Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
12.5.2021

Lähihoitajakoulutus alkaa Kauhavalla

ArjaLepistö_440x480.jpg Arja Lepistö valmistuu lähihoitajaksi, nauttii työstään ikäihmisten parissa, vaikka ei koskaan kuvitellut sosiaali- ja terveysalaa omakseen. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Sedu aloittaa lähihoitajakoulutuksen Kauhavalla. Tarjolla on oppisopimuskoulutus ja työvoimakoulutus, johon yhdistetään myös omaehtoisessa koulutuksessa opiskelevat. Työpaikalla oppimisen paikkoja Härmänmaan alueella on tarjolla monipuolisesti, ja osaamisalaksi tarjotaan ensisijaisesti ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen mutta myös mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala tai vammaistyön osaamisala ovat toteutettavissa. Tervetuloa kuulemaan lisää infossa ma 24.5. klo 17 Kauhavan Hela-ravintolassa!

Lähihoitajaksi kahden tyttären jalanjäljissä

Tapaan lähihoitajaksi valmistuvan Arja Lepistön ennen kuin hänen työvuoronsa Ylihärmän kotihoidossa alkaa.
-    Työt ovat vähän venyttäneet opintoja mutta nyt on valmistuminen enää pienestä kiinni, naurahtaa Arja Lepistö.

Ylihärmästä hän on ajellut Lapuan Seduun lähihoitajaopintoihin, opiskellut välillä itsenäisesti kotona, ja työssäoppimispaikat ovat löytyneet Kaksineuvoisen alueelta. Kahteen vuoteen on mahtunut paljon opiskelua, paljon työpaikoilla oppimista ja monta mieliinpainuvaa kohtaamista. Toukokuun lopusta alkaa työsopimus Kuntayhtymä Kaksineuvoisen kanssa.

-    Teen 80-prosenttista työaikaa ainakin tämän vuoden loppuun, Arja Lepistö kertoo.
Uudessa ammatissaan hän suunnittelee toimivansa seuraavat kymmenen vuotta, siis työuransa loppuun saakka.


Ihmisten kohtaamisesta on kysymys

-    Sointulassa asiakkaiden kanssa voi tehdä paljon pieniä isoja juttuja. Viime keväänä oli se some-suvivirsi, ja silloin mentiin pihalle laulamaan. Ruokaa odotellessa ehtii lukea pienen tarinan, asukkaan huoneessa voi ottaa runokirjan esiin, jos puhe ei oikein luista, Arja Lepistö kertoo työarjestaan.

Sointula on tehostetun hoidon yksikkö, ja ikääntyvien toimintakyvyn edistämiseksi voi tehdä monenmoista. Asiakkaat ovat ottaneet Arja Lepistön omakseen.
-    Asiakkaiden palautteet ovat aivan koskettavia, Arja Lepistö kuvailee luottamuksen syntyä.


Työkokeilu avasi silmät

Viisi lasta kasvattanut, äitinsä omaishoitajana toiminut entinen yrittäjä totesi, ettei enää jaksa käynnistää uutta yritystoimintaa.
-    Työttömyysjakson jälkeen pääsin kahdeksi kuukaudeksi työkokeiluun Sointulan keittiöön. Se avasi silmäni. En ole koskaan kokenut sosiaali- ja terveysalaa omakseni mutta siellä totesin, että ikääntyvät on ihan mun juttu, Arja Lepistö kertaa uransa yllättävää käännettä ja kertoo myös asiakkaiden tykästyneet ”hyvään hoitajaan, tällaiseen vähän iäkkäämpään”.
-    Pääsin työvoimakoulutukseen, ja olen osin opiskellut oppisopimuksella. Meillä on hyvä opiskeluporukka: vanhempia ja nuorempia ja ulkomailta muuttaneita. Meillä on ollut hyviä keskusteluja, ja yhteys säilyy WhatsAppissa, Arja Lepistö kertoo.

Arja Lepistö valmistui Lapuan kauppiksesta v. 1985. Edellisistä opiskeluista on aikaa mutta valmistuva lähihoitaja myöntää ainoastaan tietokoneen käytön haasteelliseksi ja kiittelee opettaja Tarja Kepon hyviä materiaaleja.


Oikeus hyvään hoitoon

Arja Lepistöllä on selkeä tavoite työssään: hän kohtaa asiakkaat.
-    Vaikka kiire on, sitä ei pidä näyttää. Pitää nähdä tilaisuudet vaikkapa kotihoidossa. Joskus musiikki saa ilon asiakkaan silmiin, Arja Lepistö kertoo.

Äiti Arja Lepistö on ihan pian lähihoitaja, niin kuin hänen kaksi tytärtäänkin. Tyttäret vain löysivät alan ensin ja ovat jatkaneet opintojaan sosiaali- ja terveysalalla sairaanhoitajaksi ja geronomiksi. Arja Lepistö ei aio jatkaa opintoja vaan tehdä töitä lähihoitajana mielellään Ylihärmässä, jossa hänen juurensa ovat.  


Lähihoitajakoulutus alkaa syksyllä Kauhavalla

Kauhavan alueella Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ja useat yksityiset toimijat toteavat, että suurten ikäluokkien eläköityminen ja ikärakenteen muutos ovat johtamassa siihen, että työvoimasta kilpaillaan hetken päästä ankarasti.
-    Härmänmaalla sosiaali- ja terveysalalla on merkittävä osaajapula, toteaa yritysneuvoja Terhi Kultalahti TE-palveluista ja painottaa, että opiskelijat työllistyvät yleensä koulutuspaikan lähelle.
-    Haku Kauhavalla toteutettavaan lähihoitajakoulutukseen työvoimakoulutuksena avautuu kesän kuluessa, Kultalahti jatkaa.

Alan toimijoiden ääni on kuultu ja Sedu aloittaa lähihoitajakoulutuksen Kauhavalla. Tarjolla on oppisopimuskoulutus ja työvoimakoulutus, johon yhdistetään myös omaehtoisessa koulutuksessa opiskelevat. Työpaikalla oppimisen paikkoja Härmänmaan alueella on tarjolla monipuolisesti, ja osaamisalaksi tarjotaan ensisijaisesti ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen mutta myös mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala tai vammaistyön osaamisala ovat toteutettavissa.
Oppisopimuskoulutus (klikkaa koulutus näkyviin) alkaa syyskuussa, työvoimakoulutus lokakuussa. Ja teoriaopinnot järjestetään Kauhavalla.


Info lähihoitajakoulutuksesta Kauhavalla ma 24.5. klo 15

Sedu, Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ja yksityiset toimijat esittäytyvät ja kertovat koulutuksen eri toteuttamistavoista maanantaina 25.5. klo 15. Koronatilanteen takia tilaisuus on siirretty verkkoon.

Liity mukaan https://toimistot.te-palvelut.fi/kaikki-tapahtumat/-/ely-calendar/DWQ5DHFbCAMS/event/43569410

Tervetuloa tutustumaan sosiaali- ja terveysalan eri mahdollisuuksiin - työ- ja koulutusuria on monenlaisia!