Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
8.11.2018

Taidot puhuvat

Kv-viikko_hiukset_9772_440x480.jpg Tarinoita taidoista - meiltä ja maailmalta. Grace Onashile opasti Sedun hiusalan opiskelijoita afrikkalaiseen letitykseen. Letit sai mm. lähihoitajaopiskelija Neea.

Kirkkokadun auditorio on lähes täynnä, valtaosa on opiskelijoita. Estradille astuvat työelämän edustajat Antti Talvitie, HKT Talvitie Oy, Hannu Peltoniemi, VEHO Oy Ab ja Mira Hardy, Seinäjoen kaupungin osasto H3. Sedun kansainvälisyyspäällikkö Kirsi Lounela johdattaa keskustelua.

- Pari viikkoa saattaa mennä ja opiskelija seuraa johtajaa, kunnes hän alkaa kysyä ja odottaa myös perusteluja. Persoona tulee esiin, alkaa tiedon soveltaminen - ja potilaat nauttivat. Sinulla on tiedon siemenet, me kastellaan niitä ja meillä on yhteistä työtä. Näin siemenestä kasvaa kaunis lopputulos, kiteyttää Mira Hardy ohjaajan ilon.

Yleisö puhkeaa aplodeihin!

 

Kokeneita ohjaajia, avarakatseisia esimiehiä

Miten onnekkaita ovat opiskelijat, jotka pääsevät juuri näihin yrityksiin oppimaan. Ohjauskokemus ja avarakatseisuus paistavat päällimmäisinä.

- Olen sitä mieltä, että kaikille pitää antaa mahdollisuus. Harjoittelujakson aikana opiskelijan materiaalintuntemus paranee ja itseluottamus kasvaa, toimitusjohtaja Antti Talvitie kertoo kokemuksesta, sillä yrityksessä on oppinut kymmenittäin opiskelijoita Espanjasta, Ranskasta, Virosta ja Suomesta.   

- Mieti omalle kohdallesi, Hannu Peltoniemi kehottaa ja vakuuttaa, että avoimuus ja vapautunut ilmapiiri auttavat oppimisessa.

 

Mistä tunnet tekijän?

Innostus. Aktiivisuus. Motivaatio. Ahkeruus.

- Asennushommissa huomaa, kuka on syntynyt jakoavain kädessä. Kysyä pitää, sillä kysyvä ei kaapeleita katko, laukoo Hannu Peltoniemi leppoisasti mutta painokkaasti.

Nöyryyttä peräänkuuluttaa jokainen – tieto vie tekniikkaa vauhdikkaasti eteenpäin, joten on helppo pysyä perässä mutta kun pitäisi pysyä mukana!

- Tällä hetkellä puualan koulutus on niin vähäistä, että onneksi oppiin tulee ulkomaalaisia opiskelijoita. Kun he tänne saakka tulevat, he ovat myös hyvin motivoituneita, työhön sitoutuneita, Talvitie kiittää.

- Töitä pitää tehdä. Asentajilla kello käy koko ajan, ja tietylle työlle on annettu aika. Aktiivisuus näkyy tilipussissa, pudottelee Hannu Peltoniemi.

- Osaaminen lähtee teoriasta. Vietä aikaa kirjojen parissa. Lue vaikka tympii, neuvoo Mira Hardy.

Samaan hengenvetoon Hardy korostaa oman persoonan merkitystä – jokaisen tulee uskaltaa olla oma itsensä.


Kansainvälisen opiskelijan myötä maailma pienenee

Kielitaitoa tarvitaan, valtaosin englantia. Suomalaisten kielitaito on hyvä, jopa erinomainen – vaihto-opiskelijoiden kielitaito yllättää välillä. Esimiehen asenne vaikuttaa ja yhteistyötä opettajien kanssa tarvitaan.

-    Jos opiskelija osaa kovin heikosti englantia, ohjaamiseen kuluu paljon aikaa, Hannu Peltoniemi Vehosta toteaa.

-    Aina ulkomaalainen opiskelija antaa jotain, vakuuttaa Antti Talvitie eikä pelkää liikesalaisuuksiensa puolesta.

 

Mihin ala menee?

-    Huonekalualalla CNC-koneiden kanssa kannattaa osata toimia, ja oleellista on asenne, valmius muuttua, Antti Talvitie kiteyttää.

-    Sähkö pukkaa joka paikkaan, ja autosähköön vihkiytyneitä tarvitaan, vakuuttaa Hannu Peltoniemi.

-    Älylaitteita pitää osata käyttää. Kaikkea ei tarvitse tietää mutta pitää tietää, mistä tietoa löytää, painottaa Mira Hardy ja kannustaa etsimään aktiivisesti ratkaisua odottamisen sijaan.

Alan ammattilaisilla olisi näkemyksiä, mille osa-alueille painottaa opiskelua, jos tutkinnoissa olisi liikkumavaraa – ja onhan niissä.

 

Päivi Riekki (vas.), Hannu Peltoniemi, Mira Hardy ja Antti Talvitie - paljon kokemuksia ja selkeitä mielipiteitä.Kv-viikko2018_9782_700x590.jpg

Laitetaan hyvä kiertämään

Keskustelu päättyy yhteisymmärrykseen: pienennetään maailmaa yhdessä, opitaan toisiltamme ja kuunnellaan. Kokemus on puhunut.

Päivi Riekki Aspa-koti Mistelistä on ohjannut neljä viikkoa ensimmäistä kansainvälistä vaihto-opiskelijaa.

-    Hoitoalan työ on kansainvälistä, ja vaikka Saksasta tulleen opiskelijan englannin taito oli heikko, jäi tosi hyvä fiilis. Vaihtari toi myös asukkaille vaihtelua, summaa Riekki.

Kansainvälinen opiskelija tuo Sedun kautta palan maailmaa alueen yrityksiin ja vaikuttaa jollain tavalla. Päivi Riekkiin sanakirja, Google-kääntäjä ja merkkikieli vaikuttivat niin, että hän haluaa itsekin lähteä maailmalle. Yhteistä kieltäkään ei aina tarvita.

Sedun kautta alueen työpaikoille tulee vuosittain keskimäärin 140 kansainvälistä opiskelijaa. Lähes 200 Sedun opiskelijaa matkaa vuosittain maailmalle. Ja Sedun hankkeissa myös alueen yritysten edustajia pääsee maailmalle.

 

Etsitkö hyvää yritystä ja ohjaajaa?

HKT Talvitie Oy
-    yritys tekee kaikkea puusta ja runkotuotantona huonekaluja

VEHO Oy Ab
-    raskaan kaluston, hyötyajoneuvojen huolto ja korjaus

Seinäjoen kaupungin H3
-    jatkohoito-osasto, jossa annetaan sairaanhoitoa ja jatkokuntoutusta, osasto toimii myös saattohoito-osastona ja tarvittaessa eristystä vaativien potilaiden hoitopaikkana.

Aspa-koti Misteli
-    palveluasumista kehitysvammaisille

Kansainvälinen Sedu