Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

"Saako täältä kahviakin?" Ohjaamo palvelee laaja-alaisesti 28.1.2019


Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa –hanke järjesti päätösseminaarin teemalla ”Yhdessä olemme enemmän” Seinäjoki Areenalla 16.1. Opinlakeus-messujen yhteydessä. Seminaarissa käytiin läpi vakuuttavia tuloksia tähän mennessä yli kaksi vuotta kestäneeltä hankeajalta. Tilaisuuteen Opetus- ja kulttuuriministeriön terveiset tuonut ylijohtaja Mika Tammilehto koki, että erilaisten opintopolkujen lisääntyessä ohjausta tullaan tarvitsemaan entistä enemmän.

Mikä on Ohjaamo ja mitä tekee Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa?


Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille suunnattu paikka, joka tarjoaa saman katon alla tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työllistymiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa on ESR-rahoitteinen, Sedun hallinnoima kehittämishanke, jonka toiminta-aika on 1.11.206-30.4.2019. Tänä aikana Ohjaamo-toimintaa on kehitetty seitsemällä alueella ja hankkeessa on ollut mukana 13 kuntaa. Ohjaamot on perustettu Ilmajoelle, Kauhavalle, Kurikkaan, Alajärvi-Vimpeliin, Lapualle sekä kuusiokuntiin Alavudelle, Soiniin ja Ähtäriin. Tulossa on vielä Ohjaamot Kuortaneelle ja Seinäjoelle.

- Ohjaamo Etelä-Pohjanmaan toiminnassa ovat painottuneet ennalta ehkäisevä työ ja toiminnan suuntaaminen kaikille, kertoo hankkeen projektipäällikkö Annukka Haapa-aho. – Ohjaamo-toiminnan vakiinnuttamiseen saatiin valtakunnallisesti rahoitusta TEM:lta keväällä 2017.

- Vaikka vietämmekin päätösseminaaria, niin tavoitteita myös jatkolle on runsaasti, Haapa-aho toteaa. – Meillä on mm. Ohjaamotoiminnan maakunnallinen mallinnustyö käynnissä ja Ohjaamoille perustetaan asiakasraadit.


Mihin Ohjaamoa tarvitaan?


Projektipäällikkö Haapa-aho kertoi päätösseminaarissa, että kuten on luonnollista uuden asian edessä, myös he kohtasivat kysymyksen ”Mihin Ohjaamoa tarvitaan?”. Pian Ohjaamon merkitys ja mahdollinen lisäarvo kuitenkin huomattiin. – Hankkeena olemme pyrkineet ennen kaikkea siihen, että annamme apua alueelle, Haapa-aho kertoo.

Anne Latvateikari Etelä-Pohjanmaan TE-palveluista kertoo saaneensa palautetta, että näin ne palvelut pitää nuorille järjestää: yhden oven takaa ja moniammatillisesti. Toiminnassa on tarvittaessa hyödynnetty myös etäyhteyksiä. – Myös Kela on mukana Ohjaamo-toiminnassa, mistä heille lämmin kiitos, Haapa-aho toteaa. – Heidän mukanaoloaan arvostetaan kovasti.

Kaikki palvelut saman katon alta –periaatetta ja palvelujen laaja-alaisuutta kuvaa hauskasti erään asiakkaan lyhyt kommentti: - Ilmajoen Ohjaamossa käynyt asiakas kysyi: saako täältä kahviakin?, toteaa Haapa-aho nauraen. – Ja eräs työntekijämme totesi, että Ohjaamo on parasta täydennyskoulutusta.


Yhteistyöllä, ihminen ihmiselle


Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Janne Savolainen kertoi päätösseminaarissa Ohjaamo-toiminnan syntymisen taustatekijöistä ja totesi Ohjaamon olevan ikään kuin todellisen maailman alusta, joka luo pohjan eri toimijoiden yhteistyölle. - Meillä on hyvin vähän töitä, joissa pärjää pelkällä perusasteen koulutuksella. Kaikki nämä nuoret tarvitsevat hieman erilaisia palveluja ja erilaista tukea.

- Toiminta on saanut positiivista palautetta, nuoria kuunnellaan aidosti. Pohjimmiltaan ihminen haluaa keskustella aidosti toisen ihmisen kanssa — ja Ohjaamossa vuorovaikutus tuntuu olevan aidosti välitöntä ja aktiivista. Puskaradion toiminta on indikaatio Ohjaamo-toiminnan aidosta hyödyllisyydestä. Monet sanoneet suoraan, että tämä on parasta mitä on pitkään aikaan tehty nuorten eteen, Savolainen kertoo.

Myös päätösseminaarissa puhunut Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Mika Tammilehto oli sitä mieltä, että Ohjaamoiden tarpeellisuutta ei tarvitse kyseenalaistaa. – Työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa kokonaisuudessaan tulee tapahtumaan tulevina vuosina valtavia muutoksia. Näin ollen myös tarvittava osaaminen muuttuu. Meillä tulee olemaan enemmän mahdollisuuksia valita erilaisia opintopolkuja, mutta sitä helpompi on myös mennä pieleen, joten tarvitaan entistä enemmän tukea, apua ja ohjausta. Digitaalisuus tuo mahdollisuuksia mutta fyysisen läsnäolon tarve ei häviä, Tammilehto toteaa.

- Ammatillisen koulutuksen uudistuksessa on lähtökohtana se, että oppija on lähtöpisteenä. Tulee katsoa kokonaisuuksia ja nuoren koko elämäntilannetta. Jotta se onnistu, tarvitaan yhteistyötä, ja sitä tulee vahvistaa ja tiivistää, Tammilehto opastaa.


Ohjaamo Etelä-Pohjanmaan sivut