

Jari Mäki Oy:n myynnissä on selvät toimintatavat. Verkkokaupassa tuotteen kuvaus on tärkeä, jotta asiakas tietää, mitä ostaa. Silloin palautuksiakin tulee vähemmän. Asiakkaat kysyvät sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella, ja niihin vastataan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Kesällä liikkeessä käy eniten asiakkaita, verkkokauppa on puolestaan vilkkainta marras-joulukuussa.


Osaava ei vie ohjaajan aikaa

-    Taru on tiennyt mitä tekee. Hän on nopea oppimaan, ja nyt hän on tehnyt verkkokauppaa itsenäisemmin ja laajemmin, kertoo työpaikkaohjaaja Marianne Koivunen.

Todellakin, Taru Yli-Venna oli ensin työssäoppimassa Jari Mäki Oy:ssä, sitten kesätöissä ja hoksasi, että voisi tehdä tämän kolmannen opiskeluvuoden syksyn harjoittelun myös oppisopimuksella. Niinpä kysymään asiaa työpaikasta ja opettajalta.

-    Oppisopimuspaperit allekirjoitettiin, ja Minna Sainio Sedun oppisopimuspalveluista auttoi papereiden kanssa. Alussa käytiin läpi tutkinnon osan tavoitteet ja näyttösuunnitelma. Tutkinnon osan vaatimukset täyttyivät hyvin,  koska Taru teki tavoitteen mukaisia töitä päivittäin, kuvaa ohjaava opettaja Terhi Varpuluoma.

Aktiivisille opiskelijoille

Jos opiskelija haluaa tehdä osan opinnoistaan oppisopimuksella, se on mahdollista tietyin edellytyksin. Opiskelijan tulee löytää työpaikka, joka on valmis oppisopimukseen. Opettaja auttaa tässä tarvittaessa.

-    Opiskelijan tulee yltää palkalliseen työhön. Uskon, että opiskelijat huomaavat hyödyntää oppisopimusta alan kesätöihinsä, kiteyttää Terhi Varpuluoma.
-    On ihan erilainen fiilis lähteä töihin, kun opinnot etenevät ja saa vielä palkkaa, kuvaa Taru Yli-Venna, joka palaa kouluun opiskelemaan oppisopimusjakson jälkeen.

MarianneKoivunen_TerhiVarpuluoma_TaruYli-Venna_9739_700x590.jpg
Lehtori Terhi Varpuluoma (keskellä) asiakkaan roolissa Jari Mäki Oy:ssä. Merkonomiopiskelija Taru Yli-Venna sai osoittaa tuotetuntemustaan. Marianne Koivusen mielestä Taru on oppinut nopeasti ja tehnyt töitä monipuolisesti.

Oppisopimus ja koulutussopimus

Oppisopimuksella opiskelee osa opiskelijoista, tällä hetkellä valtaosa oppii työpaikalla koulutussopimuksella. Työpaikalla hankitaan uutta ja vahvistetaan osaamista tutkinnon tavoitteiden mukaisesti.

Koulutussopimus
• Suunnitellaan aina yhdessä työnantajan kanssa. Henkilö säilyy opiskelijana. Sopimuksen tekevät työnantaja ja koulutuksen järjestäjä. Opiskelija saa sopimuksen tiedoksi.
• Sopii kaikenikäisille.
• Opiskelija ei ole työsuhteessa. Voi ajoittua 1-5 päivälle viikossa.
• Työnantaja ei maksa palkkaa tai tarjoa muuta korvausta. Opiskelija saa opintotukea ja muita opintososiaalisia etuuksia.

Oppisopimus
• Suunnitellaan aina yhdessä työnantajan kanssa. Henkilöstä tulee työntekijä.
• Sopii vähintään 15-vuotiaille.
• Opiskelija on työsuhteessa ja työskentelee keskimäärin vähintään 25 h/viikko.
• Opiskelijalle maksetaan TESin mukaista palkkaa. Opiskelija voi saada opintososiaalisia etuja.
• Työnantajalle voidaan maksaa erikseen sovittavaa koulutuskorvausta.
• Voidaan suunnitella ja suorittaa tutkintoon, sen osaan tai pienempään osaan.

Lue lisää sedu.fi/oppisopimus