Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
29.11.2018

Seinäjoen Energia ja Sedu tiivistävät yhteistyötä kumppanuussopimuksella

Martti_Ijäs_440x480px.jpg Martti Ijäs

Osaamista, ammattitaitoa ja uusia työntekijöitä

Seinäjoen Energia Oy ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu allekirjoittivat kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kehittää Seinäjoen Energian henkilöstön osaamista ja ammattitaitoa sekä turvata osaavien työntekijöiden saatavuus. Toisaalta sopimuksella edistetään Sedun opiskelijoiden mahdollisuuksia suorittaa koulutukseen liittyvää harjoittelua ja osalla on myös mahdollisuus työllistyä Seinäjoen Energialle. Näin Kumppanuus tuo lisäarvoa kummallekin osapuolelle.

-Pyrimme saamaan osaavaa ja tarvittaessa vakituista työvoimaa sekä mahdollistamaan koulutussopimuspaikkoja osaaville tekijöille, kertoo verkkojohtaja Martti Ijäs, Seinäjoen Energialta. -Sedussa opiskelija opiskelee ammatilliset perusteet ja suorittaa tarvittavat kortit. Me jatkamme koulutusta siitä eteenpäin, koska tälle alalle ei ole valmista koulutuspohjaa. Opettajan tehdessä opiskelijavalintaa etukäteen, saamme töihin alalle haluavia nuoria, joilla on tietynlaista asennetta. Sähköverkkoasentajan vaativa työ voi olla haaste. Työskentelyä erilaisissa sääolosuhteissa, kuten myrkyssä ja tuulessa ja joskus kipuamista pylvääseen, vaikka suurin osa verkostosta onkin maan alla.

-Yhteistyöllä lisäämme myös tietoisuutta alasta. Ensimmäistä vuottaan opiskelevat voivat tulla tutustumaan, mitä meillä tehdään. Samalla se on hyvä vuorovaikutushetki opettajien kanssa. Heidän tietoisuutensa meidän vaatimuksistamme kasvaa ja me kuulemme mahdollisista uusista lainsäädännöistä ja opiskelijan muuttuvista tavoitteista. Yhteistyö Sedun opettajien kanssa on ollut tiivistä tähänkin asti ja nyt on tarkoitus ottaa uusia askeleita yhteistyön kehittämiseksi.

Koulutussopimus ja oppisopimus hyviä vaihtoehtoja

-Meillä on jatkuvasti yksi opiskelija koulutussopimuksella, sanoo Ijäs. Oppisopimusta pidän myös hyvänä vaihtoehtona ja siitä meillä on kokemusta useamman vuoden ajalta. Esimerkkinä työntekijä, joka oli metsuri ja luki oppisopimuksella työn ohessa sähköasentajaksi. Moni nykyisistä työntekijöistämme on tullut Sedun kautta ensin oppimaan ja sille tielle jäänyt. Sitoutuneisuus on ollut kova ja meillä on paljon pitkiä työsuhteita. Tulevaisuuden haasteena on suuri eläköityminen.

-Uuden työntekijän palkkaamisessa asenne on tärkeä. Sähköalasta puhuttaessa pitää huomioida, että asioita pitää tehdä turvallisesti. Sähkö on näkymätön, mutta hengenvaarallinen. Työtapoja pystymme opettamaan, muttemme oikeanlaista asennetta. Nykyajan nuoriso on fiksua. Toki kännykän käyttö työmailla voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tätä asiaa voisi korostaa myös opetuksessa. Seinäjoella on saatavilla vahvaa koulutusta ja tänne on keskittynyt monen alan osaamista, mikä on hieno asia.

Seinäjoen Energialle kuuluu hyvää

Seinäjoen Energia tuottaa energiaa; sähköä, lämpöä ja lämmintä vettä, kertoo Ijäs. -Urakoimme ja kunnossapidämme Seinäjoen kaupungin alueella sähkö- ja katuvaloverkostoa sekä kunnossapidämme kaupungin liikennevaloja ja vesivoimalaitoksia Kyrkösjärvellä ja Kalajärvellä. Tekemistä on paljon Seinäjoen kasvaessa koko ajan. Esimerkiksi Ideaparkin rakentaminen vaatii paljon uusien verkostojen rakentamista. Uusia asuinalueita tulee lisää ja uusimme vanhoja verkostoja. Koko konsernissa on noin 120 työntekijää. Tähän mennessä uusia työntekijöitä on löytynyt kohtuu hyvin. Valtakunnallisesti on kuitenkin noussut huoli siitä, löytyykö sähköalalle haluavia nuoria jatkossa riittävästi.