Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
17.10.2018

Jalkapallo vetää nuoria Seinäjoelle ja Seduun

RobaMalolo_KassuRintamäki_9754_440x480.jpg Jalkapallo on Roba Malolon ja Kassu Rintamäen unelma-ammatti - ja sen eteen molemmat tekevät lujasti töitä.

Sedulla on erityinen koulutustehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta, ja parhaiten tähän vastaa urheilupainotteinen Liiketoiminnan perustutkinto Seinäjoen Koulukadulla. Urheilevia merkonomiopiskelijoita on tänä syksynä muuttanut Helsingistä, Mikkelistä, Jyväskylästä ja luonnollisesti Etelä-Pohjanmaan kunnista. Totuus on, että SJK ja jalkapallovalmennus vetävät nuoria lupaavia urheilijoita. Mutta nuori ei rakenna koko tulevaisuuttaan jalkapallon varaan vaan opiskelutkin hoidetaan.

Helsinkiläinen Robbie ”Roba” Malolo, 17, ja multialainen Kassu Rintamäki, 15, kolkuttelevat paikkaa nuorten maajoukkueeseen. Malolo on jo saanut peliaikaa U18-maajoukkueessa. Molemmat kuuluvat SJK-akatemiaan, opiskelevat Sedussa merkonomiksi ja saavat Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian valmennusapua. Koko verkosto tukee nuoria, jotta lupaava kehitys jalkapallossa jatkuu. Teemu Ala-Ranta Ilmajoelta ja Antti Torniainen Mikkelistä täydentävät nelikon, joka tähyää jalkapallosta ammattia.

Urheiluakatemia tukee urheilijaa

Urheiluakatemialaiset harjoittelevat tiistai- ja torstaiaamuisin, ja nämä tunnit ovat osa heidän opiskeluaan.
-    Tavoitteellisella urheilijalla menee lajiin 20 tuntia viikossa. Koulun tehtävä on rakentaa järkevä päivärytmi urheilevalle opiskelijalle, painottaa Teemu Joensuu, Sedun akatemiakoordinaattori.
 
Akatemiaharjoituksia ja -valmennusta järjestetään kolme - neljä kertaa viikossa lajista riippuen, ja osallistumisen mukaan opiskelija saa valmentautumisesta osaamispisteitä, jotka tunnistetaan ja tunnustetaan opintoihin kuuluviksi.

Urheiluakatemiat ovat osa Olympiakomitean hallinnoimaa huippu-urheilujärjestelmää. Akatemiavalmennusta on Seinäjoella mahdollista saada jääkiekossa, jalkapallossa, lentopallossa, pesäpallossa, salibandyssa ja yleisurheilussa, lisäksi Lapualla koripallossa ja Ilmajoella painissa. Jokaisessa akatemialajissa valmennuksesta vastaa ammattivalmentaja.


Nuoret hakee pelipaikkaa SJK:sta

Koulu joustaa enemmän kuin työpaikka, ja toimiva arki kannattelee itsenäistyvää nuorta. Teemu Joensuun tehtävä on myös seurata, että koulutyöt tulee hoidettua.

Kassu Rintamäki pelaa SJK:n B- ja A-junnuissa, Roba Malolo on päässyt edustuksen kakkosjoukkueeseen.
-    Tavoitteena on kehittyä jalkapalloammattilaiseksi ja mahdollisesti päästä vielä ulkomaiseen seuraan, nuoret miehet ilmoittavat Koulukadulla kahvipöydässä.

Tavoitteet todentuvat harjoitusmäärissä: treenit 3–4 kertaa viikossa + akatemian aamuharjoitukset 2 kertaa viikossa.
-    Tempo on harjoituksissa niin kova, että vapaapäivä menee palautteluun, Roba kertoo.

Haetaan peli-, opiskelu- ja akatemiapaikkaa

-    SJK:n testit kesti viikon verran. Samalla tutustuin Seduun ja sitten hain Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, Roba kertoo viime kevään tapahtumia.
-    Urheilijan ura on niin lyhyt, että opiskelunkin pitää sujua, pohtii Kassu Rintamäki.

Nuoret miehet vakuuttavat tyytyväisyyttään kouluun, jossa opiskellaan mielenkiintoisia asioita eikä anneta liikaa kotitöitä.

-    Nuori hakee opiskelupaikkaa yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ja erikseen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan. Seurat on toiminnassa mukana, ja urheilevan nuoren polkua tasoitetaan yhdessä, Sedun akatemiakoordinaattori Teemu Joensuu vakuuttaa yhteistyön toimivan.

Miten sinusta tulee akatemiaurheilija? Katso Urheilu ja opiskelu & hakeminen Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiaan