Napauta superhaku
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
5.9.2018

NY-yrittäjyyden Helmi

HelmiNurkkala_9592_440x480.jpg Helmi Nurkkala, NY-lähettiläs, opiskelija ja yrittäjä

Helmi Nurkkala vierailee Sedussa Koulukadulla. Syksyllä kolme vuotta sitten hän perusti NY-yrityksen kolmen lukiokaverinsa kanssa. (NY = Nuori Yrittäjyys) Nyt Nurkkala opiskelee Vaasassa, toimii NY-lähettiläänä ja pyörittää osakeyhtiötä edelleen samojen nuorten kanssa.

Helmi Nurkkala, Ida Salo, Patrik Pyöriä ja Otto Korhonen perustivat yrityksen, joka valmistaa mustikkalimonadia. Espoolainen I´m Blue NY -yritys valittiin Suomen parhaaksi toisen asteen oppilaiden yritykseksi keväällä 2016.

-    Meidän lukiossa vain neljä halusi lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä. Olemme täysin erilaisia emmekä vietä vapaa-aikaa yhdessä mutta yhteinen yritys yhdistää, Helmi Nurkkala kertoo Seinäjoella Koulukadun auditoriossa Sedun tuoreille NY-yrittäjille.

Ideasta tuotteeksi

I´m Blue NY:n ideariihi halusi suomalaisen pääraaka-aineen. Terveys ja puhtaus puhuttivat, ja idean ytimeen nousi superfood mustikka. Kilpailija-analyysissa nuoret kartoittivat, mitä mustikasta ei ole vielä tehty.
-    Aikuiset voi juoda viiniä, mutta puuttui sosiaalisesti sopiva juoma, fiini limonadi. Ja niin lähdimme tekemään mustikkalimonadia, Helmi Nurkkala tiivistää yrityksen kaksi kuukautta kestäneen ideointivaiheen.

NY-yrittäjien tie kulki ongelmasta seuraavaan. Virvoitusjuomapulloja saa edullisesti vain, jos ostaa valtavia määriä. Kun tarve on sata, kannattaa soittaa panimoihin ja pyytää.
-    Kaikki yritykset suhtautuivat erittäin positiivisesti ja kannustavasti; Suomessa arvostetaan NY-toimintaa. Kirkkaat lasipullot saatiin Uudestakaupungista.
-    Etiketin ja logon I’m Blue suunnitteli meidän koulun ekaluokkalainen tosi hyvä piirtäjä Joosua.

Mustikkalimonadi_2892_440x480.jpg

Kaikki alkoi kotitalousluokasta

Mustikkalimonadiin tarvittiin suomalaisia pakastemustikoita, sokeria, kardemummaa ja limeä. Kun kokeilujen jälkeen resepti oli valmis, kotitalousluokassa tuotimme 90 pulloa 8 tunnissa. Keitettiin ja jäähdytettiin. Jos mehu on kuumaa, hiilihappo katoaa mutta kokeilemalla saimme valmista.

-    Itsenäisyyspäivän aikana saatiin ekat limut markkinoille. Patrik tunsi ravintolan, josta tuli meidän ensimmäinen jälleenmyyjä. Koulun vieressä kahvila otti mustikkalimonadin niin ikään valikoimaansa.

Voitto vei maailmalle

I´m Blue NY:n idea ja tuote ovat edenneet voitosta voittoon, ja nyt koko tarina myy. Keväällä 2016 yritys valittiin Uudenmaan alueen parhaaksi NY-yritykseksi ja Uskalla yrittää –finaalissa Suomen parhaaksi NY-yritykseksi. Voitto poiki matkan Sveitsin EM-kisoihin, jossa voittajana palkittiin tanskalaisyritys mutta Helmi Nurkkala sai henkilökohtaisen palkinnon tiimitaidoista ja johtajuudesta.

I´m Blue NY pääsi puhumaan yrittäjille Team Finland -seminaarissa, minkä jälkeen heitä pyydettiin Kazakstaniin maailmannäyttelyn Suomen paviljonkiin edustamaan suomalaista koulutusta.

-    Nyt opiskellaan ja yritetään yhtä aikaa. Omaa aikaa pitää käyttää järkevästi, mutta yrittäminen ei vie koko elämää, painottaa Helmi Nurkkala opiskelija ja yrittäjä.

 

NY-vuoden jälkeen osakeyhtiö

Suomessa elintarvikelainsäädäntö on aika tiukka; koulun keittiössä ei voi limonadia keittää. Tammikuussa 2017 tammikuussa perustettiin osakeyhtiö, ja tarvittiin panimo valmistamaan mustikkalimonadia. Alihankkijaksi valikoitui Vakka-Suomen Panimo Uudestakapungista. I´m Blue Oy työllistää yhden yrittäjän päätoimisesti ja kolme sivutoimisesti.

-    NY-vuonna jokainen meistä antoi alkupääomaksi 40€, vuoden kuluttua jokainen sai 1000€ ja loput jätettiin yritykseen. Yritys on koko ajan tehnyt voittoa, ja nyt Suomessa on 40 jälleenmyyjää. Pohjoismaista puhdasta tuotetta on markkinoitu myös Thaimaahan ja Singaporeen. Me jalkaudutaan, esitellään, maistatetaan ja kerrotaan tarinaa, Helmi Nurkkala kertoo vilkkaasti.


Tsemppiä Sedun NY-yrittäjille

NY-yritykset lähtevät syksyllä liikkeelle, semifinaalit nähdään Prismassa 1.2.2019 ja alueen parhaat esiintyvät valtakunnallisessa Uskalla yrittää -finaalissa Kampissa toukokuussa 2019.

Helmi Nurkkalan vinkit tuoreille NY-yrittäjille:
-    Meitä ohjasi opettaja, jonka puheita ja vinkkejä olisi kannattanut kuunnella. Vanhemmat ja kaverit ihmettelivät, mitä sä keität limua koulun keittiössä mutta niistä ei kannata välittää. Tärkeintä on kokeilla.
-    Itseluottamus, rohkeus, vastuunotto, yrittäjän asenne. Vastuu omista hommista ja tiimistä!
-    Jokaista laiskotti välillä todella paljon. Silloin koko tiimin pitää auttaa, kannustaa tekemään tai ottaa toisten hommia tehdäkseen. Neljä on aika sopiva määrä tiimissä. Kun tulee motivaatio-ongelmia, pystyy jakamaan hommia.
-    Niin monta kohtaa, jossa olisi voinut luovuttaa. Mutta saavutukset on kiinni vain siitä, miten paljon aikaa, ideoita ja voimia haluat käyttää tähän. Vaikka kuinka ärsyttäisi, kannattaa ajatella, vielä kerran. Se kannattaa!

I´m Blue Oy

Katso, mitä NY-yrittäjyys tarjoaa

Uskalla yrittää -finaali - jokaisen NY-yrittäjän tavoite!