Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
27.4.2020

Kansainvälistä työelämässä oppimista koronasta huolimatta

Kansainvälistyä voi Seinäjoellakin - Oman alan kansainväliseksi osaajaksi Kansainvälistyä voi Seinäjoellakin - Oman alan kansainväliseksi osaajaksi

Koronavirus muutti arkeamme. Sedu päätti maaliskuun alkupuolella keskeyttää kansainväliset vaihdot ja perui kaikki vaihtojaksot heinäkuun loppuun saakka. Ulkomailta palasi parikymmentä sedulaista viikon sisällä päätöksestä, ja kaikkiaan keväälle suunniteltuja vaihtojaksoja peruttiin yli 50.

Alun suuri pettymys vaihtojaksojen peruuntumisesta muuttui monella nopeasti ymmärrykseksi, kun vakava tilanne maailmanlaajuisen COVID-19-pandemian suhteen selkeni. Monien vaihtojakso peruuntui kuitenkin todella lyhyellä varoitusajalla, ja korvaava työelämässä tapahtuvan oppimisen jakso piti järjestää pikaisesti. Yksi ratkaisu on Oman alani kansainväliseksi osaajaksi.
 

Muutos suunnitelmiin – Oman alani kansainväliseksi osaajaksi

Lähihoitajiksi opiskelevien Sara Lähdemäen ja Mira Koski-Tuurin oli määrä lähteä Espanjaan kuuden viikon mittaiselle vaihtojaksolle maaliskuun puolivälin jälkeen. Jakson peruunnuttua heille piti löytää vaihtoehtoinen harjoittelupaikka nopeasti. Vastaus löytyi läheltä, sillä Sara ja Mira suorittavat nyt työelämässä tapahtuvan oppimisen jaksoa Sedun kansainvälisyyspalveluissa.

Opiskelijoiden tehtävänä on auttaa kosovolaisten lähihoitajaopiskelijoiden kotiutumista Seinäjoelle ja tukea heitä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan sopeutumisessa. Idea tähän projektityöhön syntyi yhteistyössä ohjaavan opettajan Mira Rinta-Keturin ja nyt tyttöjen työelämäohjaajanakin toimivan kv-suunnittelija Terhi Haapalan keskusteluista.
 
Myös opiskelijat innostuivat ideasta, ja asiaa lähdettiin suunnittelemaan yhteistyössä. Projektityöhön kerättiin toiveet niin opiskelijoilta, työelämäohjaajalta kuin asiakkaina toimivilta kosovolaisopiskelijoiltakin.
-    Oli mahtava kuulla heti projektityön alussa tyttöjen toteavan, että tapaamisesta jäi hyvä fiilis, kertoo Terhi Haapala.
 
Sara ja Mira ovat tutustuttaneet Kosovosta tammikuussa saapuneita opiskelijoita muun muassa mustikkapiirakan leipomisen saloihin ja Joupiskan luontopolkuihin ja -rappusiin.
-    Idea mustikkapiirakan tekemiseen syntyi yhteisellä metsäretkellä, kun puheenaiheeksi nousivat Suomen luonnonantimet ja jokamiehen oikeus, Mira ja Sara kertovat.

Mustikkapiirakka - marjat ja Suomen valtti, jokamiehenoikeudet marjastaa ja sienestää.

Mustikkapiirakka - marjat ja Suomen valtti, jokamiehenoikeudet marjastaa ja sienestää.

Tytöt ovat avustaneet opiskelijoita myös kauppareissuilla ja muissa arjen askareissa. Jotta tapaamiset ryhmän kanssa noudattavat hallituksen määräyksiä kokoontumisten koon suhteen, projektissa on mukana vain kuusi kosovolaista opiskelijaa.
 

Työelämäohjaaja aina saatavilla

Sara ja Mira suorittavat Oman alani kansainväliseksi osaajaksi -tutkinnon osaa. 15 osaamispisteen laajuinen tutkinnon osa soveltuu niin kansainväliseen vaihtoon hakeutuville kuin kotimaassakin kansainvälisissä työympäristöissä oppimiseen. Tutkinnon osaan kuuluvat Moodle-tehtävät opiskelijat olivat ehtineet tehdä jo ennen suunniteltua vaihtojaksoa. Tutkinnon osa suoritetaan loppuun räätälöitynä projektityönä, josta raportoidaan ohjaavalle opettajalle ja työelämäohjaajalle. Opiskelijat kommunikoivat kosovolaisten kanssa niin englanniksi kuin suomeksikin – tarkoitus on, että kaikkien kielitaito kehittyy projektin aikana.
 
Sedun kv-suunnittelija Terhi Haapala on tyytyväinen projektin toteutukseen ja opiskelijoiden panokseen.
 
-    Yhteydenpito on järjestetty pääosin whatsapilla. Tytöt raportoivat tapaamisista kuvin ja tekstein päivittäin, ja viesteihin vastaan mielelläni myös iltaisin, toteaa Terhi Haapala.
 
Maaliskuun lopulla myös kolmas sote-opiskelija teki projektityön kv-palveluille peruuntuneen vaihtojakson sijasta. Portugalista kotoisin oleva Carlos valmisteli tulevia vaihtojaksoja varten valmennusmateriaalia, mm. omakohtaisen kulttuurishokkiin liittyvän videon.
 
-    Erilaisilla projektitöillä on mahdollista kerryttää ja täydentää kansainvälistä kokemusta ja osaamista on myös ilman vaihtojaksolle osallistumista. Kv-tutkinnon osan suorittaminen on mahdollisuus kaikille sedulaisille, Terhi Haapala kertoo.

Erilainen vuosi Sedun kansainvälisessä toiminnassa

Kevät on yleensä syksyä kiireisempi kansainvälisissä vaihtojaksoissa. Vuositasolla Sedusta osallistuu pitkille vaihtojaksoille reilusti yli sata opiskelijaa. Tämän vuoden osalta toteuma on vasta 20 liikkujan luokkaa, ja loppuvuosi on vielä täysi arvoitus. Kansainvälisyyspalveluissa on mietitty vaihtoehtoisia mahdollisuuksia kerryttää kansainvälistä osaamista, ja mahdollisesti jatkossa tullaan näkemään esimerkiksi eTwinning-alustalla toteutettavaa etä-kv-yhteistyötä.