Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
14.12.2021

Sedun opiskelijat vetosivat Kirkkokadun kampuksen puolesta

Suupohjantiellä on avaruutta. Suupohjantien avaruutta.

Sedun opiskelijat lähestyivät vetoomuksella valituksen tehnyttä Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry:n Rakennusperintötyöryhmää. Opiskelijat kutsuivat yhdistyksen jäseniä keskustelemaan Suupohjantielle 9.12. mutta yhdistyksen puheenjohtaja kiitti kutsusta ja ilmoitti ottavansa vetoomuksen vastaan sähköpostitse.

Opiskelijoiden laatiman vetoomuksen allekirjoitti 576 Sedun opiskelijaa, ensimmäisinä Sedun opiskelijakunta Fokuksen puheenjohtaja Anastasija Otti ja Suupohjantien opiskelijafoorumin puheenjohtaja Kai Gerey. Suurin osa allekirjoittajista opiskelee Suupohjantiellä mutta allekirjoittajia on muistakin Sedun toimipisteistä Kurikasta Ähtäriin, ja osa allekirjoitetuista lomakkeista on vielä postin kautta tulossa.

Opiskelijat selvittivät taustat

Sedun henkilöstö oli positiivisesti yllättynyt opiskelijoiden aloitteellisuudesta. Opiskelijat tapasivat Sedun johtoa, siis rehtori Pasi Artikaisen, teknisen johtajan Matti Yli-Lahden ja lakimies Johanna Pekkasen, jo marraskuussa. Tilaisuudessa keskustelu kävi vilkkaana; opiskelijat halusivat tietää, miksi Kirkkokadun kampuksen rakennushanke ei voinut edetä ja mitä Sedun johto voi tehdä hankkeen etenemiseksi. Opiskelijoiden viesti oli selkeä: he toivovat mahdollisimman nopeaa rakentamisen aloitusta.

Opiskelijat olivat pettyneitä, kun rakennusperintötyöryhmää ei kiinnostanut tavata heitä eikä tutustua Suupohjantien opiskeluarkeen.
-  Vetoomus ainakin osoittaa, että opiskelijat välittävät toisistaan ja toistensa oppimisympäristöistä, kuvaa Riina Oinonen Kurikasta.

Opiskelijat palaverissa luokassa ja Teams-ruudulla
Opiskelijat palaverissa: Suupohjantiellä IT-tukihenkilöksi opiskeleva Kai Gerey, Suupohjantien opiskelijafoorumin puheenjohtaja, ja merkonomiopiskelija Anastasija Otti, opiskelijakunta Fokuksen puheenjohtaja. Teamsissa Kurikan kampuksella opiskelevat Nelli Koivisto ja Riina Oinonen.

Suunniteltu ohjelma Suupohjantiellä

-  Olisin halunnut, että valituksen tehneet olisivat tutustuneet tontin ja rakennuksen piirustuksiin meidän kanssa, Kai Gerey aloittaa.
-  Olisimme vieneet vieraamme tutustumaan luokkatiloihin, myös hoitoluokkiin. Puhe kuuluu kauniisti luokasta toiseen eikä opiskelija pysty keskittymään omaan tuntiinsa, Anastasija Otti jatkaa.
-  Uhkana on, että liikuntasali otetaan pois käytöstä, koska sieltä tulee aina liikaa ääntä, Gerey kertoo.

Ja kierros jatkuisi avaraan ruokahalliin, kuten Anastasija kuvaa isoa tilaa. Sieltä kuljetaan edelleen neuvottelutiloihin, joissa opettaja käy opintoihin liittyviä keskusteluja opiskelijan kanssa. Vain kahdessa neuvottelutilassa on katto, siis kaikissa muissa puhe voi kantautua ulkopuolisten korviin. Myös terveydenhoitajan huoneesta ääni kantaa viereisiin huoneisiin.

-  Suupohjantie on hallimainen, ja meluhaitta on todellinen. Keskusteluja opettajan kanssa käydään myös käytävillä ja aulatiloissa. Monta hyvää kokemusta opiskeluajasta jää nyt kokematta, kuvaa Riina Oinonen kokemuksiaan tyytyväisenä Kurikan kampuksen oppimisympäristöihin.

Mutta on Suupohjantiellä hyvääkin – studio AV-välineineen eKampuksen käyttöön ja toinen studio opiskelijaprojekteihin sekä koulun ylpeys Tapahtumatori.
-  Se paikka, missä ei ollut mitään. Nyt siellä järjestetään teemapäiviä, pop-up-myyntipäiviä, joulumarkkinat, luettelevat Anastasija Otti ja Kai Gerey.

Opiskelijoiden agenda

- Me halutaan, että se uusi kampus rakennetaan, että nuorten ääntä kuullaan ja että opiskelijoille annetaan mahdollisuus keskittyä opintoihin. Me halutaan, että yhdistys vetäisi valituksensa pois, jotta päästään rakentamaan, opiskelijoiden edustajat Otti ja Gerey tiivistävät.

Opiskelijat luonnehtivat yhdistyksen julkisuuteen tuomia lausuntoja jyrkiksi ja toivovat vetoomuksen herättävän toisenlaisia ajatuksia.
- Vetoomus toimitetaan tänään yhdistyksen sähköpostiin. Puheenjohtaja on sähköpostiviestissään vastannut, että yhdistys tutustuu vetoomuksen sisältöön ja ottaa siihen tarvittaessa kantaa. Toivomme, että he ottavat kantaa ja vastaavat meille. Olemme pettyneitä, että he eivät ottaneet kutsua vastaan, opiskelijat selostavat.

- Toivon, että he ajattelisivat myös ihmisten eikä rakennusten puolesta, Kai Gerey päättää.

Opiskelijoiden vetoomus ja allekirjoituksia monella, monella paperilla.

Vetoomus allekirjoituksineen skannataan sähköpostiin ja alkuperäiset allekirjoitukset toimitetaan yhdistyksen toimitiloihin.

Tutustu vetoomukseen tästä