Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
3.12.2021

Onnea Anton, ajoneuvoasentaja ja ylioppilas

Ylioppilas Anton Halkola ja koulutuspäällikkö Jani Pusa Sedun autoalan työsalissa. Kaksi tutkintoa - koulutuspäällikkö Jani Pusa kannustaa opiskelijoita tavoittelemaan omaa parastaan.

Anton Halkola (19) sai marraskuussa todistuksen Autoalan perustutkinnon suorittamisesta Seinäjoen Sedussa Törnäväntiellä ja tänään hän painoi päähänsä ylioppilaslakin Ilmajoen lukiossa. Määrätietoinen nuori mies käytti kahden tutkinnon tekemiseen kolme ja puoli vuotta.

-    Koulussa autoalan opinnot veivät enemmän aikaa mutta kun tulin kotiin, piti ottaa lukion kirjat esiin ja lukea – joskus pikkutunneille saakka, kuvailee Anton ja painottaa ajankäytön hallintaa ja kurinalaisuutta.

Vaikka ylioppilastutkinto söi paljon vapaa-aikaa, Halkola kiittelee valintaansa.
-    On tosi helppoa tehdä töitä, kun tekeminen on mieluista. Yläkoulu ja vanhemmat saivat minut innostumaan tästä mahdollisuudesta. Sain parhaat palat molemmista ja paremmat mahdollisuudet tulevaisuuteen, summaa Anton Halkola ja kertoo saaneensa hyviä kavereita niin Sedusta kuin lukiostakin.

Tulevaisuus tekniikassa

Anton Halkola kirjoitti äidinkielen lisäksi pitkän englannin, matematiikan (lyhyt), kemian ja fysiikan. Jo ainevalinnat kertovat, että nuoren miehen suunnitelmat liittyvät tekniikkaan. Ensisijaisena jatko-opintopaikkana Halkola pitää ammattikorkeakoulua. Tammikuussa kutsuu armeija Kajaaniin, ja jatko-opintojen vuoro on varusmiespalveluksen jälkeen.

-    Olen pienestä pitäen tykännyt matemaattisista aineista. Niistä paljastuu mielenkiintoista ja välillä jopa hämmentävää tietoa, Anton Halkola kuvailee.

Halkola puolustaa järjestelmää, jossa hyvillä ylioppilaskirjoitusten arvosanoilla aukeaa tie yliopisto-opintoihin.
-    Yliopistoon en näillä arvosanoilla pääse mutta pääsykokeilla voin yrittää. Minusta kirjoitussysteemi suosii niitä, jotka jaksavat ahertaa. Korkeisiin arvosanoihin tarvitaan ahkeruutta, ja sitähän yliopistossa tarvitaan oma-aloitteisuuden lisäksi, Halkola pohtii.

Paineita tai stressiä Halkola myöntää joskus tunteneensa mutta vastapainona oli niin paljon hyviä ja hauskoja juttuja, että kokonaisuus jää selvästi plussan puolella.

Yrittäjyyden kipinä syttyi

Anton Halkola perusti kolmen opiskelijakaverinsa kanssa NY-yrityksen (nuori yrittäjyys) Ajoneuvohuolto Jeba NY. Vuoden verran he pyörittivät autokorjaamoa vapaa-ajallaan.

-    Se oli aivan mahtavaa. Pääsi kokemaan, mitä se yrittäjyys oikeasti on. Sai itse määrätä ja ottaa vastuuta. Kun meitä oli neljä, oppi ainakin sen, kuinka tärkeää on kommunikaatio. Jos tehdään iso päätös, kaikkien pitää olla samaa mieltä, painottaa Halkola ja kertoo, että yritys tuotti ihan mukavasti.

-    Joskus voisi laittaa jonkinlaisen yrityksen pystyyn. Pienessä mittakaavassa saatiin hyödyllisiä kokemuksia ja taidot kasvoivat, kertoo Halkola.

Autoalalla riittää haasteita

-    Autoala tuntui luontaiselta valinnalta. Olen pyörinyt autojen parissa varmaan 3-vuotiaasta asti, ruuvannut isän kanssa, joka on toiminut alalla 30 vuotta.

Anton Halkola kuvailee, miten autoalalla voi välillä tehdä työtä ja välillä saa haastaa itseään. Kehitys on nopeaa, ja uutta tietoa pitää hakea jatkuvasti.

Koulutuspäällikkö Jani Pusa onnittelee ahkeraa opiskelijaa ja kannustaa muitakin kokeilemaan Sedun eri mahdollisuuksia, esim. yrittäjyyttä tai väyläopintoja ammattikorkeakouluun koulussa, jossa ohjausta on koko ajan tarjolla.