Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
25.5.2021

Opaspennut Usva ja Utu muuttavat Ilmajoentielle

opaspennut-ja-ohjaajat-seisovat-ilmajoentien-opetuspisteen-pihamaalla.jpg Tulevat eläintenhoitajat Iita Lehtinen (vas.) ja Jenni Yli-Koivisto vastaavat opaspentujen arjesta ensimmäisen ikävuoden ajan. Sähköalan opiskelija Veeti Sainio toimii Yli-Koivistolle hyvänä taustatukena.

Ilmajoen Sedun ja Opaskoirapalvelu NouHaun välinen yhteistyö tuo uusia asukkaita Ilmajoen kampukselle. Syksystä lähtien voit kohdata myös opaspennut Usvan ja Utun Ilmajoentiellä. Pentujen taival kohti opaskoiran ammattia alkoi pari viikkoa sitten, kun pentuvaiheen arki tulevien eläintenhoitajien Jenni Yli-Koiviston ja Iita Lehtisen kodeissa ja ohjauksessa alkoi.

Uusia ihmisiä, uusia ympäristöjä

Opaskoiran varsinainen koulutus voidaan aloittaa koiran ollessa noin 1,5 vuoden ikäinen. Sitä ennen arkea eletään hoitokodissa, jossa pentua sosiaalistetaan ja opetetaan perustottelevaisuutta.
- Kannattaa siis tutustua pennun kanssa erilaisiin arjen toimiin, ihmisiin, eläimiin, paikkoihin, korkeuksiin, hajuihin ja alustoihin, eläintenkouluttaja Susanne Kuusimäki opaskoirapalvelusta kannustaa.

- Kokoonnumme myös yhteisiin treeneihin seuraavan vuoden aikana ja opaskoirapalvelun henkilöstö on hoitoperheen tukena koko hoitovuoden ajan. Esimerkiksi päätöstä eläinlääkäriin lähtemisestä ei tarvitse, eikä pidä tehdä yksin.

Eläintenhoidon opettaja Virpi Norjan mukaan käsittelyharjoituksia tehdään myös opiskelupäivien lomassa. Myös Norja toimii taustatukena ja seuraa pentujen vointia ja kehittymistä hoitovuoden aikana.

Kuusimäen mukaan opaspennuille tehdään terveystarkastukset ja soveltuvuustestit noin vuoden iässä.
Tämä tehdään ihan jo jalostuksellisista syistä.
- Mikäli esim. terveydelliset syyt estävät opaskoiran uran, hoitoperheelle tarjotaan ensimmäisenä mahdollisuutta ostaa koira.

Hoitoperheenä koirahaaveista totta


Eläintenhoidon opiskeiljoiden päätös hoitoperheeksi ryhtymisestä sai alkunsa koululla järjestetystä infotilaisuudesta.
- Olin juuri miettinyt uutta kotia etsivän koiran hankkimista, kun Virpi kertoi tästä mahdollisuudesta. Tuntuu hienolta, että saan olla mukana vaikuttamassa siihen, että joku saa joskus avukseen koulutetun opaskoiran, Yli-Koivisto kertoo.

Lehtisen haaveissa on ollut jo pidempään oma koira.
- Tämä on loistava mahdollisuus valmistautua oman koiran hankkimiseen.

Elokuussa palataan Ilmajoelle. Sitä ennen pentujen kesä kuluu hoitokodeissa Ylistarossa ja Kurikassa.
- Seuraksi löytyy aikuisia, lapsia, kissoja, jyrsijöitä, matelijoita. Ainoastaan koiraa ei ole tällä hetkellä, Yli-Koivisto kertoo.
- Nyt on, Lehtinen naurahtaa vieressä.

- Ehkä vähän jännittää. Kun tietää, että pienimmistäkin ongelmista voi laittaa viestiä, se keventää mieltä, tulevat eläintenhoitajat miettivät.