Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
24.5.2019

Kuljetusyrittäjänä toimiessa saa toteuttaa itseään

PÖytälaakso_440x480px.jpg Nuoret tulevat kuljettajat kuuntelivat tarkkaan Jukka Pöytälaaksoa

Regonharjulla kuljetusyrittäjyyspäivä

Kuljetusalan yrittäjänä pitkän työsaran tehnyt Jukka Pöytälaakso kertoi yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi valmistuville opiskelijoille, että kuljettajan työ on tarpeellinen myös tulevaisuudessa eikä ole häviämässä mihinkään.  -Kuljettajan tehtävistä on kuljettamista alle puolet, kertoo Pöytälaakso. Työ sisältää mm. purkamista, lastaamista, koneiden kanssa ”puljaamista” jne, vähän alasta riippuen. Työ on monipuolista ja työllistävää. Digitaaliset taidot ja tietotekniikka korostuvat yhä enemmän kuljettajan työssä.

-Yrittäminen on toimintatapa, sanoo Pöytälaakso. Se on tapa suhtautua työntekoon ja mielenkiintoinen vaihtoehto hankkia toimeentulo. Se on mahdollisuus myös menestyä taloudellisesti.  Se vaatii riskin ottoa, itsenäistä päätöksen tekemistä ja työskentelyä laajassa toimijaverkossa. Se antaa mahdollisuuden myös toteuttaa itseään.

Kuljetusyrittäjät ajavat tavaroita ja tuottavat palveluja mitä kuluttajat käyttävät

Opiskelijoita Pöytälaakso kehottaa opiskelemaan ennen kuljetusalalle siirtymistä sekä koko työelämän. – Kuljettamisen lisäksi on hyvä osata jonkin verran taloushallintoa ja markkinointia. Itseään voi kouluttaa mm. SKALin kautta. Neuvoa pitää uskaltaa rohkeasti kysyä. Yritys tarvitsee kasvoja ja kumppaneita rinnalleen. Pitää olla rohkea ja omaksua tietotaitoa. Tärkeää on myös perheen tuki.

-Kuljetusala kärsii tällä hetkellä kuljettajapulasta, sanoo Pöytälaakso. Ala tarvitsee osaajia, joilla on innostusta ja asennetta. Myöskin työnantajan pitää yrittää ottaa huomioon työntekijän kulloinenkin elämäntilanne. Arvostus ja välittäminen ovat puolin ja toisin tärkeää.  Tällä hetkellä meillä työskentelee noin 40 kuljettajaa. Sedusta meille tulee opiskelijoita työssäoppimisjaksolle koko ajan.

Illaksi kotiin

Maantieliikenne on Suomen tärkein kuljetusmuoto, yli 90 % kulkee maanteitse. Maantiekuljetusala työllistää 150 000 ihmistä ja kuljetusalan yrityksiä Suomessa n. 9000.

-Innostus yrittäjyyteen on kasvussa nuorten 18-24 vuotiaiden keskuudessa, kertoo Pohjanmaan SKALin toiminnanjohtaja Riikka Pakkala. Suomen kuljetus ja logistiikka ry SKAL on Suomessa ainut maanteiden tavaraliikenteen kuljetusyritysten etuja valvoja järjestö. SKAL on esittänyt mm. ajo- ja lepoaikoihin joustoja yhdessä muiden liittojen kanssa. Tämä niin kutsuttu ”illaksi kotiin” –ajatus pidentäisi ajoaikaa 2 tuntia, kun kuljettaja on menossa kotiin päin pidemmälle vapaalle. Kuljettaja voisi jakaa myös taukonsa nykyistä vapaammin. EU:ssa päätetään n. 80% kuljetusalan asioista.

Kiitokset päivään osallistuneille ja järjestäjille:

LOGY, SKAL, Gasum, Kuljetusliike Pöytälaakso Oy, Euromaster, Volvo, E-P:n katsastus, Fennia, Kuljetusliike Koivulahti, Sedu

riikka.jpg

Riikka Pakkala SKAL