Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
12.1.2022

Sedu ja Kaks’ Kättä työpaja allekirjoittivat kumppanuussopimuksen

Kaks_katta_kumppanuussopimus_440x480.jpg Sedun vararehtori Hellevi Lassila ja Kaks' Kättä työpaja ry:n toiminnanjohtaja Maire Pääkkönen näkevät molemmat yhteistyössä yhtenä tärkeänä kohtana oppivelvollisuuden laajentumisen tuomat mahdollisuudet.

Sopimus tiivistää, vahvistaa ja kehittää vuosikymmeniä jatkunutta hyvää yhteistyötä ja nostaa sen strategiselle tasolle. Sopimuksen myötä laadittu vuosisuunnitelma antaa työkaluja esimerkiksi opinnollistamisen, oppisopimuksen ja ohjausyhteistyön kehittämiseen.

Yhteistyö mahdollistaa kaksisuuntaisen valmentautuja- ja opiskelijaliikenteen Kaks’ Kättä työpajan ja Sedun välillä.

- Sedun opiskelijat voivat mennä pajalle valmentautumaan, tutustumaan työtehtäviin ja ammatteihin. Pajalta ohjataan myös asiakkaita meille opintoihin, ja lisäksi on tehty mm. koulutuskokeiluja ja vierailuja molemmin puolin, kertoo Sedun innovaatiopäällikkö Marja-Terttu Kurunsaari yhteistyöstä.

Myös Sedun vararehtori Hellevi Lassila näkee yhteistyön työpajojen kanssa tärkeänä.

Juuri allekirjoitetun kumppanuussopimuksen tarkoitus on varmistaa, että pajan asiakkaan ja opiskelijan etua painotetaan osapuolten yhteistyöhön liittyvässä päätöksenteossa. - Lähtökohtana on luoda toimintamalleja, joista on konkreettista hyötyä niin työpajan asiakkaille kuin Sedun opiskelijoille, ja yhteiskunnallisesti laajemminkin.

Yhteistyötä vuodesta 1994

- Sedu ja Kaks’ Kättä työpaja ovat tehneet yhteistyötä pajan perustamisesta eli vuodesta 1994 lähtien, Kurunsaari muistelee.

- Sedu on alueen koulutuksen järjestäjä ja yhteistyömme on ollut hyvin toimivaa ja tiivistä, ja tarvitsemme toisiamme puolin ja toisin, vahvistaa Kaks’ Kättä työpaja ry:n toiminnanjohtaja Maire Pääkkönen.

- Meillä on monta osastoa, jotka tarjoavat mahdollisuuksia Seduun päin – opiskelijat käyvät meillä suorittamassa työssä tapahtuvaa oppimista koulutus- ja oppisopimusten kautta. Valmentautujat voivat tutustua työpajalla esimerkiksi auto- tai metallipuoleen, ja ohjaamme heitä meiltä eteenpäin alan opintoihin.

- Kehitämme ja käytämme yhdessä toistemme työ- ja oppimisympäristöjä, Kurunsaari kiteyttää.

Yhteiset tavoitteet oppivelvollisuuden laadukkaasta toteutumisesta

- Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä tarvitaan yhä monimuotoisempia polkuja ja oppimisympäristöjä oppivelvollisuuden suorittamiseksi, toteaa Lassila.

Pääkkönen näkee myös yhteistyössä yhtenä tärkeänä kohtana oppivelvollisuuden laajentumisen tuomat mahdollisuudet.

- Laissa oppivelvollisuuden laajentamisesta työpajat on hyväksytty virallisesti oppimisympäristöiksi, ja valtakunnallinen työpajayhdistys haluaa vahvasti, että paikallisten koulutuksen järjestäjien kanssa tehdään yhteistyötä.

- Työpajoilta voi hakea lisäbuustia opintoihin, ja opintoja voidaan saada eteenpäin. Tämä yhteistyömuoto nousee varmasti ajan myötä merkitykseltään suureen arvoon, Pääkkönen visioi.

Lassila nostaa esille uudistuvan tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen, jossa oppivelvolliset voivat parantaa oppimisvalmiuksiaan, kielitaitoaan, tutustua työelämään ja saada tukea ammatin valintaan ja suorittaa jo toisen asteen opintojakin. - Yhteistyön mahdollisuudet TUVA-koulutuksen ja työpajojen välillä on hyvä selvittää.

Ajan hermolla

Kurunsaaren mukaan työpajan toiminnassa korostuu erityisesti opinnollistaminen.

- Opinnollistaminen tarkoittaa työpajalla tai muussa työvaltaisessa ympäristössä hankittavan osaamisen tunnistamista, vertaamista ammatillisen tutkinnon perusteisiin, ja dokumentoimista.

- Sedulla on olemassa ammattialan uudet laitteet ja viimeisin tieto, Pääkkönen toteaa. - On tärkeää, että voimme peilata omaa toimintaamme siihen, ja pysymme ajan hermolla puolin ja toisin. Voimme myös kouluttaa henkilöstöämme.

Pääkkönen tuo esiin myös ohjausyhteistyön. - Sovimme, että jatkossa Sedun edustaja tulee tekemään työpajalle tietoneuvontaa ja ohjausyhteistyötä. Meidän valmentautujat voivat tavata Sedun uraohjaajaa ja miettiä suuntaa eteenpäin. Pyrimme saamaan tästä toiminnasta pysyvän käytännön, Pääkkönen sanoo.

5.jpg
Kumppanuussopimuksen allekirjoitustilaisuudessa vas. Sedun innovaatiopäällikkö Marja-Terttu Kurunsaari, vararehtori Hellevi Lassila, Kaks' Kättä työpaja ry:n toiminnanjohtaja Maire Pääkkönen sekä valmennuspäällikkö Seija Sampo