Uutiset
19.5.2022

Taitaja 2022: Sedun opiskelijat näyttävät osaamistaan hyvällä meiningillä

Taitaja_joukkue_2022_440x480.jpg

Sedun opiskelijat Jussi-Ala-Ketola, Viljami Ala-Fossi, Julius Hauta, Perttu Kriikkula ja Jenna Raittila kisaavat ammattitaidon SM-kisojen finaalissa Porissa. Kilpailu huipentuu tänään torstaina. Piipahdimme tervehtimässä finalisteja keskiviikkona.

Automekaanikko Jussi Ala-Ketola

Rennon oloisella Jussi Ala-Ketolalla oli keskiviikkona takanaan yksi rasti ja toinen vielä suorittamatta, kun tapasimme hänet Porin Pelastusharjoitusalueella, jossa Ajoneuvotekniikka-laji järjestetään. Jussi edustaa finaalissa Sedua yksin tässä lajissa finaaliin myös valitun, Sedu Törnäväntien Matias Peltolan harmillisesti sairastuttua.

- Aivan hyvin ovat kisat lähteneet käyntiin omasta mielestä. Ensimmäisenä päivänä, kun tulimme, oli teoriakoe ilmastointihuollosta. Eilen oli kolme kuudesta tehtävärastista: nelipyöräsuuntaus, etupyörän laakerin vaihto ja ilmastointihuolto. Ne menivät omasta mielestäni oikein hyvin.

- Tänään aamulla oli rasti, jossa tehtiin määräaikaishuolto Volvoon ja iltapäivällä tehdään lisävalokytkennän vianhaku ja korjaus. Viimeinen rasti, matalajänniteakun vaihto ja pakokaasumittaus hybridiautoon, on huomenna.

Aikaa Jussi ja muut finalistit saivat maanantain teoriakokeeseen puoli tuntia, ja käytännön tehtävärasteilla on käytettävissä tuntia ja 50 minuuttia.

- Jossain tehtävissä aika on mennyt tiukille, mutta toisilla rasteilla aika on riittänyt enemmän kuin hyvin. Tehtävistä on tehty sellaisia, että kyllä siinä saa miettiä, miten ne tekee – ei mitään ylitse pääsemättömän vaikeaa, mutta on niissä vähän haastetta.

Ajoneuvotekniikan finalistit saivat etukäteen tiedot käytettävissä olevasta laitteistosta ja automerkit sekä tehtävien aiheet.

- Vasta tehtävän alkaessa saamme laput käteen, joissa lukee tarkempi ohjeistus tehtävästä. Päivän päätteeksi tiedämme kokonaispistemäärän. Emme tiedä yhtään paljonko pisteitä olisi ollut mahdollista saada emmekä muiden pisteitä, joten jännitys säilyy loppuun asti. Saamme kuulla vain omat pisteemme.

Toisen vuoden opiskelija Jussi on valmistautunut omien sanojensa mukaan kisoihin tekemällä ’normaaleja hommia’. – Esimerkiksi ilmastointihuolto kuuluu tosin kolmannen vuoden opintoihin, jota minulla ei ole vielä ollut, joten tutkin siitä materiaaleja vapaa-ajalla ja koululla pääsin tekemään ilmastointihuoltoja normaalista poiketen.

Sekä Jussilla että hänen opettaja-valmentajallaan Juha-Matti Niemisellä fiilis on vielä viisi minuuttia ennen viidennen kilpailutehtävän alkamista ilmeisen rento ja hyväntuulinen.

- Olen ottanut tämän rennosti, Jussi vahvistaa. - Vaikka kuinka kävisi, niin tämä on hyvä ja positiivinen kokemus. Kyllä täällä paljon oppii itsestään ja autoalasta, oppii siitä, kuinka tekee asioita sekä millä tasolla on tekemisessään. Jos Taitaja kiinnostaa, niin kannustan kyllä tänne lähtemään, jos vaan yhtään on halua.

Jussi_AlaKetola_Taitaja2022.jpg

Pintakäsittelijä Jenna Raittila

Tapasimme Jennan keskittyneenä Karhuhallista kampaajaksi valmistuvan ystävän kannustaessa. Lounastauon jälkeen oli luvassa yllätystehtävä, johon haettiin sähköasennuksessa kisaavan Perttu Kriikkulan laskin lainaan.

- On ollut ihan työntäyteisiä päiviä. Jalat ovat jumissa, kun tiistain sai hyppiä koko ajan pukille ja alas. Tänään maalataan ja huomenna on vuorossa tapetointi.

- Vilkas yleisövirta tuntuu keskittymisessä jonkun verran. Ero on aika iso verrattuna korona-ajan semeihin, jossa työskenneltiin rauhassa vain kilpailusuoritusta kuvaavan opiskelijan seuratessa työskentelyä.

JEnna_Raittila_Taitaja2022.jpg

Putkiasentajat Viljami Ala-Fossi ja Julius Hauta

Putkiasentajat Julius Hauta ja Viljami Ala-Fossi työskentelivät tapahtuman ulkokenttäalueella keskittynein ilmein. Kahteen kilpailupäivään on mahtunut mm. vesipisteiden ja lämmitysjärjestelmän asennustyöt. Kuvaushetkellä kilpailijat keskittyivät putkiasennukseen.

- Yleisövirta ei haittaa. Kun pistää korvatulpat korviin, se rajaa mukavasti oman huomion ja auttaa keskittymisessä. Yllätystehtävänä pääsimme laskemaan urakan, Hauta totesi kylmän rauhallisesti.

- Samaa mieltä. Tosin tiukimmat tuomarit taitavat olla paikalla tänään, Ala-Fossi naurahtaa ja vilkaisee kilpailuaidan takana kuikuilevien opiskelutoveriensa suuntaan.

Putkiasentajat_AlaFossi_Hauta_Taitaja2022.jpg


Haastavistakin tehtävistä selviää hyvällä asenteella

Sähköasennuksessa kilpailevan Perttu Kriikkulan tapasimme vain kilpailutehtävien ääressä. Valmentaja/opettaja Joni-Matti Järvistö suostui kommentoimaan suoritusta.

- Sähköasennuksen kilpailutehtävät ovat olleet vaativia. Esimerkiksi seitsemällä kahdeksasta finalistista aika ei riittänyt 1. kilpailupäivän tehtävään loppuun saattamiseen.

- Perttu on paiskinut koko ajan töitä hyvällä meiningillä ja tehnyt joustavasti uusia ratkaisuja kilpailun edetessä.

Kaikkien valmentajina toimineiden opettajien kasvoilta paistaa hyvä mieli ja ylpeys. On palkitsevaa koutsata tulevia ammattiosaajia, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon myös kilpailuolosuhteissa. Sedu on tuhansien osaajien tarina.

Sahkoasentaja_Kriikkula_Taitaja2022.jpg

Sijoituksia mutta ei mitaleita

Sedun joukkueen kisamatkalta oli tuomisina paljon kokemuksia, uusia kontakteja ja päätös yrittää tulevana vuonna uudestaan. Epäonneakin oli heti alussa, sillä Ajoneuvotekniikan finalisti Matias Peltola sairastui eikä päässyt kisamatkalle ollenkaan. Taitaja2023 järjestetään Espoossa. Sedulaisista Jussi Ala-Ketola ja Jenna Raittila ovat toisen vuoden opiskelijoita, jotka voivat osallistua taas ensi vuonna - ja finaalikokemuksesta on varmasti hyötyä valmistautumisessa.

”Kaikki finalistit on voittajia, esimerkillisiä alansa tekijöitä, todellisia taitajia jo nyt”, kuntayhtymän johtaja Tuula Antola Omniasta.

Ajoneuvotekniikka
Jussi Ala-Ketola (sijoitus 4:s), Sedu Lapua, valmentaja Juha-Matti Nieminen

Putkiasennus
Viljami Ala-Fossi (sijoitus 7:s), Sedu Lapua, valmentaja Markku Kuure
Julius Hauta (sijoitus 6:s), Sedu Lapua, valmentaja Markku Kuure

Rakennuspinnoittaminen
Jenna Raittila (sijoitus 5:s), Sedu Seinäjoki, Rastaantaival, valmentaja Timo Haapolahti

Sähköasennus
Perttu Kriikkula (sijoitus 8:s), Sedu Kurikka, valmentaja Joni-Matti Järvistö


TAITAJA2022 16.-19.5.2022 Porissa

- 50 lajia ja näytöslajia
- 350 kilpailijaa
- 350 yritys- ja organisaatiokumppania
- 100 näytteilleasettajaa
- 200 henkilökunnan edustajaa
- 1000 opiskelijaa mukana järjestelyissä
- 2500 satakuntalaista kahdeksasluokkalaista
- Vieraita 9 maasta: Alankomaat, Itävalta, Espanja, Saksa, Belgia, Tanska, Puola, Slovenia ja Viro