Uutiset
18.6.2022

Kohtaaminen Ilmajoella lähes 50 vuoden jälkeen

Miltä tuntuu palata kouluun, josta on lähtenyt 1974? On mukavaa kahvitella luokassa. Luokassa on tunnelmaa, kun opiskelukaverit vuodelta 1974 kohtaavat maatalousalalla Ilmajoen Sedussa.

Sedun maatalousalan opettajat Virpi Norja, Irma Uusi-Laitila ja Juhani Törmän odottivat vieraita läheltä ja kaukaa. Ainakin ajallisesti kaukaa. 1973–1974 Ilmajoen maatalousalalla karjanhoitoa opiskeli ryhmä, joka perjantaina saapui takaisin opinahjoonsa tutkimaan, miltä IMOlla (Ilmajoen maatalousoppilaitos) näyttää nyt ja miten maatalousalalla nykyisin opiskellaan. Vacca Oy:n Kalle Fält saapuu tapaamaan alan konkareita.

-    Rehut saatiin tehtyä eilen, kertoo Fält esittäytyessään.

Kaikki alkoi siitä, että Matti Kytönen valokuvia selatessaan törmäsi vanhaan luokkakuvaan. Kolme kuukautta kului, ja syyskuussa 2021 saatiin vanha jengi kokoon WhatAppiin tuorein yhteystiedoin.

-    Olihan se salapoliisityötä. Suomessa on kahdeksan Markku Koivumäkeä, ja soitin heistä jokaiselle, kunnes löysin kurssikaverini Suomussalmelta. Naisia oli vielä haasteellisempaa löytää mutta aika monen kotikunnan muistin, joten soitin sen perusteella. Osuin useasti soittamaan sukulaiselle, Matti Kytönen hauskuuttaa pöytäseuruettaan.

Maatalousalan alumnit luokkakuvassa 1974.
Luokkakuva vuodelta 1974. (Kuva Matti Kytösen arkistosta)


Jokainen opiskelukaveri tuli jäljitetyksi, ja Ilmajoelle kokoontui lopulta 15 henkilöä vuosikurssilta 1973–1974. Myös Ilmajoen maatalousalan oppilaitosta vuosikymmenet johtanut Antero Luomajärvi Ulla-vaimonsa kanssa osallistui lounaalle ja yhteiskuvaan.


”Tavataan tuntemattomia ihmisiä”

Lounaalla Etelä-Pohjanmaan Opistolla tutustuttiin muuttuneisiin kasvoihin ja muistot heräsivät eloon. Muutamat ovat pitäneet yhteyksiä yllä mutta ryhmä on nyt ensi kertaa koolla – vanhat roolitkin ovat tallella, juttua ja naurua riittää.

-    Markku on aina osannut puhua, naurahtaa Kauhajoella syntynyt, Isojoella maitotilan emäntänä työnsä tehnyt Kaarina Peltomaa.

Toisilla muistoissa on edelleen elävänä kanojen käsittely keittiöön saakka, ja käsittely on saanut aikaan sen, että kanaa ei ole tullut syötyä kaikkina näinä vuosikymmeninä.

Maatalousalan alumnit koolla Ilmajoella kesäkuussa 2022.
Karjanhoidon opiskeluryhmä 1973 - 1974 koolla Ilmajoella kesäkuussa 2022. Kuvassa myös Antero Luomajärvi ja Ulla Luomajärvi.

Erilaisia polkuja jo 70-luvulla

-    Kyllä 70-luvullakin maatalousalaa tultiin opiskelemaan muista piireistä, vaikka iso osa opiskelijoista tuli maatalouden parista. Siihen aikaan kilpailu opiskelupaikoista ei ollut kovin kovaa, koska meistäkin neljä jatkoi opintoja karjatalousteknikoksi minä mukaan lukien, laukoo Markku Koivumäki.

-    Minullakin oli sikalan piirustukset valmiina mutta muutaman työpaikan jälkeen pääsin Atrialle lihanleikkaajaksi ja siellä työvuosia kertyi 39, Matti Kytönen kertoo.


Koulun yrittäjävetoinen opetusnavetta kiinnosti

Opettaja Virpi Norja kehuu Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja Ala-Fossin maatalousyhtymän Vacca Oy:n yhteistyötä.

-    Opettaja keskittyy opiskelijoiden ohjaamiseen. Yrittäjät omistavat lehmät ja vastaavat töiden järjestelystä ja tuloksesta. Yhteistyö toimii todella hienosti, Virpi Norja kiittelee.

Ja navettaan mennään tutustumaan. Kalle Fält kertoo ja saa vastata moniin kysymyksiin lehmien rutiineista, hyvinvoinnista ja lypsyrobotista.
-    Kun lypsetään kolme kertaa päivässä, tuotanto on kasvanut kymmenen prosenttiyksikköä, Kalle Fält kertoo.

Kaarina Peltomaa on kiinnostunut Vacca Oy:n Kalle Fältin esittelystä. Kotona Isojoella tila on siirtynyt pojalta jo seuraavalle sukupolvelle.
-    Kun me teimme sukupolvenvaihdoksen keväällä 2006, maitotilin litrahinnat olivat pari senttiä korkeammalla kuin tänä keväänä. Apulantojen, polttoaineiden, kivennäisaineiden hinnat ovat kohonneet hurjasti. Kyllä nuorilla on pohdinnan paikka, Kaarina Peltomaa pohtii.

Mikään ei ole niin kuin ennen – ja hyvä niin

-    Meidän ajoilta on jäljellä perunakellari, lato pellolla, valkoinen peltihalli ja sonnipatsas. Kaikki muu on tehty sen jälkeen, kun me lähdimme täältä, kiteyttää ja naurattaa Markku Koivumäki.

FAKTAT

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun maatalousalan koulutus Sedu Ilmajoella
-    opiskelijoita n. 350
-    henkilökuntaa 14, joista opetusmaatilalla yksi
-    maatalousalan, maarakennusalan ja varastologistiikan koulutusta
-    SeAMKin opiskelijat käyvät navetta- ja peltoharjoituksissa