Uutiset
26.8.2022

Matkailualan projektityö lähti lentoon – esteetön ulkoilureitti Teeren Kieppi kaikkien iloksi

SusannaRiiho_0975_440x480.jpg Susanna Riiho työskenteli kuusi viikkoa italialaisessa kahvilassa Maltalla - sekin osa Matkailualan ammattitutkintoa, työelämässä oppimista. Tekemällä oppii!

Elokuun aurinko paistaa, suopursu tuoksuu, askel on kevyt esteettömällä Teeren Kiepillä Alavuden Tuurissa Tuuri Resorts -lomakylän tuntumassa. Ulkoilureitti Teeren Kieppi otetaan käyttöön lauantaina 27.8. Suomen luonnon päivänä. Kolmen kilometrin mittaisen reitin pystyy muutamasta kohdasta oikaisemaan kunnolle ja seurueelle sopivaksi. Koskemattomaan metsään raivattu reitti tuntuu saturetkeltä. Ja sitä se onkin, kunhan malttaa tauluista seurata Tarmo Teeren elämää.

Kivituhka on harmaa ja tasainen, kevyt kävellä. Polkupyörällä matka varmaan lentää, ja talvella tätä vaihtelevaa reittiä on mukava hiihtää tai lumikenkäillä.


Lisää osaamista

Tradenomi, tilitoimistoyrittäjä Susanna Riiho halusi kasvattaa osaamistaan ja alkoi opiskella Matkailualan ammattitutkintoa.
-    Lomakylässä (Tuuri Resorts) olen käytännössä oppinut paljon mutta ammattitutkinto oli erittäin hyödyllinen, ja se sai ajattelemaan. Esimerkiksi Ähtärissä vieraillut Vanajalinnan toimitusjohtaja painotti vahvasti palvelujen paketointia. Kaiken pitää olla asiakkaalle mahdollisimman helppoa, Susanna Riiho tiivistää.

Opintoihin kuulunut projektityö vähän paisui.
-    Ensimmäinen ajatukseni oli, että luontopolku tehdään perheen voimin. Mutta isän esittämä kustannusarvio sai etsimään muita vaihtoehtoja, Riiho kuvailee.

Esteetön ulkoilureitti Teeren Kieppi - harmaa kivituhka kattaa kolme metriä leveän reitin.


Verkostosta voimaa

Esteetön luontoreitti on tarkoitettu kaikille. Töysän Yrittäjät ry lähti hankkeeseen. Leader-ryhmä Kuudestaan ry:n kautta saatiin rahoitusta. Teeren Kieppi tuli osaksi Kuusiokuntien Kuuden Tähden reitistöä. Tukea saatiin myös Tuurin Säästöpankilta ja Alavuden Osuuspankilta.
-    Päivi Rintala Kuudestaan Leader-ryhmästä neuvoi ja auttoi tosi paljon hankehakemuksen tekemisessä. Hankkeeseen laskettiin omaa työtä ja konetyötä sekä talkootyötä. Ja yrittäjien kanssa oltiin kökässä, Susanna Riiho kertoo.


Matkailualaan voi liittää myös puualaa

-    Tein nuo opasteet Ähtärin Sedun puualan CNC-koneella. Tutkintoon saa liittää osia myös muista tutkinnoista oman kiinnostuksen mukaan, joten käytin tilaisuutta hyväkseni. CNC-koneelle ohjelmoidaan, ei se ole sen kummempaa, kuvailee yrittäjä Susanna Riiho, joka on tottunut tekemään itse.  

Kun esteettömän Teeren Kiepin avajaisia vietetään, Sedun matkailualan opiskelijoiden osaamisesta saa käsityksen: lapset saavat kasvomaalauksia, kaikille on tarjolla luontoon liittyviä tunnistustehtäviä ja opastusta geokätköilyyn.
-    Opiskelukaverini harrastaa geokätköilyä. Luontoreitti ja geokätköily toimivat hyvin yhdessä, Susanna Riiho kertoo.
-    Toivon Sedun opiskelijoiden järjestävän jatkossa tapahtumapäiviä ja hyödyntävän esteetöntä Teeren Kieppiä. Pyörätuolilla pääsee kokemaan uutta. Ja kaikki kehittämisideat ovat tervetulleita, Susanna Riiho kannustaa.

Teeren Kiepin avajaisia vietetään lauantaina 27.8. klo 10. Töysän yrittäjien puheenjohtaja Matti Leinonen ja Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki tulevat avaamaan Teeren Kiepin. Mutta sitä ennen Susanna Riiho rientää viimeistelemään vielä muutaman jutun.

Katso tästä matkailualan koulutusmahdollisuudet Sedussa Ähtärissä ja Lapualla