Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
7.2.2020

Lähihoitajaopiskelijan kevään kruunaa Taitaja-finaali

Taitaja2020-tapahtuma järjestetään toukokuussa Jyväskylässä. Taitaja2020 - Ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä.

Kuortanelainen Elina Lampi valmistuu lähihoitajaksi toukokuussa Seinäjoen Sedusta. Tällä hetkellä hän oppii työpaikalla Kuortaneen kotihoidossa. Elina varasi viime viikolla kalenteristaan tilaa Ammattitaidon SM-kilpailuille Jyväskylässä 11. – 14.5. Yhteistä harjoitteluaikaa opettaja-valmentajan kanssa etsitään.

Kun ammattitaidossa kilpaillaan, nuorten osaajien taso on huikean hyvä. Erot ovat pienet. Oulun semifinaalista finaaliin pääsi kaksi parasta. Ero toisen ja kolmannen välillä oli 0,25 pistettä.
-    Tuomareilta tuli semifinaalissa palautetta, että Elina onnistui parhaiten manuaali verenpaineenmittauksessa. Semifinaalissa ei ollut isoa toiminnallista tehtävää vaan teoria painottui. Opiskelijamme oli piirun verran parempi jokaisella osa-alueella, kuvaa opettaja-valmentaja Hilkka Hytti.

-    Finaalissa varmasti jännittää, kun ihmiset ovat niin lähellä mutta uskon, että meidän simulaatioharjoituksista on apua ja pystyn unohtamaan ympärillä pyörivät ihmiset ja luottamaan itseeni, Elina Lampi pohtii.


Taitaja-finaaliin pitää valmentautua


Lähihoitaja-lajissa edellytetään sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden kiitettävän tasoista osaamista. Tehtävät ovat pakollisten tutkinnon osien (kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen) mukaisia. Perusosaaminen ei kuitenkaan riitä vaan kilpailuun pitää valmentautua.
-    Nyt ruvetaan katsomaan edellisten vuosien tehtäviä, ja heti kun tehtävärunko ilmestyy Taitaja2020-sivuille, aletaan hioa yksityiskohtia, Hilkka Hytti lupaa.

Kansainväliseen vaihtoon Belgiaan


Elina Lampi on lähdössä kansainväliseen vaihtoon Belgiaan opiskelukaverinsa Hertta Kauppisen kanssa. Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan valinnaisen tutkinnon osan (15 osp) Elina suorittaa Belgiassa Genkissä. Työpaikan sopii Sedun yhteistyöoppilaitoksen koordinaattori. Seduun tulee maaliskuun puolivälissä opiskelijoita yhteistyöoppilaitoksesta Belgiasta, ja Elina ja Hertta toimivat ryhmän tutoreina.
-    Kun viikon verran saan toimia englanniksi belgialaisten kanssa, onkin mukava lähteä opiskelukaverin kanssa matkaan. Ja sitten meillä on jo tuttuja siellä, Elina Lampi kertoo.

Välimatka ei Hilkka Hytin mielestä vaikuta valmentautumiseen. Skype ja sähköposti pitävät Taitaja-finaalivirettä yllä ne kuusi viikkoa, kun Elina oppii työpaikalla Belgiassa.  
-     Toukokuussa ennen finaalia varaamme yhteistä aikaa kisakunnon viimeistelyyn, Hilkka Hytti lupaa.

Sosiaali- ja terveysala muuttaa Jouppiin


Elina Lampi on opiskellut Seinäjoen Sedussa ja saanut kokea väistötilojen ihanuuden ja kurjuuden. Hän aloitti opinnot Koskenalantiellä, siirtyi Kirkkokadulle ja tottui siihen, että tunteja pidettiin välillä myös Areenassa, Upankadulla tai Kirkonkrannissa.
-    Asiat olen kyllä oppinut ja kokeista saanut ihan hyviä tuloksia mutta kyllähän tilat vaikuttavat yleiseen fiilikseen koulussa, Elina Lampi toteaa diplomaattisesti.

-    Nyt sosiaali- ja terveysala siirtyy väistötiloihin Jouppiin. Siellä kaikki Seinäjoen lähihoitajakoulutus ja perustason ensihoitajien koulutus ovat saman katon alla, ja jo nyt opiskelutilat vaikuttavat todella hyviltä, vakuuttaa koulutuspäällikkö Kirsi Vuorenmaa.

Sedusta nähdään Taitaja-finaalissa ainakin kolme nuorta taitajaa

Semifinaalit järjestettiin samalla viikolla (27.–31.1.2020) yli 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Sedusta finaaliin jatkaa Elina Lammen lisäksi ainakin ajoneuvotekniikka-lajissa Miko-Juhani Ylevä ja metsäkoneen käyttö -lajissa Aleksi Pohjola. Muutamien lajien tuloksia odotetaan vielä.

Sedussa järjestettiin semifinaalit kahdessa lajissa: matkailussa Lapualla ja metsäkoneen käytössä Ähtärin Tuomarniemellä. Taitaja-lajeja on 50, ja niihin osallistui lähes 1500 kilpailijaa. Finaalissa taitojaan näyttää jokaisessa lajissa kahdeksan parasta.
”Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista. Yhteensä tapahtumassa nähdään noin 50 kilpailulajia ja ammattinäytöstä, joissa mukana on noin 500 kilpailijaa! Osassa lajeista nähdään myös kansainvälisiä kilpailijoita.”

Katso lisää taitaja2020.fi