Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
31.5.2019

Ongelma on tehty ratkaistavaksi

ArttuLatvala_Ammatikka_8647_440x480.jpg Työnteko on mukavaa. En osaa olla tekemättä mitään, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Arttu Latvala toteaa. Armeijan jälkeen opinnot jatkuvat jollakin mielenkiintoisella ja toiminnallisella alalla, jota Arttu ei vielä paljasta.

Arttu Latvala palkittiin valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa Tekniikan ja liikenteen alan parhaana. Kurikkalainen Arttu Latvala (19) valmistui yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi Rengonharjulta Sedusta. Hänellä on työsopimus Ala-Korpelan kuljetusliikkeen kanssa tammikuuhun saakka, jolloin armeija kutsuu Niinisaloon.

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa järjestetään vuosittain kaikkien alojen yhteinen matematiikkakilpailu Ammatikka. Miten sinä ratkaisisit tämän Ammatikka2018-tehtävän:


Hiutalepaketin mitat ovat syvyys 7,3 cm, leveys 14,5 cm ja korkeus 22 cm. Paketin täyttöaste on 90 %. Hiutaleesta valmistetaan puuroa, johon yhteen annokseen tarvitaan hiutaleita 1,5 dl. Kuinka monta annosta hiutalepaketista saadaan? (Ps. Ratkaisu jutun lopussa)

 
-    Arttu on rauhallinen kaveri, joka ratkaisee matikan tehtäviä omintakeisesti. Hän ei ajattele kaavamaisesti vaan pohtii ja ajattelee erittäin loogisesti, lehtori Erkki Winter kuvaa opiskelijaansa.


Logistiikka voitti lukion


-    Autot ja koneet, kaikenlainen ruuvaaminen on aina kiinnostanut. Ajattelin auto- tai sähköalaa tai tietoliikennetekniikkaa mutta sitten 9-luokalla kuulin logistiikasta ja vielä kun yksi kaveri suositteli sitä, innostuin heti, Arttu Latvala kertoo opiskeluvaihtoehdoistaan.

Arttu Latvala aloitti logistiikan opintojen rinnalla lukio-opinnot. Puoli vuotta sitä kesti.
-    Suoritin Seinäjoella yhden jakson päivälukiossa ja kaksi kurssia matematiikkaa iltalukiossa. Sedussa opo kannusti jatkamaan, kun arvosanatkin olivat erinomaisia. Äiti totesi, että teet niin kuin parhaaksi näet, Arttu kuvaa opiskelunsa alkua.

-    Varmaan olisin selvinnyt lukio-opinnoista mutta tykkään enemmän tekemisestä. Päätin panostaa siihen, mikä on minulle tärkeää. Tykkään värkätä kaikenlaista metallista ja puusta. Harrastan moottoripyöräilyä ja metsästystä tai paremminkin riistanhoitoa. Ja haluan viettää aikaa perheen kanssa, Arttu perustelee päätöstään jättää lukio.

Toisena opiskeluvuonna Arttu Latvala tuli Sedun matikantunneille, ja opettaja Winter näki opiskelijan lahjakkuuden ja kannusti Arttua osallistumaan.
-    Silloin sijoitus oli viides ja Arttu kommentoi, että tätä pitää yrittää uudestaan, Erkki Winter muistelee.

Millaista ammatillinen matematiikka on?


-    Opiskelijat väittävät, etteivät tarvitse matikkaa. Vastaan heille, että ilman matikkaa ette pärjää arjessa ettekä työssä. Joka päivä pitää laskea, paljonko on aikaa ja paljonko on rahaa. Meillä painotetaan alakohtaisia laskutehtäviä mm. logistiikassa lasketaan kasettikuorman tilavuuksia, autoalalla polttoaineen kulutusta, kone- ja tuotantotekniikassa terien ja kappaleiden kierroslukuja, ravintola-alalla ruokaohjeiden muunnoksia eri annoskokoihin, Winter kertoo.

Arttu Latvala vahvistaa laskevansa joka päivä, kun ajoneuvoja lastataan; isojen elementtien paino tulee kohdistaa akseleille.

Ammatikka-kilpailussa tehtävät ovat kaikille aloille samat eikä kilpailuun ole ikärajaa vaan kaikki toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat voivat osallistua. Palkinnot ovat rahapalkintoja ja tietysti kunniakirja, ruusu ja juhlava palkintojenjakotilaisuus Helsingissä.

Ammatikka-kilpailun järjestävät Opetushallitus, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Otava ja Tekniikan Opettajat TOP ry.

Lue lisää ja laske

Ammatikka2018-tehtävät (pdf)

Ammatikka2018-tehtävien ratkaisut (pdf)

Tekniikan opettajat TOP ry

Mitä YTOt (Yhteiset tutkinnon osat) ovat?

Yhteiset tutkinnon osat (35 osaamispistettä) sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin.

Näistä 26 osp on pakollisia YTO-opintoja:

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, vähintään 11 osp
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, vähintään 6 osp
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, vähintään 9 osp

Valinnaisia yhteisiä tutkinnon osia (9 osp), jotka voi valita mistä tahansa yllä mainituista osa-alueesta.