Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Lähihoitajat kielihyppyyn Sedun ja YA!:n yhteistyöllä 11.12.2018


Keväällä 2019 Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu ja Yrkesakademin i Österbotten (YA) aloittavat yhteistyön lähihoitajakoulutuksessa. Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa suoritetaan rinnakkain Kurikan Sedussa ja Närpiössä YA:ssa. Närpiössä opetuskieli on ruotsi ja Kurikassa suomi. Välillä ryhmät opiskelevat yhdessä joko Kurikassa tai Närpiössä, ja myös opettajat liikkuvat.

Ryhmät tekevät kielihyppyjä; tavoitteena on, että opiskelija opiskelisi toisella kotimaisella kielellä 25–50% opinnoistaan. Opiskelija hyppää opinnoissaan toiseen kotimaiseen. Jos toinen kotimainen tuntuukin mahdottomalta, koko Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon voi tehdä äidinkielellään. Prosenttiosuus kasvaa aika helposti sillä, että tekee työpaikalla tapahtuvaa oppimista työpaikassa toisella kotimaisella kielellä.

Kaksikielisyys valttina rannikko-Pohjanmaalla

Kaksikielinen koulutus palvelee erityisesti kaksikielistä rannikko-Pohjanmaata. Myös Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloissa edellytetään, että henkilökunta pystyy hoitamaan asiakkaita molemmilla kotimaisilla kielillä.

Koulutus sopii erityisen hyvin henkilöille, joilla on jo jokin ammatillinen koulutus, lukio tai työkokemusta. Peruskoulu on kuitenkin vähimmäisvaatimus. Koulutus on suunniteltu toteutettavaksi monimuotoisena: maanantaista keskiviikkoon opiskellaan oppilaitoksen oppimisympäristöissä. Torstai ja perjantai opiskellaan monimuotoisesti. Opiskelijat muodostavat oppimispiirejä ja saavat ohjausta opettajalta. Jotta opiskelijat hyötyisivät merkittävästi vertaisoppimisesta, ryhmien tulee opiskella riittävästi yhdessä.  

Osaamisala Ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen

Koulutukseen voivat hakea myös valmiit lähihoitajat, jotka haluavat laajentaa tutkintoaan osaamisalalla Ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen. Työssä oppii toista kotimaista; työpaikalla tapahtuvan oppimisen yrityksiä kartoitetaan nyt kaksikieliseltä alueelta.

Hae tähän koulutukseen!

Mistä idea?

Yrkesakademin ja Sedun yhteisessä tapaamisessa heräsi ajatus hyödyntää oppilaitosten kaksikielisyyttä ja yhteistyössä kehittää kielihyppyjä koulutukseen. Pilottialaksi valittiin lähihoitajakoulutus, kertovat rehtori Boris Ståhl ja Sedun vararehtori Hellevi Lassila. Jos kokemukset ovat rohkaisevia, yhteistyötä laajennetaan myös muille aloille.

Suunnitteluvaihe on merkinnyt verkostoitumista, toimintamallien jakamista ja uusien ideoimista yhdessä.
Yrkesakademin aktiiviset yhteistyön edistäjät: rehtori Boris Ståhl, koulutuspäällikkö Maria Lund, opettajat Stina Evars, Britt-Marie Lindqvist ja Maria Männikkö. Sedusta suunnittelusta vastaavat vararehtori Hellevi Lassila, vs. koulutuspäällikkö Veli-Pekka Göös, opettajat Sinikka Juupaluoma, Anne Leppinen, Susanna Peuralahti ja Anne Soini.

Hae koulutukseen viimeistään 1.3.2019

Soveltuvuushaastattelu järjestetään maanantaina 11.3.2019 Kurikan Kampuksella.
Koulutus alkaa maanantaina 1.4.2019.