Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
14.3.2022

Ruoka puhuu kaikkia kieliä - Kansainvälistyminen onnistuu verkossakin

Teija Ojala (vas.) ja Elina Järvistö Törnäväntien keittiössä - värikkäät menut keittiössä. Suomalaista lohta, rosollia ja avokadon sävyttämää smoothieta. Teija Ojala (vas.) ja Elina Järvistö Törnäväntien keittiössä - suomalaiset menut on valmistettu myös Italiassa, Hollannissa ja Ranskassa.

Päivän menu on herkullinen: voisulalla voideltua perunarieskaa, metsäsienisalaattia marinoidun sipulin kera, rosollia, sokerisuolattua lohta tillisinappikastikkeen kera. Jälkiruokana tarjolla on avokado-kurkku-ananas-omena-inkivääri smoothie.

Tämän Suomi-menun suunnittelivat Sedun ravintola- ja catering-alan opiskelijat opettajiensa johdolla Törnäväntiellä. Kokeilujen ja ohjeiden testaamisen jälkeen menu oli valmis kansainväliseen levitykseen Module it! -hankkeessa.

Ohjeet opetuskeittiöihin tulevat Suomesta

Sedun digitiimi häärii Seinäjoella Törnäväntien keittiössä. Janne Torvikoski ja Topi Puolakangas ovat virittäneet monikameratuotannon opetuskeittiöön. Hannis Rantamäki operoi Teamsin kanssa. Paikalla ovat ravintola- ja catering-alan ammattilaiset Teija Ojala ja Elina Järvistö opiskelijoineen. Teija ohjaa ja opettaa englanniksi, Sedun opiskelijat ovat aika hiljaa ja noudattavat työohjeita. Kamerat välittävät ohjeet ja työjärjestykset ammatillisiin oppilaitoksiin Italiassa, Hollannissa ja Ranskassa.
-    Meillä on yhteiset pelisäännöt menun suunnittelussa. Ruuan tulee olla tyypillistä kotimaista ruokaa sillä rajauksella, että raaka-aineita tulee olla saatavissa eri maissa ja ruuanvalmistuvälineiden pitää olla sellaisia, jotka on saatavilla joka keittiössä, selvittää Teija Ojala.

Ohjeet englanniksi

-    Italiassa, Hollannissa, Ranskassa ja Suomessa yhteistyöhön osallistuvat toisen vuoden opiskelijat opettajiensa johdolla. Ohjeet kirjoitettiin englanniksi, ja ohjasin meidän ryhmää ja ryhmiä kaikissa muissa maissa tietysti englanniksi, Teija kertoo innostuneena ja kehuu Sedun digi-tiimiä.
Sedussa on streemattu jo aiemmin tapahtumia, joten kolmen kameran ja Teamsin yhtälö toimii moitteettomasti.

Raca_opiskelijat_700x590.jpg

Päivän aloitus Törnäväntiellä - kamerat seuraavat työskentelyä. Samat toimet tehdään Italiassa, Hollannissa ja Ranskassa samanaikaisesti.

Module it! jatkuu

Sedun kansainvälisten asioiden suunnittelija Timo Paakkanen on Module it! -hankkeessa sopinut seuraavat kansainväliset kohtaamiset ruuan äärellä: 28.3. Hollanti, 29.3. Italia ja 16.5. Ranska ohjeistavat maansa ruokakulttuuriin kuuluvan menun tekemiseen ja samat toisen vuoden opiskelijat valmistavat menut oman koulunsa opetuskeittiössä.
-    Tätä modulointimallia voi soveltaa muillekin aloille. Ravintola- ja catering-alalla valmisteluun kuuluu tutustuminen eri maiden ruokakulttuuriin. Streemauspäiviin eli varsinaiseen tekemiseen käytetään yhteensä 20 tuntia. Projektipäivänä suunnitellaan teemamenu kansainvälisissä ryhmissä ja kokonaisuus päättyy arviointiosuuteen, kuvaa Paakkanen 40 tunnin kokonaisuutta.

Katso, miten tämä herkullinen menu valmistetaan - YouTubesta oppii