Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
15.10.2021

Sedu ja 4H-liitto sopivat kumppanuudesta

4H-järjestöstä Tomi Alakoski ja aluejohtaja Tuija Saarimäki Sedun johtaja, rehtori Pasi Artikaisen ja kehittämissuunnittelija Satu-Maarit Sivulan kanssa Rastaantaipaleen ulkoportailla. Kumppanuussopimus allekirjoitettu. 4H-liitosta Tomi Alakoski (kuvassa vas.) ja aluejohtaja Tuija Saarimäki (kuvassa oik.) Sedun johtaja, rehtori Pasi Artikaisen ja kehittämissuunnittelija Satu-Maarit Sivulan kanssa.

Yrittäjyyden ja yrittäjämäisen toiminnan kannustaminen yhdistää Sedua ja 4H-liittoa.

-    Harrastusten kautta hankittu osaaminen ja vapaa-ajalla tehty työ voidaan liittää osaksi opintoja, kannustavat Seinäjoen koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Pasi Artikainen ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski kumppanuussopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Seinäjoella.

-    Vuosisuunnitelma vie yhteistyötä eteenpäin, ja kun siihen liitetään säännölliset tapaamiset kerran tai kahdesti vuodessa, saamme tuloksia aikaan, kuvaa Artikainen.

Toiminnanjohtaja Alakoski nosti keskusteluissa esiin 4H-järjestön toiminnan työnantajana: esim. viime vuonna järjestö työllisti noin 5000 nuorta ja maksoi palkkoja noin 3,2 miljoonaa euroa. Samana vuonna 4H-yrittäjiä oli noin 1600 ja näiden yritysten myynti nousi noin 2 miljoonaan euroon.

4H-järjestö harjoittaa mm. metsämarjavälitystä ja maatalousmuovin keruuta. Suuri työllistävä vaikutus on ollut metsänistutuksella, esim. Sedun metsäalan opiskelijoita oli kesätöissä istuttamassa taimia.
-    Vuosittain on istutettu sata hehtaaria metsää, kertoo Tomi Alakoski.


4H – ketterää yrittäjyyttä

-    4H-yrityksen voi perustaa jo 13-vuotiaana, siis esimerkiksi tehdä kesätöitä omassa yrityksessä, ja jatkaa aina 28-vuotiaaksi asti. Ansioraja on 7000 € vuodessa, kannustaa Alakoski.

Sedussa pidetään infotilaisuuksia 4H-yrittäjyydestä yhteistyössä aluejohtaja Tuija Saarimäen kanssa.

- Kun 4H-yrittäjänä toiminut kertoo kokemuksistaan, vaikuttavuus on suurempi, painottavat Tuija Saarimäki ja kehittämissuunnittelija Satu-Maarit Sivula.

Katso 4H-yritykset Seinäjoella


Mistä yrityksille jatkajat?

Kannattavia yrityksiä, joilla on valmis asiakaskunta mutta pian eläkeiässä oleva omistaja, on Etelä-Pohjanmaalla lukuisia.
-    Useat pk-yritykset etsivät jatkajaa. Tämä on iso kysymys, jossa vaaditaan kaikkien yhteistyötä, painottaa Pasi Artikainen.