Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
2.9.2021

Oma Onni kasvaa talous- ja velkaneuvontaan

Oma Onnin projektiryhmä aloitti työnsä Lankarista. Oma Onnin projektiryhmä aloitti työnsä Lankarista.

Oma Onni laajenee jälleen. Se ottaa uuden teeman haltuun – velka, ulosotto, velkaantumisen ehkäiseminen, ennakoiva talousneuvonta. Rakkaalla lapsella on alkuvaiheessa monta nimeä. Ulosottolaitos ja talous- ja velkaneuvonta ovat aloittaneet yhteistyön Oma Onnin kanssa.

Talous- ja velkaneuvoja Anne Hietala ja talousneuvonnan suunnittelija Kaisa Rajaniemi tapasivat Oma Onni -projektiryhmän ja puhkaisivat velkaan liittyviä myyttejä. He toimivat Etelä-Pohjanmaalla velkaantumisen ongelmien ehkäisemiseksi.

Myytti: Nuoruuden tyhmyyksissä tehdyistä veloista joutuu kärsimään koko loppuelämän.
Ei pidä paikkaansa, sillä
-    kaikilla veloilla on lopullinen vanhentumisaikansa
-    vanhoillekin veloille on mahdollista sopia maksusuunnitelma, jolla ne saadaan maksetuksi
-    koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä selvittämään omaa tilannetta, mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja ja päästä eteenpäin.

 

Onni suosii säästämistä

Onnin periaatteisiin kuuluu säästäminen, talouden ja hankintojen suunnittelu. Hietalan kokemusten perusteella nuorten talousongelmien taustalta löytyvät useimmiten kulutusluotot. Kalliit merkkituotteet houkuttelevat eikä maltti riitä torjumaan houkutuksia eikä aika riitä säästämiseen. Omaa maksukykyä pitää osata arvioida, kun osamaksu houkuttaa. Toisaalta rahaa saa ehkä liiankin helposti ja kun velkaa maksetaan toisella velalla, kierre on syntynyt.

-    Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa elämää. Jopa puhelinliittymän avaaminen vaikeutuu, vakuutus on kalliimpi ja vuokra-asuntoa on vaikeampi saada, talousneuvonnan suunnittelija Kaisa Rajaniemi muistuttaa.


Talous- ja velkaneuvonta auttaa

Suomessa on 23 Oikeusministeriön alaista oikeusaputoimistoa; Etelä-Pohjanmaan oikeusaputoimisto sijaitsee Seinäjoella. Siellä on viisi neuvojaa valmiina auttamaan raha-asioissa. Ja hyvää ehdottoman luottamuksellista palvelua saa ilmaiseksi. Palvelutakuun mukaisesti sieltä otetaan yhteyttä viikon sisällä. Katso lisää talousjavelkaneuvonta.fi

-    Kysy ulosotosta, älä keskustelupalstoilta, Hietala ja Rajaniemi painottavat.

Ari Autio, Kaisa Rajaniemi, Anne Hietala ja Maria Hautala - Ulosottolaitos aloittaa yhteistyön Oma Onnin kanssa.

Ari Autio, Kaisa Rajaniemi, Anne Hietala ja Maria Hautala - Oma Onni aloittaa yhteistyön ulosottolaitoksen ja talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Rajaniemi ja Hietala toimivat Ennakoivan talousneuvonnan hankkeessa, joka on valtakunnallinen ulosottolaitoksen ja talous- ja velkaneuvonnan yhteishanke.

 

Mitä Oma Onni tekee?

Projektiryhmä ideoi animoituja oppimisvideoita, joilla halutaan puntaroida velkaa hyvässä ja pahassa ja murtaa ulosoton pelottava maine. Tai kenties nyt on oikea aika panostaa ääneen. Onni lupaa kaikille aisteille luotettavaa tietoa talouden ja työelämän alueilta nuoren näkövinkkelistä.
-    Ennakoivassa työssä juuri nuoret on tärkeä kohderyhmä. Meidän tärkein viesti on, että kaikesta selviää, kunhan apua hakee, painottavat Hietala ja Rajaniemi.

Sedun liiketoiminnan (merkonomi) ja tieto- ja viestintätekniikan (IT-tukihenkilö) opiskelijat kehittävät Oma Onni -oppimisympäristöä ja suorittavat Projektissa toimiminen tutkinnon osan. Lisäksi tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat suorittavat kurssin Palvelun tuottaminen verkkoon, jossa he ohjelmoivat opettavaisia tietokonepelejä Oma Onni -verkko-oppimisympäristöön. Oppimisympäristöä kehitetään yhteistyössä mm. Kuortaneen Säästöpankkisäätiön, Parkanon Säästöpankkisäätiön ja Töysän Säästöpankkisäätiön sekä nyt myös Ulosottolaitoksen ja talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Oikea tieto on Onnin tinkimätön lähtökohta.

Oma Onnin projektiryhmä kuvassa lähes kokonaisuudessaan. Työ aloitettiin Lankarista.

Oma Onnin projektiryhmä kuvassa lähes kokonaisuudessaan. Työ aloitettiin Lankarista.

 

Oma Onni -faktat

Oma Onni, taloustietoa nuorilta nuorille, omaonni.fi-sivusto on suljettu talouden oppimisympäristö, jonka sisällöstä vastaa Sedun liiketoiminnan ja tieto- ja viestintätekniikan projektiryhmä. Joka vuosi uudet nuoret osaajat ottavat vastuun talouden ja työelämän sisällön kehittämisestä. He markkinoivat oppimisalustan peruskoulun 9-luokkalaisille ja yhteiskuntaopin opettajille, luovuttavat tunnukset ja kannustavat hyödyntämään pelillistä alustaa. Lukuvuonna 2021–2022 Oma Onni -verkko-oppimisympäristössä tulee opiskelemaan noin 2 600 yläkoulun yhdeksäsluokkalaista ympäri Suomea.

Sedun ja Säästöpankkisäätiöiden yhteistyö on toiminut jo vuosikymmenen. Oppimisympäristön jatkuvasta kehittämisestä vastaavat Sedun lehtori Ari Autio ja opettaja Maria Hautala. Sedulla on ”jälleenmyyntiverkosto” eri puolilla Suomea. Oma Onni välittää taloustietoa Etelä-Pohjanmaan ohella mm. Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa.

Lisätietoa
Ari Autio, p. 040 830 0453, ari.autio(a)sedu.fi
omaonni.fi