Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
1.10.2021

Makkara-akatemia - uusi lyhytkoulutus makkaran ystäville, harrastajille ja yrittäjille

nakki 440x40px.jpg

Uusi lyhytkoulutus makkaran ystäville, harrastajille ja yrittäjille

-Makkaran valmistaminen on mukavaa ja itse tehty on aina parasta, kertoo Sedun elintarvikealan opettaja ja Makkara-akatemian kehitellyt Ilkka Pellinen. Makkara on parhaimmillaan maistuva makuelämys ja joskus myös lisäaineeton. Tämä uusi lyhyt koulutus on suunnattu makkarasta kiinnostuneille ja harrastajille sekä alan yrittäjille. Koulutus sopii mainiosti jo olemassa olevan osaamisen syventämiseen, kuin uuden oppimiseenkin. Kiinnostus lihatuotteiden valmistamiseen riittää. Vaikka olisit työskennellyt jonkin aikaa lihatuotteiden valmistuksen parissa, voit silti tulla mukaan ja koulutus suunnitellaan osaamisesi pohjalta. Takataskussa saattaa olla vaikkapa ihka oma makkararesepti, jolloin tuotetta voidaan kehitellä myyntiä varten.

-Työnnämme kirjaimellisesti ”nyrkit saveen” ja teemme makkaran alusta loppuun asti. Jokainen saa itse kokeilla käytännössä makkaran tekemistä. Mahdollisuus on myös erikoistuotteiden ideointiin ja kokeiluun tuotekehitystyyppisesti. Jos mielenkiintoa riittää, Sedussa on mahdollisuus suorittaa yrittäjyysopinnot, jolloin saa rohkeutta perustaa tai laajentaa omaa yritystä. Myös yrittäjän oppisopimus on mahdollista.

Mitä sinne makkaraan oikein laitetaan ja miksi?

-Tutustumme lihatuotteiden valmistuksen raaka-aineisiin ja lisäaineisiin. Valmistamme mm. grillimakkaraa ja erilaisia tankomakkaroita sekä palvattuja kokolihatuotteita. Tutustumme makkaranvalmistuksessa käytettäviin laitteisiin esim. lihamylly, kutteri, kolloidimylly, ruisku, keittokaappi ja pakkauskone. Käymme läpi pakkaamista ja hygieniaa. Perehdymme kokoliha tuotteiden valmistusprosessiin kuten suolaus, krossaus / jauhaminen, hierto, täyttö/verkotus sekä kypsennys ja jäähdytys.

-Isoissa liha-alan tehtaissa työskenteleville, saattaa makkaran valmistuksesta olla tuttua vain yksi vaihe. Varsinkin alkuvaiheen kutterointi, saattaa olla monelle vieras. Ja jos osaakin jo tehdä, on hyvä tietää miksi mitäkin tehdään.

-Koulutuksessa lähipäiviä on noin 10. Teoria on verkossa. Jos tuntuu, että käytäntö on hallinnassa, voi osallistua pelkästään teoriaosuuksiin. Neljä kuukautta kestävän koulutuksen aikana pystyy suorittamaan osia elintarvikealan perustutkinnosta liha-alan osaamisalalta kuten lihatuotteiden valmistus ja lihateollisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito.

-Ja jos opiskelu oikein tempaisee mukaansa, niin voi jatkaa koko tutkinnon suorittamiseen, jolloin valmistuu lihatuotteiden valmistajaksi. Perustutkinnon suorittaminen avaakin jo sitten ovia ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, kertoo Pellinen.

Lue lisää ja tule mukaan!