• Lisää kontrastia
 • Hae koulutusta
  Valitse ajankohta
  Alkaen:
  Päättyen:
  Valitse
  Uutiset
  26.11.2019

  Rekrykoulutus on hyvä lääke työvoimapulaan

  Jorma Lähetkangas tietokoneella.jpg Kaikki yritykset yhteistyöhön työvoiman hankkimiseksi, rohkaisee Lähetkangas.

  -Työntekijöiden huono saatavuus on pullonkaula monen yrityksen kasvulle, sanoo toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas Nortech Metal Oy:stä. On helpompi saada uusia töitä, kuin uusia työntekijöitä. Lähdimme kokeilemaan rekrykoulutusta, joka on mielestäni hyvä lääke työvoimapulaan. Meillä oli kolmen työntekijän tarve ja tällä hetkellä näyttää siltä, että koulutettavista kaksi työllistyy meille.

  Rohkaisen kaikkia yrityksiä yhteistyöhön työvoiman hankkimiseksi

  -Lähdimme kolmen yrityksen voimin hakemaan kymmentä työntekijää rekrykoulutuksella.   Yhteismarkkinoinnilla saimme laajempaa huomiota ja koulutus oli houkuttelevampi ja kiinnosti hakijoita, koska tarjolla oli useampi työpaikka. Lisäksi taustalla oli useampi yritys, jotka tarjosivat saman tyyppistä työtä. Vaikka yritysten välillä olisi kilpailua, niin työntekijöiden koulutus on erinomainen yhteistyön paikka. Jokainen koulutettava valitsee kuitenkin lopulta itse, mihin yritykseen hän haluaa työllistyä, kertoo Lähetkangas.

  -Rekrykoulutukseen tulevat henkilöt haastateltiin ja valittiin yhdessä yritysten edustajien kanssa ja paikalla oli myös edustaja TE-palveluista ja Go Onista. Meillä ei ollut vaatimuksena aikaisempaa kokemusta alalta, toki kokemus metalli ja konepajalta katsottiin eduksi. Tärkeintä oli kuitenkin aito halu tähän työhön.

  Yhteistyö Sedun opettajien kanssa on tärkeää

  Organisoijana toimineelle henkilöstövuokrausyritys Go On:ille kerroimme, että järjestäisimme mielellämme koulutuksen Sedun kanssa, koska heidän konekantansa tukee meidän konekantaamme ja he ovat tehneet vastaavanlaisia koulutuksia aiemminkin.

  -Yhteistyö Sedun opettajien kanssa oli tärkeässä roolissa. Keskustelimme, millaista osaamista vaadimme tulevalta työntekijältä ja mikä konekanta hänen pitäisi osata. Opettajat ohjasivat opetusta niihin työvaiheisiin, mitkä ovat tärkeitä meidän työn kannalta. Siten työhön perehdyttäminen sujuu meiltä helpommin ja nopeammin. Sedussa toteutettu koulutus on ajallisesti lyhyt, mutta antaa alustavaa tietämystä. Lopullinen koulutus tapahtuu työpaikalla. Opittavaa on paljon ja koneistajan tutkinto on haastava ja monipuolinen. 

  -Otamme Sedulta myös nuoria opiskelijoita työssäoppimisjaksoille. Tämä on nuorelle tosi hyvä kokeilu, mitä ala pitää sisällään ja monelle paras tapa myös työllistyä.

  -60 pv mittainen rekrykoneistajakoulutus on erittäin toimiva silloin, kun yritys tarvitsee nopeasti työntekijän, kertoo opettaja Jani Paananen Lapuan Sedusta. Koulutus auttaa pääsemään opiskelijaa nopeasti tekemisen alkuun. Se antaa pohjaa ja ymmärrystä siihen, mitä pitää huomioida sekä oikeaa asennoitumista työhön. Näin lyhyessä ajassa ei tehdä ammattilaisia. Työ opitaan töitä tekemällä, mutta opiskelijan ei tarvitse mennä töihin ihan ummikkona. Valitut opiskelijat ovat olleet aktiivisesti paikalla ja heillä on ollut motivaatio kohdillaan.

  Yhteistyöllä työvoimaa lisää

  -Haluan rohkaista kaikkia yrityksiä yhteistyöhön työvoiman hankkimiseksi ja oppilaitoksia markkinoimaan laajemmalle porukalle tätä mahdollisuutta, miettii Lähetkangas. Homma sujuu helpommin yhdessä kuin että jokainen yritys tekee yksin. Harvoin yritys pystyy kuitenkaan kerralla työllistämään kovin montaa henkilöä. Näkisin, että meidän kannattaa jatkossakin käyttää rekrykoulutusta.

  Marek uutiskuva.jpg

  Nortech on Kyrönmaan alueen yksi merkittävimmistä työnantajista

  Nortech Metal Oy on yli 20 vuotta toiminut monipuolinen koneistusalan yritys Isossakyrössä. -Päätuotteemme on valurautojen koneistus, kertoo Lähetkangas. Ostamme materiaalia ja teemme yhteistyötä noin kymmenen kansainvälisen valimon kanssa, ympäri maailmaa. Vientiin menee välillisesti noin 95 %.  Investoinnit ovat tuottaneet tulosta ja olemme pystyneet kasvamaan vuosi vuodelta. Tämän vuoden liikevaihtoarvio on noin 7 miljoonaa euroa. Työllistämme reilut 40 henkilöä ja olemme yksi Kyrönmaan alueen merkittävimmistä työnantajista. Näkymät myös ensi vuodelle ovat hyvät ja odotamme kasvua, vaikka yleisnäkymä markkinoilla ei olekaan enää niin suotuisa. Lama on yleensäkin asia, mitä ei saisi lietsoa negatiivisilla puheilla tai lakoilla, vaan pitäisi katsoa rohkeasti tulevaisuuteen.  Me haluamme omalta osaltamme ainakin kehittää tekemistämme ja siksi suunnitelmissa ovat jälleen kovat investoinnit ensi vuodelle, Lähetkangas vakuuttaa.

  Marek mukana koneistajakoulutuksessa

  Virosta kotoisin oleva, Laihialla asuva Marek Säde on yksi rekrykoulutukseen osallistuneista. –Olen tyytyväinen Sedun antamaan koulutukseen, kertoo Säde. Opettajilta sai kysyä mitä vain ja vaikka useampaan kertaan. Virossa se ei ollut itsestään selvää. Koulutuksesta saatu pohja on ollut hyödyksi. Kahden kuukauden opiskeluaika olisi saanut olla kuitenkin pidempi, koska minulla ei ole alasta kokemusta. Tänään työssäoppimisjaksolla olen tehnyt koeponnistusta. Kiinnostavaa työtä tämä on ja toivon, että työllistyn Nortechille.

  Tarvitseeko sinun yrityksesi uusia osaajia?