Uutiset
3.8.2022

Sedussa aloittaa ammattiopintonsa 1300 uutta opiskelijaa

Opiskelijat2022_440x480.jpg Tervetuloa opiskelemaan Seduun!

Sedussa käytävät täyttyvät uusista opiskelijoista. Opiskelut aloitetaan tutustumalla oppimisympäristöihin, opettajiin ja opiskelukavereihin. Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan jokaisen opiskelijan kanssa opintojen alussa, ja sitä päivitetään opintojen aikana.

Ammattiopintonsa nyt aloittaneista iso osa on oppivelvollisia peruskoulunsa keväällä päättäneitä nuoria. Sedu on mitoittanut ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikat alueen työvoimatarpeeseen, ja monelle alalle on myös jatkuva haku.
-    Jatkuvassa haussa voi hakea myös alanvaihtaja. Henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti opiskeluaika on yksilöllinen aikaisempien opintojen ja työkokemuksen perusteella, ja opintoja voi suorittaa monimuotoisesti, selventää vararehtori Hellevi Lassila.

Vetoa tekniikan aloille

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellaan Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä.
-    Tänä syksynä meillä aloittaa ilahduttava määrä tulevia koneistajia ja levyseppähitsaajia sekä koneasentajia, joita alueen yritykset kovasti kaipaavat, Lassila kertoo.

Sähkö- ja automaatioalan, talotekniikan ja pintakäsittelyalan opiskelijapaikat ovat täynnä. Rakennusalalla opinnot pääsisi syksyllä aloittamaan joustavasti. Logistiikassa yhdistelmäajoneuvonkuljettajien koulutuksia aloitetaan kolme kertaa vuodessa, myös työvoimakoulutuksena. Sisälogistiikan, siis varastoalan koulutusta on alkamassa säännöllisesti.

Sosiaali- ja terveysalan tekijöitä tarvitaan

-    Sosiaali- ja terveysala on Sedun suurin, ja perustason ensihoitaja on Seduun hakeneiden suurin ammattitoive – yhtä opiskelupaikkaa tavoitteli viisi hakijaa, mutta alueella ensihoidon työpaikalla oppimisen paikkoja ei kuitenkaan ole paljon, joten opiskelijamäärää ei voida kasvattaa, vararehtori Hellevi Lassila kertoo.

Lähihoitajakoulutus on jatkuvassa haussa, ja uusia koulutuksia aloitetaan Alajärvellä, Seinäjoella ja Ähtärissä. Alajärvellä on myös mahdollisuus kouluttautua hoiva-avustajan tehtäviin.
-    Lokakuun lopussa Seinäjoella on tarkoitus aloittaa lähihoitajakoulutus monimuotokoulutuksena. Esim. alanvaihtaja pystyy aloittamaan opinnot työn ohessa. Oppisopimuskoulutus kasvattaa koko ajan suosiotaan aloilla, joilla on suuri työvoimatarve. Ja sosiaali- ja terveysalan koulutusta on tarjolla myös työvoimakoulutuksena, Lassila kertoo.

Uusi TUVA – tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Uuteen TUVA-koulutukseen haettiin yhteishaussa mutta TUVA on rakennettu nimenomaan niin, että opintoihin voi tulla joustavasti lukuvuoden aikana. Sedussa TUVA-koulutusta järjestetään Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä.
-    On tärkeää, että oppivelvolliset hakeutuvat ammattialoille. Jos alan opinnot tai lukio-opinnot eivät lähde sujumaan, TUVAan pystyy siirtymään lukuvuoden aikana ja sieltä joustavasti eteenpäin uudelle alalle, Lassila kertoo.

Ravintola- ja catering-alan opetus Seinäjoella Suupohjantiellä

-    Ravintola- ja catering-alan henkilöstö aloittaa lähes alusta väistötiloissa Suupohjantiellä. Hyvien ammattilaisten kanssa työskentelytilat saadaan toimimaan, ja toivottavasti myös opetusravintola pian avattua, kuvaa Lassila.

Seinäjoella Törnäväntien rakennusprojektin alta myös tekstiili- ja muotiala on siirtynyt väistötiloihin. Haavemaa-yrityksen entiset tilat Vakkurinkadulla ovat saaneet uuden elämän. Opiskelijat hyödyntävät läheisen Suupohjantien toimipisteen palveluja, mm. lounasruokailu on siellä. Törnäväntiellä jatkuu sähkö- ja automaatioalan, autoalan ja elintarvikealan koulutus.

Seduun on jatkuva haku! Katso koulutustarjonta tästä