Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
20.5.2020

Pitää osata suomea tai englantia – muuten ei saa kavereita

ICT-asentaja Bui Hieu haluaa jatkaa opintojaan ja vaihtaa ravintola-alalle. Matka jatkuu Helsinkiin. ICT-asentaja Bui Hieu haluaa jatkaa opintojaan ja vaihtaa ravintola-alalle. Matka jatkuu Helsinkiin.

20-vuotias seinäjokelainen Hieu Quang Bui on suorittanut Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon ja valmistui Sedusta ICT-asentajaksi. Tuo nuori muutti 14-vuotiaana Suomeen ja suoritti peruskoulun Seinäjoen Lyseossa. Alussa hänellä ei ollut muiden kanssa mitään yhteistä kieltä, ei englantia eikä suomea.

Hieu esittäytyy Buiksi, koska sukunimen suomalaiset osaavat sanoa mutta etunimen kanssa takellellaan.
-    Olen hakenut opiskelemaan Laureaan ja Haaga-Heliaan. Haluan restonomiksi, ilmoittaa Bui.
Helsingissä odottaa jo työpaikka tarjoilijana mutta koronan takia Bui asuu edelleen Seinäjoella.

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden mutta miksi ICT-asentaja haluaa restonomiksi?
-    En halua tehdä töitä yksin koneiden kanssa. Haluan tehdä työtä, jossa saa tuottaa ihmisille elämyksiä ja hyvää oloa, Bui kertoo asiakkaiden palvelusta ja selittää, ettei 16-vuotias voi tietää, mitä haluaa.

Silloin kiinnostivat videopelit ja niiden grafiikka, unelmana oli pelien koodaaminen ja kehittäminen. Nyt kulttuuri ja asiakaspalvelu.
-    Alkuaika on hankala kaikille, joilla on sama kohtalo: teini-ikäisenä kummalliseen maahan. On vaikea saada kavereita, jos ei puhu suomea eikä englantia. Mutta jos haluaa voida hyvin Suomessa, pitää oppia kieltä ja kulttuuria, Bui toteaa vakavana.

Opettajia niin Lyseossa kuin Sedussa Bui kiittää.
-    Arvostan opettajia, kun he huolehtivat minusta. Kun opin suomea, sain kavereita, jotka suojasivat minua, Bui viittaa kiusaamiskokemuksiin, jotka hän haluaa unohtaa.
Alussa Bui kertoo turvautuneensa opettajiin. Kun itsevarmuus kasvoi, hän alkoi käyttää suomea kavereiden kanssa ja hyvät kaverit korjaavat myös kieltä.
-    Kirjoitan muistiinpanoja. Suomen kielen kirjoittaminen on vähän vaikeaa. Jos en ymmärrä, kysyn kaverilta ja opin. Myös Google on iso avustaja, Bui hymyilee.

Asiakaspalvelukokemusta Bui on hankkinut isänsä aasialaisesta elintarvikekaupasta ja Clas Ohlsonilta neuvoessaan asiakkaita esimerkiksi elektroniikkatuotteissa ja sähkölaitteissa.

ICT-asentajan koulutuksessa opiskeltiin mm. verkkokonfiguraatiota, kaapelointia, web-serverin toimintaa ja www-sivujen tekemistä. Työnhaussa ICT-taito on vahvuus.
-    Opiskelu kehitti suomen ja englannin kielitaitoa. Ehkä pystyn joskus kehittämään jonkin sovelluksen tulevaa työpaikkaa varten. Olen tottunut etsimään tietoa, Bui suunnittelee.

Vietnam on Buin kotimaa, perheen kotikieli on vietnam ja tavat se mukaiset.
-    Minussa on vielä Vietnamin kulttuuri. Kohtelen vanhempiani sen mukaisesti. Suomalaiset käyttävät nuorisokoodia puhuessaan vanhemmille. Esimerkiksi minä en voisi koskaan kiroilla vanhemmilleni, se on mahdotonta, Bui kertoo.

Tammikuussa 2021 Hieu Quang Bui lähtee suorittamaan asevelvollisuuttaan Kajaaniin tai Santahaminaan.